Magic Scroll
De Magic Scroll is een heel bijzonder toestel dat ontwikkeld werd door een onderzoekslab van de Canadese universiteit Queen's University waar de Nederlander Roel Vertegaal het onderzoekshoofd van het project is. De Magic Scroll is in feite de 2018-versie van de papyrusrollen die duizenden jaren geleden in het oude Egypte werden gebruikt.
Het gaat om een 7,5 inch tablet met een oprolbaar scherm met een QHD-resolutie. Verder is er een 3D-geprint kokertje waar de SoC van het apparaat en alle andere technische onderdelen te vinden zijn. Een tablet in kokerformaat vraagt om een andere bedieningsvorm vond het onderzoeksteam, en zo ontwikkelden ze een scrollwiel aan het kokergedeelte van de tablet waarmee je doorheen informatie kan bladeren.
Scrollwiel
Verder kan de Magic Scroll natuurlijk ook als een gewone tablet gebruikt worden als je bijvoorbeeld wil inzoomen op tekst. Je hoeft hem daarvoor alleen even uit te rollen. Door het lichte gewicht van het flinterdunne scherm is het toestel ook erg gemakkelijk in een hand te bedienen vergeleken met een gewone tablet. In zijn opgerolde vorm kan hij dan weer gebruikt worden als telefoon, of afstandsbediening.
Volgens de universiteit heeft de cilindervormige vorm van de tablet veel voordelen, omdat je gemakkelijker en sneller doorheen teksten kan scrollen dankzij het scrollwiel. Er werd bovendien ook aan multitasking gedacht, want je kan het scherm in twee verdelen en vervolgens het scrollwiel gebruiken om door een van de twee kanten te bladeren. Interessant is dat het wiel ook een motortje bevat, waardoor het uit zichzelf kan draaien. Die toepassingen kan gebruikt worden om gebruikers op de hoogte te brengen van meldingen.
Prototype
De Magic Scroll is enkel een prototype, maar volgens Vertegaal wordt er nog verder aan gewerkt om Magic Scroll nog verder te verbeteren. Op termijn willen ze de tablet zo compact maken dat hij in een zak van een tablet past. Het team wil het idee verder onderzoeken dat alles in een scherm kan veranderen, en dat een object daarvoor niet recht hoeft te zijn.
Via NU.nl