Nederlandse massaclaim tegen Twitter/X. Corp gestart

Nederlandse massaclaim tegen Twitter/X. Corp gestart

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Stichting Data Bescherming Nederland (SDBN) start een rechtszaak tegen X. Corp, het bedrijf dat vroeger bekendstond als Twitter. SDBN zegt dat X. Corp illegaal handelde in persoonlijke data van gebruikers van ruim 30.000 apps zoals Wordfeud, Grindr, Duolingo en Vinted. X. Corp is op de hoogte gesteld, maar samen komen de twee er niet uit, waarop SDBN gestart met een rechtszaak.

X. Corp

X. Corp was tussen 2013 en 2021 eigenaar van een advertentieplatform genaamd MoPub en dat is waar het volgens de stichting verkeerd is gegaan. SDBN: “Advertentieplatform MoPub en X. Corp (toen het nog Twitter heette) verzamelden en verhandelden in Nederland tussen 2013 – 2021 op illegale wijze de gegevens van de gebruikers van meer dan 30.000 gratis applicaties op smartphones en tablets. Naast Wordfeud, Buienradar, Vinted, Shazam en Duolingo gaat het om tal van fitness apps zoals MyFitnessPal, menstruatie apps, dating apps als Grindr en Happn, spelletjes voor kinderen zoals My Talking Tom en apps waarinde bijbel centraal staat of apps die zich richten op moslims.”

Het start nu een massaclaim waarbij het de bedoeling is om een schadevergoeding los te peuteren van het bedrijf. Het wordt ook verdacht van vrij problematische zaken: “Ook als app-gebruikers zelf niet twitterden, konden X. Corp en MoPub via de gratis apps acht jaar lang persoonlijke gegevens verzamelen en delen. MoPub deelde bijvoorbeeld persoonsgegevens en data over seksuele geaardheid, kinderwens of geloofsovertuiging op de advertentiemarkt. Deze data werden vervolgens doorverhandeld aan duizenden partijen.“

Gevoelige data gedeeld

Dit is uiteraard volledig tegen de regels die we in Europa hebben afgesproken met de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Stichting Data Bescherming Nederland startte daarom met jestaattekoop.nl en na een briefwisseling met X. Corp waar niks uitkwam, is het juridische proces nu gestart: een schadevergoeding wordt geëist voor maar liefst 11 miljoen gebruikers uit Nederland. Naast de schadevergoeding is er nog een belangrijke eis: de onrechtmatig verzamelde data moet worden vernietigd. Vooral de gegevens van 1 miljoen kinderen worden zwaar gewogen.

SDBN meent dat het voor individuele slachtoffers vaak onmogelijk blijkt om je recht te halen bij een grote partij en daarom is gekozen voor een massaclaim. Je kunt er ook aan meedoen door je in te schrijven op jestaattekoop.nl. Meer dan tienduizend Nederlanders gingen je voor. Logisch ook: je bent er geen geld aan kwijt, en je kunt er uiteindelijk wel geld uit krijgen. En vooral: dat je data wordt gewist, als tenminste uit de rechtszaak komt wat SDBN eist.

Appdata

De apps waar het om gaat zijn:

● Shazam (ruim 5 miljoen downloads)

● Vinted (ruim 4,1 miljoen downloads)

● Helix Jump (ruim 4,2 miljoen downloads)

● Wordfeud (ruim 3,8 miljoen downloads)

● Trivia Crack (ruim 3,5 miljoen downloads)

● Zedge Wallpapers (ruim 3,3 miljoen downloads)

● Super-Bright LED Flashlight (ruim 3,1 miljoen downloads)

● Picsart Photo & Video Editor (ruim 3 miljoen downloads)

● MyFitnessPal (ruim 2,9 miljoen downloads)

● Piano Tiles 2 (ruim 2,9 miljoen downloads)

● Agar.io (ruim 2,7 miljoen downloads)

● 8 Ball Pool (ruim 2 miljoen downloads)

● My Talking Tom (ruim 2 miljoen downloads)

● DuoLingo (ruim 1,9 miljoen downloads)

● Badoo Dating. Chat. Friends (ruim 1,6 miljoen downloads)

● Solitaire – Zynga (ruim 1,6 miljoen downloads)

● Happn Dating App (ruim 1,5 miljoen downloads)

● Sudoku – Easy Brain (ruim 1,4 miljoen downloads)

● Buienradar (ruim 1,3 miljoen downloads)

● Grindr – Gay chat (ruim 510.000 downloads)

Ga jij meedoen aan deze massaclaim? Waarom wel of niet? Laat het nu achter in de reacties.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk