Motorola Moto X , aanpasbaar toestel, 'matige' specificaties maar grote droom

Motorola Moto X , aanpasbaar toestel, 'matige' specificaties maar grote droom

Keuzes keuzes

'Customization' was wel een beetje het toverwoord van de laatste maanden, het toestel moest aan te passen zijn aan de smaak van de consument. Motorola heeft een grote fabriek in Texas geopend waar ongeveer 2000 mensen vanaf eind augustus de op maat bestelde Moto X'en gaan maken.

Inderdaad op maat besteld, de gebruikers die in de Verenigde Staten wonen kunnen straks gebruik maken van de Moto Maker. Dit is een online platform waar de klant zijn toestel zelf kan gaan samenstellen, en dan hebben we het niet over de keuze uit drie tot vijf kleuren. Nee, de keuze is reuze.

In totaal zijn er 504 verschillende modellen die je kunt maken met de beschikbare keuzes in de webwinkel. Ten eerste kun je kiezen uit twee kleuren voor de voorzijde, te weten wit en zwart. Daarna kun je de knoppen en de ring rond de camera ook een andere kleur geven, daarbij heb je de keuze uit 7 verschillende kleuren. Als laatste kun je de achterplaat in 18 verschillende kleuren krijgen. Overigens is er maar één provider in de Verenigde Staten waarbij je het toestel in andere kleuren kunt bestellen en dat is AT&T.

Om aan het aantal van 504 te komen, laat Motorola je ook nog kiezen tussen twee opslagmogelijkheden 16GB en 32GB. En om het beslissingsproces nog moeilijker te maken, kun je ook nog eens de achterzijde laten graveren. Wanneer je een beetje smaak hebt (of juist niet) zul je heel veel mensen met een Moto X moeten ontmoeten om een gelijke tegen te komen.

'Get more Data'

MotoMotorola Mobility is eigendom van Google en toen de eerste schetsen en ideeën voor de Moto X werden gepresenteerd was Google nog niet helemaal happy, het antwoord was "get more data", in goed Nederlands "zorg dat je nog meer informatie krijgt".

Motorola heeft duizenden mensen gevraagd naar hun voorkeuren en wensen wat betreft een mobiele telefoon. Ze hebben vele scans gemaakt van handen om het juiste design voor de achterzijde te vinden en er zijn honderden focus-groups geweest waarin Motorola heeft geluisterd naar de mening van de gebruiker.

Al deze data heeft er toe geleid dat men bepaalde opvallende keuzes heeft gemaakt in de software maar ook in de hardware.

Materiaal

MotoDe Moto X is gemaakt van plastic en dat is helemaal niet erg, want als we op de review van The Verge mogen geloven ligt de Moto X ontzettend lekker in de hand en voelt de telefoon stevig aan. Dat laatste is belangrijk, wanneer een telefoon uit meerdere onderdelen bestaat dan heb je de kans dat er speling in de behuizing zit en dat is niet fijn.

De achterzijde heeft een bolling en dat zorgt ervoor dat de telefoon heel fijn en stevig in de hand ligt. Het 4,7 inch scherm is even groot als op de Nexus 4 en kan makkelijk met een hand bediend worden, ook al zo iets belangrijks voor de gebruiker.

Overigens heeft de voorzijde van het toestel geen enkel opschrift of logo van Motorola, Google of een provider, wat een heerlijk clean en strak gevoel geeft.

Moto Maker

Het op maat bestellen van je Moto X doe je online. Je kunt online of in de winkel een Moto X bestellen en hem daarna helemaal volgens de bovengenoemde kleurencombinaties samenstellen. Omdat alles in de Verenigde Staten wordt samengesteld kunnen gebruikers vier dagen na de bestelling al je toestel in huis verwachten. Gebruikers die de kleuren toch maar niets vinden, kunnen het toestel binnen twee weken terugsturen.

Software

De Moto X brengt een aantal belangrijke verbeteringen op het gebied van software. We weten inmiddels dat Google Motorola geen voorrang geeft op het gebied van Android. Dat wordt misschien direct duidelijk als we vertellen dat de Moto X niet op Android 4.3 draait, de vorige week aangekondigde versie van Android, maar op Android 4.2.2.

Google mag Motorola dan wel geen exclusieve toegang geven tot nieuwe software, het is wel duidelijk dat men een nieuwe weg is ingeslagen bij Motorola op het gebied van software. Wanneer je een screenshot ziet van de Moto X, zal je misschien opvallen dat het grootste gedeelte van de gebruikersinterface die we kennen van Android 4.0 intact is gelaten. Er zijn vooral nuttige functies toegevoegd door Motorola in plaats van het reproduceren van al bestaande functionaliteit.

Goed, er is dus gekozen voor een bijna-standaard-Android-ervaring op het gebied van software. Daarbij maakt Motorola handig gebruik van functies die al standaard in (Google's versie van) Android aanwezig zijn. Daarbij kun je denken aan het nieuwe notificatiesysteem. Door het AMOLED-scherm van de Moto X is het mogelijk om een heel beperkt gedeelte van het scherm van de Moto X op te laten lichten. In tegenstelling tot normale LCD-schermen is het namelijk mogelijk om bij AMOLED-schermen de individuele pixels in- en uit te schakelen. Motorola maakt daar handig gebruik van door, in plaats van het traditionele LED-notificatielampje, een notificatie direct op het scherm weer te geven. Daarbij heeft Motorola niet eerst Android helemaal aan moeten passen: er wordt gebruik volgens Motorola gemaakt van het notificatiesysteem dat al in Android te vinden is. Grappig om nog even te noemen is dat de Moto X weet wanneer hij in de broekzak zit of wanneer hij op de kop ligt, waardoor het scherm niet aangaat bij nieuwe notificaties.

moto

Touchless control

Een andere functie waar we nog veel over gaan horen, is de 'touchless control'-mogelijkheden van de Moto X. De meesten van ons kennen inmiddels Google Voice Search en Google Now. Inmiddels lijken beide synoniemen geworden te zijn, dus zullen wij het hier ook over 'Google Now' hebben. Met deze zoekapplicatie kun je eenvoudig zoeken door middel van spraakinvoer: spreek een zoekopdracht in en Google geeft je alle resultaten. Wanneer je telefoon in het Engels staat ingesteld, heb je nog veel meer mogelijkheden: je kunt je wekker zetten, je krijgt direct (gesproken) antwoord op je vragen, kunt berichten dicteren en hebt nog veel meer bedieningsmogelijkheden. Motorola heeft Google Now, of eigenlijk dus Google Voice Search, flink uitgebreid met de zogenaamde 'touchless control'-modus.

Wat is 'touchless control' nu precies? Eigenlijk een verlengstuk van Google Now, zo vertelt directeur van Motorola Dennis Woodside. Motorola gebruikt in de Moto X een eigen chipset en deze heeft een speciale, energiezuinige chip die niets anders doet dan luisteren naar wat de gebruiker zegt. Wanneer je tegen de telefoon zegt: "OK Google Now, give me the weather report for New York", dan krijg je direct het weerbericht voor New York te voorschijn. Je telefoon hoeft niet eens ontgrendeld te zijn. De 'touchless control'-mogelijkheden werken ook prima in de auto: er wordt gedetecteerd dat je onderweg bent en de automodus wordt direct ingeschakeld.

Moto

Contextueel

Op softwaregebied zitten er nog meer slimme functies in de Moto X. Het toestel is erg 'contextueel bewust', de telefoon weet wat er gebeurt. We hadden al genoemd dat de telefoon het weet wanneer hij in je broekzak zit of wanneer hij op de kop ligt. De software weet bijvoorbeeld ook, uit je agenda, wanneer je in een vergadering zit. Je telefoon zal dan, indien je dat ingesteld hebt, automatisch op stil worden gezet. Wanneer één van je ingestelde contactpersonen twee keer binnen een paar minuten belt, wordt het volume wel weer hoger gezet. Ook kun je instellen dat, wanneer je slaapt, de telefoon automatisch op stil gezet moet worden.

De camerafuncties blijken in de praktijk volgens de mensen van The Verge, die het toestel al een paar dagen in gebruik hebben, wat tegen te vallen. Niet alleen is de camerasoftware volgens hen te basaal, ook werken de speciale bewegingen voor de camera-app niet. Deze moet namelijk op te starten zijn, ook als de telefoon vergrendeld is, door twee keer met je pols te draaien. Hoe dan ook kan er, blijkbaar, nog wel het een en ander verbeterd worden op het gebied van de camerasoftware.

Hardware

Wanneer je in eerste instantie kijkt naar de specificaties van de Moto X, dan zul je als techliefhebber misschien, of eigenlijk zeker weten wel, teleurgesteld zijn. De motorola heeft geen full HD-scherm en heeft slechts een dual-core-processor. Dat is zeker niet wat we verwachten van een toptoestel of vlaggenschip en dat is juist wél wat de Moto X moet worden. Zeker voor de prijs van het toestel, $200 met een abonnement, waarschijnlijk $600 zonder abonnement en waarschijnlijk rond de €600 mocht het toestel hier uitkomen, lijken de specificaties ronduit slecht.

Scherm

Laten we beginnen bij het scherm. Motorola heeft gekozen voor een AMOLED-scherm en daar zijn een aantal varianten in te vinden. Het belangrijkste verschil tussen de twee voornaamste AMOLED-varianten is de pixel-lay-out. Dit klinkt misschien wat ingewikkeld, maar het komt er uiteindelijk op neer dat er meer of minder subpixels (de kleuren rood, groen en blauw die een pixel zijn kleur vinden) te vinden zijn. De zogenaamde PenTile-lay-out wordt door velen gehaat vanwege het lage aantal subpixels, maar volgens The Verge is het scherm van de Moto X niet voorzien van deze PenTile-pixels. Wél geven ze aan dat de schermen van de HTC One en Samsung Galaxy S4 een stuk beter zijn, waarschijnlijk vanwege de (veel) hogere resolutie.

Motorola geeft zelf aan dat ze een afweging hebben gemaakt en er uiteindelijk voor hebben gekozen om een lagere resolutie te kiezen, omdat het verschil niet groot genoeg was. De keuze voor AMOLED werd, zoals we hierboven in het softwaregedeelte hebben besproken, gemaakt vanwege de mogelijkheid om slechts een klein gedeelte van het scherm te verlichten.

Chipset

Motorola gebruikt een eigen chipset, wat erg interessant is. De eigenlijke processor is daarentegen helemaal niet zo exotisch: de processor is een dual-core Snapdragon-processor met een kloksnelheid van 1,7 GHz. Daarnaast is een Adreno 320-grafische chip te vinden en een tweetal eigen processoren. Deze processoren worden gebruik voor specifieke doeleinden, zoals de processor die sensoren aanstuurt voor het contextuele bewustzijn en een processor die zorgt voor de verwerking van de spraakinvoer voor de 'touchless control'.

De twee Motorola-eigen processoren staan volgens Motorola volledig los van de rest van de (Qualcomm)chipset en zijn volgens het bedrijf dus ook met andere chipsets te gebruiken. Dat zorgt er voor dat het bedrijf op dit gebied onafhankelijk blijft van Qualcomm. Het interessante aan de twee processoren is dat ze eigenlijk hele vernuftige functies aansturen, die normaal gesproken behoorlijk wat van de accu-capaciteit zouden opslurpen.

Ars Technica vergeleek de chipsets van de Moto X met die van een aantal andere Androidtoestellen: de Galaxy S4, de Galaxy S III en de Nexus 4. Ten eerste merken ze op dat de Moto X een dual-core Qualcomm-processor gebruikt, maar dat de grafische chip wel afkomstig is uit de quad-core-versie van de Qualcomm-chipset. Dit zorgt er voor dat de Moto X bij de benchmarktests voor de grafische chip zelfs beter scoort dan de andere toestellen. Overigens zijn de gebruikte benchmarkresultaten als het goed is redelijk betrouwbaar: de manipulatie van benchmarkresultaten door verschillende fabrikanten had geen betrekking op deze benchmarks. Daarnaast is de processor ook behoorlijk snel, een stuk sneller dan je zou verwachten van een dual-core-chipset. Nee, de prestaties op het gebied van processorkracht zijn bijvoorbeeld minder dan die van de Galaxy S4, maar toch komt de Moto X behoorlijk goed mee.

Accu

In de Moto X zit een 2200 MAh-accu. Indrukwekkend? Nee, niet op het eerste gezicht. Er zijn toestellen die veel meer accucapaciteit hebben, maar Motorola blijkt een troef achter de hand te hebben. Mede door de eigen processoren en geoptimaliseerde chipset, claimt Motorola een accuduur (in de praktijk!) van 24 uur. Dat is nogal wat: onze gemiddelde smartphone gaat bij matig gebruik met een beetje geluk maximaal 10 uur mee!

Hoe krijgt Motorola dat nu voor elkaar om de smartphone zo lang te laten doen op één acculading? Ten eerste speelt het scherm mee: een scherm met een resolutie van 720p gebruikt minder stroom dan een scherm met een resolutie van 1080p. Ten tweede zijn de speciale processoren ook belangrijk: ze zorgen voor geavanceerde functies zonder dat daar veel stroom voor nodig is. Daarnaast heeft Motorola al jaren ervaring met het optimaliseren van toestellen om het stroomgebruik te verminderen. Ook de keuze voor een erg snelle dual-core-processor in plaats van een quad-core-processor is waarschijnlijk genomen omdat de betere prestaties niet opwegen tegen de langere accuduur.

Camera

The Verge was dus niet echt te spreken over de camerasoftware, vooral omdat het te lastig zou zijn om ingewikkeldere zaken te doen. Bij Slashgear lijken ze het daar niet mee eens. De video hieronder laat wat van de cameramogelijkheden zien.

De camera van de Moto X maakt volgens Motorola gebruik van wat ze daar Clear Pixel noemen. Er is naast een sensor voor rood, groen en blauw licht ook een sensor die de lichtintensiteit meet. Dit zou voor 75% meer lichtopbrengst moeten zorgen ten opzichte van normale smartphonecamera's. Hoe de prestaties van de UltraPixel-technologie van HTC (onder andere in de HTC One) ten opzichte van deze Clear Pixel-technologie zijn, is nog maar even afwachten. Voor de fotografieliefhebbers hebben we nog wel wat andere specs: de camera heeft een maximale opnameresolutie van 10 megapixel en een f/2.4-apature-lens. Interessant is ook de mogelijkheid om slow-motion-video's op te nemen: er worden dan 60 beeldjes per seconde opgenomen en dan opgeslagen in een video met 30 beeldjes per seconde. Je kunt zien hoe goed deze mogelijkheid werkt in de video hierboven.

Conclusie

Het is meteen duidelijk dat de Motorola Moto X bedoeld is als toptoestel. Dat zien we aan de prijs, aan de afwerking en aan de aandacht die het bedrijf aan het toestel schenkt. Wanneer we naar de specificaties kijken is dat niet onmiddellijk duidelijk. Zeker wanneer we de specificaties naast die van de Sony Xperia Z, Samsung Galaxy S4 en HTC One leggen lijkt de Moto X meer in het middensegment te vallen.

Is een (mocht het toestel hier ooit uitkomen) aankoop van de Moto X dan wel te rechtvaardigen? Je betaalt namelijk een premiumprijs, maar krijgt er op het oog slechts mid-end-specs voor terug namelijk. Het antwoord daarop lijkt 'ja' te zijn. Motorola heeft het toestel volgestopt met interessante snufjes, zoals touchless control en alle sensoren die interessant zijn voor de high end-gebruiker. Het toestel lijkt echter meer gericht te zijn op de 'gemiddelde gebruiker'. De gemiddelde gebruiker zal zich er niet druk om maken dat er geen full HD-scherm in het toestel zit of een state-of-the-art quad-core-chipset. Waar de gemiddelde gebruiker wél om geeft, is dat het toestel snel aanvoelt (en dat doet het volgens de eerste indrukken die we overal kunnen lezen, dat het toestel er goed uitziet (ja, het is plastic, maar zo voelt het absoluut niet aan volgens de eerste reviews), dat het toestel mooie foto's maakt (de cameratechniek lijkt goed in orde) en dat het toestel een volledige dag meekan op één acculading (en dat overtreft de Moto X volgens Motorola).

Het is nog maar de vraag hoe goed de Moto X gaat aanslaan. Veel van de meer technisch onderlegde smartphonegebruikers zullen de Moto X vanwege de mindere chipset en het mindere scherm direct afwijzen, ondanks dat de prestaties van de chipset behoorlijk goed lijken te zijn.

Motorola heeft ook voor de andere gebruikers wat vreemde keuzes gemaakt. Zo is het bizar dat de veel-gehypete aanpassingsmogelijkheden maar bij één provider te krijgen zijn, wordt het toestel alleen mét abonnement verkocht én ligt de prijs behoorlijk hoog voor een toestel dat de gemiddelde gebruiker moet aanspreken.

Beschikbaarheid

Motorola richt zich voor nu helemaal op Amerika en zal de Moto X via alle grote providers gaan verkopen. Voorlopig zul je alleen bij AT&T een eigen Moto X kunnen samenstellen in de online Moto Maker, overigens een hele vreemde keuze van Motorola. De andere providers zullen waarschijnlijk alleen de keuze hebben uit zwart en wit.

Of het toestel naar de Benelux komt, is nog onduidelijk: het bedrijf heeft niets losgelaten over internationale beschikbaarheid. Wel werd duidelijk dat er ook een Google Edition van de Moto X zal uitkomen en dat toestel zal direct via de Google Play Store verkocht gaan worden.

Bronnen: The Verge, Wired, Slashgear, Ars Technica

Lees meer over:
Motorola X Phone

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Beste Android-apps in de Google Play Store week 48

In 'beste apps' bespreken we elke keer een selectie van leuke apps die je inspireren. Dit keer bespreken we onder meer een ap...

Android Auto rolt dual sim-ondersteuning uit: heb jij het al?

Je kan straks in je auto kiezen met welk telefoonnummer je een oproep wil doen. Android Auto gaat namelijk werken met dual si...

Dit zijn Googles beste Android-apps van 2021

Het einde van het jaar komt steeds dichterbij, en dat betekent ook dat het tijd is voor eindejaarslijstjes. Google bijt het s...

Storing bij Rabobank-app: inloggen niet meer mogelijk

Op dit moment kampt de app van Rabobank met technische problemen. Dat heeft de bank zelf bekend gemaakt op Twitter. Het is ni...

Realme GT 2 Pro renders-gelekt: groot QHD-scherm en 125W opladen

De eerste beelden van de Realme GT 2 Pro liggen op straat. We krijgen renders te zien van een telefoon die sterk doet denken...

Kobo Sage versus Kobo Libra 2 review: welke e-reader past bij jou?

Kobo heeft twee nieuwe e-readers aangekondigd, de Kobo Sage en de Libra 2. In deze vergelijking kom je erachter welke e-reade...

Netflix-foutcode UI-800-3: hoe los ik dit probleem op?

Niet alles hoeft altijd rozengeur en maneschijn te zijn, zelfs niet bij een handige streamingdienst als Netflix. Wij zeggen w...

Rocket League-game voor Android nu gratis beschikbaar

De game Rocket League Sideswype is vanaf nu gratis te spelen op Android. Het gaat om een variant van de populaire game Rocket...

Win de Trust Bologna: een milieuvriendelijke laptoptas voor laptops van 16 inch

Het is weer de tijd van het jaar dat we aan de grote en kleine cadeaus moeten gaan denken. Met Sinterklaas en Kerst geven we...

Lees meer

Net binnen

Storing bij Rabobank-app: inloggen niet meer mogelijk

Op dit moment kampt de app van Rabobank met technische problemen. Dat heeft de bank zelf bekend gemaakt op Twitter. Het is ni...

Rocket League-game voor Android nu gratis beschikbaar

De game Rocket League Sideswype is vanaf nu gratis te spelen op Android. Het gaat om een variant van de populaire game Rocket...

Win de Trust Bologna: een milieuvriendelijke laptoptas voor laptops van 16 inch

Het is weer de tijd van het jaar dat we aan de grote en kleine cadeaus moeten gaan denken. Met Sinterklaas en Kerst geven we...

Android Auto rolt dual sim-ondersteuning uit: heb jij het al?

Je kan straks in je auto kiezen met welk telefoonnummer je een oproep wil doen. Android Auto gaat namelijk werken met dual si...

Netflix-foutcode UI-800-3: hoe los ik dit probleem op?

Niet alles hoeft altijd rozengeur en maneschijn te zijn, zelfs niet bij een handige streamingdienst als Netflix. Wij zeggen w...

Lees meer