'Mysterieuze Google Fuchsia OS kan veel meer dan gedacht'

'Mysterieuze Google Fuchsia OS kan veel meer dan gedacht'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Ontwikkelaars werken aan een manier om zowel Android- als Linux-apps native te laten draaien op het besturingssysteem. De ontwikkelaars gebruiken daarvoor een slimme manier die de code vertaalt.

Google Fuchsia

Hoewel er achter de schermen bij Google nu volop wordt gewerkt aan Android 12, werkt het bedrijf ook al jarenlang aan een interessant zijproject. Het mysterieuze Fuchsia-systeem zou de capaciteiten hebben om straks zowel Android als Chrome OS te vervangen, en nieuwe informatie wijst erop dat het besturingssysteem straks nog meer kan dan gedacht, dat weet 9To5Google.

Fuchsia OS is een besturingssysteem van Google dat niet draait op de Linux-kernel, maar met de relatief nieuwe Zircon-microkernel. Het grote voordeel, daarvan is dat het besturingssysteem geschikt is om zowel in een desktopomgeving als op mobiele apparaten te werken.

'Mysterieuze Google Fuchsia OS kan veel meer dan gedacht'

Beeld van de interface van Fuchsia

Nadeel van virtuele machine

Dat klinkt als een groot voordeel, maar het zorgt wel voor uitdagingen. We weten al langer dat Fuchsia zowel Linux- als Android-applicaties kan draaien, maar verwacht werd dat het OS daarvoor een zogenaamde 'virtuele machine' gebruikte. Dat is namelijk de manier waarop Chrome OS erin slaagt om Android- en Linux-toepassingen te laten werken.

Gerelateerde artikelen

Zo'n virtuele machine heeft wel een negatief effect op de gehele stabiliteit en prestaties van apps, en daarnaast werkt het ook niet samen met Fuchsia's beveiligingsprincipes. Fuchsia is namelijk zo gemaakt dat apps zoveel mogelijk gescheiden van elkaar werken, ook wel bekend als een sandbox. Als je dat principe met niet ondersteunde apps wil verkrijgen moet je al meerdere virtuele machines naast elkaar laten werken, wat de prestaties van het gehele systeem nog meer beïnvloedt.

'Mysterieuze Google Fuchsia OS kan veel meer dan gedacht'

Fuchsia op een mobiel apparaat

Starnix

Googles ontwikkelaars dienen nu een voorstel in waarmee Android- en Linux-apps native kunnen werken op Fuchsia. Dat wil zeggen dat ze geoptimaliseerd zijn voor het OS. Een systeem genaamd 'Starnix' moet daarvoor werken als een vertaler tussen de Zircon- en Linux-kernel. Apps kunnen gewoon werken alsof ze voor Fuchsia zijn ontwikkeld.

Gerelateerde artikelen

Op dit moment wordt de implementatie van Starnix nog verder onderzocht, maar deze nieuwe oplossing kan Fuchsia een sterke duw in de rug geven als het om veelzijdigheid gaat. In december schakelde Google een versnelling hoger wat de ontwikkeling van Fuchsia betreft. Het nodigde geïnteresseerde ontwikkelaars uit om een bijdrage te leveren. Denk jij dat Fuchsia ooit op smartphones en laptops zal draaien? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk