Netflix-taks: wat is het en waarom krijg jij straks de rekening?

Netflix-taks: wat is het en waarom krijg jij straks de rekening?

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Europese telecombedrijven en de Europese Commissie willen dat grote tech- en streamingbedrijven een vergoeding betalen aan telecombedrijven. Dit wordt ook wel de Netflix-taks genoemd, maar wat is dat en wat zijn de gevolgen voor jou?

Wat is de Netflix-taks?

De Netflix-taks kun je zien als tolheffing op internetgebruik. Deze term is ontstaan naar aanleiding van plannen van de Europese Commissie. Die heeft namelijk een voorstel gepresenteerd om de Europese internetinfrastructuur toekomstbestendig te maken.

Europese telecombedrijven pleiten al jaren voor zo'n Netflix-taks. Zij moeten namelijk steeds meer internetverkeer verwerken. Volgens de telecomsector zijn zes techreuzen verantwoordelijk voor ongeveer de helft van al het Europese internetverkeer, en dat zijn Google, Facebook, Netflix, Apple, Amazon en Microsoft.

Europese telecombedrijven en nu dus ook de EU vinden dat grote tech- en streamingbedrijven als Google en Netflix een vergoeding moeten betalen aan Europese telecom- en internetproviders. Zo kunnen zij de kosten dekken van het alsmaar groeiende internetverkeer.

Gerelateerde artikelen

Kosten worden doorberekend aan de consument

De Nederlandse regering is tegen de Brusselse plannen. Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK) geeft aan dat dit in de praktijk kan leiden tot extra kosten voor de consument. Sterker nog, volgens Adriaansens zal deze heffing niet direct leiden tot nieuwe of extra netwerkinvesteringen.

Telecomaanbieders krijgen met een extra tolheffing dubbel betaald. Een consument kiest er namelijk zelf voor om al dan niet tegen betaling te streamen via bijvoorbeeld Netflix, Spotify, Viaplay of YouTube en betaalt daarvoor ook nog gewoon al abonnementskosten aan de telecomaanbieder. Streamingdiensten zullen extra kosten, deels, doorberekenen aan hun klanten. Consumenten gaan daardoor naar verwachting meer betalen. Daarnaast staat een dergelijke tolheffing op gespannen voet met netneutraliteit.

Minister Micky Adriaansens (EZK)

“Alles bij elkaar genomen, stelt het kabinet dat dit niet de juiste weg is om de Europese digitaliseringsambities te gaan waarmaken”, stelt Adriaansens.

Netflix-taks is niet nodig

Telecomdeskundige Rudolf van der Berg van analistenbureau Stratix vertelt aan NU.nl dat een Netflix-taks een groot gevaar vormt voor het internet: “Het internet is zo gebouwd dat iedereen zijn eigen dataverkeer betaalt. Dat maakt het internet efficiënt.” Volgens Van der Berg betaalt de consument nu al meer voor internet dan ze dat ze gebruiken. Hij vindt zo'n taks dan ook niet nodig. Daarnaast zal die stimulans om zo efficiënt mogelijk te werken verdwijnen als andere partijen mee moeten betalen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk