Motorola: "Razr-varianten vouwen anders en krijgen andere specificaties"

Motorola: "Razr-varianten vouwen anders en krijgen andere specificaties"

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Motorola Razr

De Motorola Razr is de rechtstreekse opvolger van de ouder Razr-klaptelefoons van het merk. Alleen heeft de telefoon onderin geen toetsenbordje, maar een volledig vouwbaar 6,1 inch POLED-paneel. Tijdens een Q&A-sessie van Motorola na afloop van de Europese lancering vroegen wij waarom het merk heeft gekozen voor deze vorm. Anders dan andere vouwbare telefoons zoals de Galaxy Fold van Samsung of de Huawei Mate X levert dit clamshell-formaat geen groter scherm op als je hem uitvouwt.

'Razr is het begin'

"Bij deze telefoon hebben we ingezet op mobiliteit en het bedenken van nieuwe vormen ervan voor telefoons", legt Motorola uit. "Door zijn design krijgt de Motorola RAZR een heel andere, compacte vorm. We hebben gewerkt met 26 verschillende prototypes van vouwbare telefoons, en we hebben besloten dat vanuit die strategie het huidige design het beste werkt."Foto van de Motorola Razr 2019

Motorola sluit niet uit dat we binnenkort nog andere vouwbare telefoons van het merk zullen zien waarmee er wel meer gefocust wordt op een groter scherm en het vermogen van de productiviteit. Volgens het dochterbedrijf van Motorola is de Razr nog maar het begin. "Razr is een nieuwe categorie", zegt het merk tijdens de Q&A-sessie. "Er komen binnenkort varianten van de Razr die mogelijk op andere manieren vouwen en andere specificaties en kenmerken hebben."

Duurzaamheid

Toch was het design voor deze eerste vouwbare telefoon een uitdaging en Motorola ging daarom de samenwerking aan met het Lenovo Research-team dat al langer vouwbare schermen ontwikkeld voor andere producten dan telefoons. "Het apparaat moest dezelfde testen kunnen doorstaan als onze andere telefoons, en verder gebruikten we machines die het scherm talloze keren na elkaar lieten buigen", verklaart het bedrijf.

Motorola heeft ook de opening tussen de buiging van het scherm zo klein mogelijk gemaakt, om het paneel beter te beschermen. "Onder het scherm zitten twee bevestigingsplaatjes van roestvrij staal die synchroon met het scherm synchroon meebewegen tijdens het vouwen. Verder gebruiken we een speciale coating die de telefoon tegen krassen beschermt en een tweede die tegen waterspatten beschermt", legt het bedrijf uit.

Niet terug naar de tekentafel

We vroegen ook aan Paul Pierce, distinguished designer, bij Motorola hoe zeker het bedrijf is dat deze telefoon binnenkort niet terug naar de tekentafel wordt gestuurd zoals de Mate X en de Galaxy Fold. "We hebben vier jaar aan de ontwikkeling van dit apparaat gewerkt en hem pas gelanceerd toen hij er helemaal klaar voor was", bevestigd de designer aan onze redactie.

Eerder kregen we een vergelijkbare zelfzekere reactie te horen van Ruben Weenink in een interview met Androidworld. Daarnaast was ook Dan Dery, Motorola's vice president of global product, erg kritisch over de vouwbare telefoon van Huawei die hij "kwetsbaar" noemde.

Motorola: "Razr-varianten vouwen anders en krijgen andere specificaties"

Quick View-schermpje

Motorola wil met deze Razr ook inzetten op de nostalgische factor van het Razr-merk en één van de herkenbare factoren die terugkomt is het tweede scherm, het Quick View-schermpje waarom je notificaties bekijkt en jezelf weerspiegelt terwijl je een selfie neemt met de 16 MP-hoofdcamera aan de achterkant die je naar jezelf richt.

"Deze telefoon gebruik je op twee totaal verschillende manieren, namelijk met het grote scherm en het Quick View-scherm, en met dat in het achterhoofd hebben we hem ook speciaal ontworpen", vertelt Motorola tijdens de Q&A. "Snelle interacties doe je op het kleine scherm zoals een standaard antwoord geven op een bericht. Heb je meer schermruimte nodig, dan klap je hem open en zie je hoe de app naadloos uitvergroot wordt op het grote paneel."

Motorola: "Razr-varianten vouwen anders en krijgen andere specificaties"

Vouwbare accu's

Een andere oude bekende is de grote kin van de telefoon, dat is het uiteinde van het toestel dat dikker is dan de rest van het apparaat, dat slechts 6,9 mm meet. Motorola gebruikt de extra ruimte onder meer voor de antennes en de luidspreker van de telefoon. Dankzij de kin heb je ook extra grip op de Razr in je hand. Het doet denken aan de koker die Huawei aan de Mate X bevestigde om zo de rest van het scherm dunner te maken tot 5,4 mm.

Motorola moest voor de Razr de accu van de telefoon in twee verdelen en in totaal heeft hij daardoor een kleinere capaciteit dan sommige andere telefoons met een 6,1 inch formaat, namelijk een 2500 mAh-exemplaar. "Op termijn zien we vouwbare telefoons evolueren met vouwbare accu's en andere flexibele componenten, maar dat is nog een technische uitdaging", verklaar het bedrijf tijdens de Q&A.

Wanneer we de volgende Razr-producten met een vouwbaar scherm mogen verwelkomen is nog niet duidelijk. Onze uitgebreide hands-on-video met de telefoon en een interview met designer Paul Pierce kan je binnenkort hier op Androidworld verwachten. Wat denk jij van de Razr? Laat het weten in de reacties onderaan dit artikel.

Afbeelding van de vermeende Motorola RAZR

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk