‘Nederland gaat 26GHz-band beschikbaar stellen voor 5G-netwerken’

‘Nederland gaat 26GHz-band beschikbaar stellen voor 5G-netwerken’

In de Verenigde Staten focussen veel telecomproviders zich in hun advertenties op de uitrol van de razendsnelle mmWave-frequenties voor 5G-netwerken. Voor providers in Nederland zal dat op termijn ook mogelijk zijn: het kabinet wil de 26GHz-band voor 5G beschikbaar stellen.

26GHz-band voor 5G

Nederland wordt langzaamaan voorzien van een ‘landelijk dekkend’ 5G-netwerk, zoals met de 700 MHz-band bij T-Mobile en 1800 MHz voor klanten van Vodafone. Het grootste nadeel is dat er met bestaande frequentiebanden voor 5G-netwerken nauwelijks hogere doorvoersnelheden gehaald worden dan bij bestaande 4G-netwerken. Op termijn moet dit veranderen door de komst van de 3,5GHz-band, en later – zo blijkt uit een brief van het kabinet aan de Tweede Kamer – ook de 26GHz-band.

In september gaf de Gezondheidsraad het advies (PDF) aan de Nederlandse overheid om onderzoeken af te wachten over de impact van de 26GHz-band op de gezondheid, alvorens deze frequentie open te stellen voor providers. Desondanks wordt er in de brief aan de Tweede Kamer geschreven dat er ‘geen reden is om meer onderzoeksresultaten af te wachten’, zo stellen Keijzer, Van Ark en Van Veldhoven in de brief.

Geen gezondheidseffecten

In de brief baseren de bewindslieden zich op conclusies van de WHO, de Europese Commissie en de ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection). Verder beargumenteren de ministers dat er duidelijke blootstellingslimieten zijn vastgelegd voor het gebruik van frequenties, zo ook van de 26GHz-band. Met de huidige marges ligt de blootstelling ongeveer vijftig keer lager dan in de gevallen waarin gezondheidseffecten optraden.

‘Nederland gaat 26GHz-band beschikbaar stellen voor 5G-netwerken’

Ondertussen wordt de 26GHz-frequentieband ook al gebruikt voor andere apparatuur, waarbij met name gedacht kan worden aan zelfrijdende auto’s of straalverbindingen. Ondanks dat de frequentie al jaren in gebruik is voor andere apparatuur, zegt het kabinet te bekijken hoe het een extra ‘bijdrage kan leveren’ aan onderzoeken die zich richten op de gezondheidseffecten van het gebruik van de 26GHz-frequentie. Hierbij wordt indirect verwezen naar het leveren van zo’n bijdrage in internationaal verband.

Voordeel 26GHz-frequentie

Voor de Europese Commissie is de 26GHz-band één van de belangrijkste frequentiebanden voor toekomstige 5G-netwerken in Europa, mede vanwege de hoge (theoretische) snelheden van zulke 5G-netwerken. De frequentieband heeft ook veel nadelen, zo is de reikwijdte van de frequentie zeer kort, en kan een stuk glas, een boom of zelfs je eigen huid de doorkomst van de frequentie tegenhouden.

Wanneer het kabinet de 26GHz-band beschikbaar zal stellen voor providers is vooralsnog onbekend; momenteel wordt er vooral gewerkt aan voorbereidende zaken om (een deel van) de frequentie beschikbaar te kunnen stellen. Vermoedelijk zal eerst de 3,5GHz-band geveild worden, alvorens de 26GHz-band beschikbaar komt. Wat vind jij van deze kwestie? Moet het kabinet onderzoek afwachten, of vind je het fijn dat de frequentie op termijn beschikbaar wordt gesteld? Laat het ons weten in de reacties.

Lees meer over:
5G Telecom

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties