Google Maps fietsroutes

Lees verder na de advertentie.
Google Maps is niet alleen een route- en navigatie-app voor automobilisten, maar ook voor fietsers. De app biedt al tien jaar van routes voor fietsers. Miljoenen mensen in bijna dertig landen maken daar elke dag gebruik van. Je kan Maps gebruiken om te navigeren naar je bestemming. Als je je telefoon in je broekzak houdt en oortjes in hebt, helpt de navigatiestem van Maps je eenvoudig om op je bestemming aan te komen, terwijl je je ogen op de weg houdt.
Google Nederland legt uit dat het voor de fietsroutes verschillende gegevens gebruikt: “Om je de meest up-to-date fietsroute te geven, maakt Google Maps allereerst gebruik van beeldmateriaal, gegevens van overheidsinstanties en bijdragen van onze gebruikers om te begrijpen welke straten en wegen het meest geschikt zijn voor de fiets.” Daarna komt kunstmatige intelligentie aan de beurt om de beste route voor fietsers te berekenen.
Fietsen met Google Maps is populair
Google Nederland geeft aan dat de fiets flink aan populariteit lijkt te hebben gewonnen sinds de uitbraak van het coronavirus: “Sinds februari is het aantal verzoeken voor fietsroutes in Google Maps wereldwijd met 69 procent gestegen. Dat is niet alleen omdat het in veel delen van de wereld inmiddels zomer is, maar ook omdat de fiets een veiliger en praktischer vervoermiddel kan zijn tijdens deze pandemie.”
Nederland is al een fietsland maar ook in ons kikkerlandje ziet Google Nederland een flinke toename van 51 procent in verzoeken voor fietsroutes in Google Maps. Nederland behoort daarmee momenteel tot de top drie van landen waar het vaakst fietsroutes worden opgevraagd in Google Maps.
Amsterdam
Vooral Amsterdam valt in de cijfers op. Sinds februari is er onze hoofdstad een toename in het aantal opgevraagde fietsroutes te zien van 30 procent. Inwoners van de Canadese steden als Montréal en Ottawa lijken de fiets opnieuw te hebben uitgevonden. In die steden is namelijk een toename te zien van respectievelijk 456 procent en 438 procent.
Ben jij meer gaan fietsen sinds de corona-uitbraak? Of heb je net als ik een nieuwe fiets gekocht? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Fietsknoop is prima app voor recreatief en sportieve routes. Rustig thuis op laptop voorbereiden. Met houder op stuur (Halfords heeft prima). In 1 klik op stuur muurvast. Van a naar b is Google maps ok op hoofdwegen, maar Komoot ws beter als je door de natuur wil.
Doe mij op de fiets toch maar Magic Earth of Komoot. Google Maps stuurt me net even iets te vaak een provinciale weg op en dan bijvoorbeeld ook rondwegen waar geen fietspad naast ligt.
En, al wordt het langzamerhand wel beter, voor fietsen en/of wandelen biedt OSM beter kaartmateriaal dan Google.
Google maps is praktisch voor korte stukjes vooral in de stad. Maar ik ben op dit moment erg enthousiast over Komoot. Zeer geschikt voor mooie tochten in de natuur, en niet alleen in Nederland. Behalve de basis dingen is het niet gratis…
Maps is handig voor de kortste route van a naar b, Ik gebruik de fiets knooppunten app voor fietsroutes. Aftershokz op mijn hoofd voor de gesproken tekst en het scherm uit.
Ik gebruik voor fiets- en wandeltochten vooral (de betaalde versie van) Topo GPS. De fietsknooppunten staan hier ook op. Maps is mijn favo navigatiesysteem. Maar als ik echt verdwaald ben, gebruik ik de fietsnavigatiemogelijkheden van Maps om snel terug te kunnen keren op m’n startpunt. Vooral de computerstem met aanwijzingen is dan handig want dan kan ik de phone in m’n jaszak houden.
Jammer alleen dat je in Nederland een boete van 95 euro riskeert als je met de telefoon in de hand rond fietst. De meeste fietsers hebben namelijk geen telefoonhouder op het stuur zitten.
Ik betrapte mezelf er laatst ook op, toen ik naar een locatie fietste waar ik de weg niet goed kende. Uiteindelijk de telefoon in de jaszak gedaan, met de spraakondersteuning op maximaal volume.