Nederlandse corona-app: eerste ontwerpen openbaar gemaakt

Nederlandse corona-app: eerste ontwerpen openbaar gemaakt

Corona-app Nederland

In ons land werkt een groep van experts aan een app die helpt bij contactonderzoek bij de ziekte corona; De bedoeling is om in geval van een besmetting zo snel mogelijk mensen te bereiken die met die persoon in contact zijn geweest. Zoals de Rijksoverheid eerder bekend heeft gemaakt, is er nu een reeks ontwerpen gedeeld door het ontwikkelaarsteam die door iedereen beken kunnen worden op de platformen GitHub en Figma.

We ontdekken in de ontwerpen de beginschermen waarbij gebruikers eerste de nodige informatie krijgen en vervolgens toestemming kunnen geven om meldingen te krijgen van de app. Die procedure is gelijkaardig aan de designs die Apple en Google deelden, en de tool is dan ook gebaseerd op die infrastructuur die zowel moet werken voor iPhones als Android-toestellen. Zodra gebruikers de nodige toestemmingen hebben gegeven, arriveren ze bij een statusscherm dat bevestigt dat de app actief is. Gebruikers kunnen van daaruit ook meer informatie vinden over het virus en ze kunnen een test aanvragen. Hieronder vind je het voorlopige ontwerp van het statusscherm.

Beeld van de interface

Feedback verzamelen

Ons land maakt de ontwerpen bewust openbaar zodat de ontwikkelaars de nodige feedback kunnen verzamelen waarmee ze de applicatie verder kunnen optimaliseren. Via de website Code for NL kunnen mensen ook actiever deelnemen aan het project, want wie zich inschrijft kan rechtstreeks in gesprek gaan met de ontwikkelaars op een Slack-kanaal.

De ontwerpen die Apple en Google eerder deelden

De corona-app gebruikt Bluetooth LE-technologie om contact te leggen met de telefoons van andere mensen die bij je in de buurt komen, waardoor een risico op besmetting ontstaat. Als een gebruiker in de app aangeeft dat hij besmet is, krijgt iedereen met wie hij de afgelopen 14 dagen zo'n risicovol contact heeft gehad een melding. Je leest hier meer over de werking van dat principe.

Lees meer over:
Coronavirus

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties