1. Elektrificatie van de aarde?
De meest hardnekkige berichten van nepnieuws zijn meestal diegene die ook beweren dat ze wetenschappelijk gegrond zijn maar tegelijk met valse feiten voor de dag komen. Dat is dan ook het geval met een YouTube-video die circuleert van professor Thomas Cowan. De man linkt de uitbraak van corona rechtstreeks aan de uitbraak van corona door de verhoogde elektrificatie van de aarde.
Cowan beweert dat de uitrol van 5G in Wuhan en op andere plaatsen waar 5G is uitgerold de grootste verspreiding van het coronavirus te vinden is. Toch zijn er veel landen die getroffen zijn, zoals Japan, Maleisië en Iran, waar nog geen uitrol van 5G heeft plaatsgevonden. Daarnaast is Zuid-Korea, één van de voorlopers van 5G, juist één van de landen die de verspreiding van het coronavirus het beste weten te beperken. Dat blijkt uit informatie die de John Hopkins-universiteit deelt over de verspreiding van het virus.
Een screenshot van de misleidende video
De professor gaat nog een stap verder, want hij beweert dat andere pandemieën ook telkens gelinkt kunnen worden aan een toegenomen elektrificatie. De Spaans griep die in 1918 een pandemie veroorzaakte, linkt hij daarom aan de introductie van radiosignalen. Alleen gebeurde die verspreiding van de technologie al in 1885. Daarnaast lijkt de man ook de uitbraak van andere pandemieën te zijn vergeten, zoals de pest in de 14 de eeuw.
2. 5G werd eerder in andere Chinese steden uitgerold
De Chinese stad Wuhan uit de provincie Hubei wordt gezien als de plaats waar het coronavirus is ontstaan en daarmee linken de verspreiders van nepnieuws dat feit aan de recente uitrol van 5G in die stad. Dat staat onder meer te lezen in sommige berichten op asociale media en kettingberichten die via WhatsApp verspreid worden. Toch toont dit artikel van Reuters dat 5G eerder beschikbaar werd in de steden Peking, Shanghai, Guangzhou en Hangzhou.
Het Amerikaanse Center for Disease Control geeft ook aan dat corona-uitbraak is ontstaan op een dierenmarkt in Wuhan waar het virus van een dier op een mens werd overgedragen en vervolgens van mens tot mens werd verspreid.
Een Facebook-bericht met misleidende informatie
3. 5G-straling is niet schadelijk
Al jarenlang doen geruchten de ronde die stellen dat de de blootstelling aan radiostralen afkomstig van mobiel internet schadelijk zijn voor de mens ook al is daar geen wetenschappelijk bewijs voor. Met de komst van 5G duiken dergelijke geruchten opnieuw op, al geeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties aan dat 5G geen impact heeft op onze gezondheid.
Het enige effect dat mobiele straling heeft, is dat het ze in beperkte mate onze lichaamstemperatuur kan doen stijgen. Alleen is ons lichaam bestand tegen zo'n minimale temperatuurschommelingen omdat ons lichaam zelf de interne temperatuur kan aanpassen, vergelijkbaar met de manier waarop je afkoelt na een sportactiviteit. Pas wanneer straling de opgelegde normen overschrijdt, treden er mogelijke gevaren op, dat zegt de Internationale Commissie voor bescherming tegen niet-ioniserende straling (ICNIRP). Toch kan je ook die gevolgen niet linken aan de symptomen van het nieuwe coronavirus.
Ook hackers misbruiken de coronacrisis door malware en ransomware te verspreiden
Ook de manier waarop 5G werkt, toont aan dat ons lichaam nog minder blootgesteld wordt aan de straling in vergelijking met 4G en 3G. Om te kunnen functioneren worden de hogere frequenties van het 5G-netwerk meer gericht uitgezonden naar onze telefoons met een kleinere afstand tussen de zendmasten en onze apparaten. De straling is volgens het ICNIRP ook minder krachtig als ze in aanraking komt met onze huid en dat geldt ook voor de hoogste frequenties die beter bekend zijn als Millimeter Wave (mmWave).
4. 5G-frequenties worden al langer gebruikt
Herinner je je nog de nieuwsberichten die stellen dat de uitrol van 5G in Nederland vertraging heeft opgelopen doordat de benodigde frequenties van het radiospectrum vandaag al gebruikt worden door onder meer de inlichtingendiensten? Juist ja, De radiofrequenties die we binnenkort voor het razendsnelle internet gaan inzetten, gebruikten we al vele jaren voordien voor andere doeleinden. Dat is dan ook de reden waarom de Nederlandse operators pas in het najaar van 2020 het verbeterde internet beschikbaar maken.
5. Ioniserende en niet-ioniserende straling
Radiostralen worden vaak foutief in verband gebracht met gezondheidsrisico's omwille van de schadelijke gevolgen van X-straling of röntgenstraling. Dat is echter een andere vorm van radiostralen die vooral in de geneeskunde wordt ingezet. Röntgenstraling is een ioniserende straling waarvan het bewezen is dat een blootstelling ervan kankerverwekkend kan werken. Toch komen ook bij deze schadelijke vorm van straling pas na jaren of decennia de medische gevolgen bovendrijven.
Een van de eerste Röntgenfoto's die genomen werd door uitvinder Wilhelm Röntgen in 1896
Factcheck
Telkens wanneer er angst en onzekerheid ontstaat als gevolg van rampen, werkt dat als een magneet voor verspreiders van complottheorieën en nepnieuws. onder meer Google levert daarom de nodige inspanningen om de verspreiding van misinformatie tegen te gaan. Daarnaast werkt de WHO aan een app die mensen voorziet van betrouwbare informatie over het coronavirus.
Ben jij al nepberichten tegengekomen op sociale media? Heb jij nog andere twijfelachtige informatie gezien omtrent smartphones of andere technologie en het coronavirus? Laat het ons dan weten of vertel het in de reacties onderaan dit artikel.