Motorola: overname door Lenovo afgerond

Motorola: overname door Lenovo afgerond

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Motorola Mobility

De overname van Motorola Mobility door Google kwam eind 2011 als een grote verrassing. Er waren wel (grote) patentproblemen met betrekking tot Android-toestellen en Android zelf, maar Google had zich tot dan toe amper bemoeid met deze patentstrijd. De aankoop van Motorola Mobility, die in mei 2012 werd afgerond, kwam neer op een grote preventieve van Google: door een grote hoeveelheid patenten aan te schaffen, hoopte Google het minder aantrekkelijk voor concurrenten te maken om Android aan te vallen in patentzaken. Helaas voor Google bleek dat veel van de belangrijke patenten niet in te zetten waren in deze strijd, aangezien het ging om industriestandaarden.

Naast de patenten van Motorola zag Google nog andere kansen bij het bedrijf. Onder leiding van Dennis Woodside, een voormalig Google-medewerker die bij Motorola aan het roer werd geplaatst, werden verschillende toestellen op de de markt gebracht die Motorola weer op de kaart zetten als innovatief bedrijf met kwalitatief hoogstaande toestellen. Het gaat om de Moto X, Moto G en Moto E.

Lenovo

Motorola bracht Google echter ook in een lastig parket. Het bedrijf concurreerde met zijn eigen toestellen met de fabrikanten die Android als hun besturingssysteem voerden. Vooral Samsung, de grootste fabrikant van Androidapparaten, zou hier problemen mee hebben gehad en zette zich vol in op de ontwikkeling van Tizen, een eigen besturingssysteem voor onder andere smartphones.

Begin dit jaar sloten Samsung en Google een grote patentdeal. Onderdeel hiervan is dat de bedrijven elkaars patentportfolio mogen gebruiken. Meer details zijn niet bekend gemaakt, maar de Russische journalist Eldar Murtazin gaf bijna meteen aan dat er ook afspraken over de verkoop van Motorola gemaakt zouden zijn. Niet lang daarna werd de overname door Lenovo aangekondigd.

Geen veranderingen? 

Lenovo heeft Motorola Mobility overgenomen voor een bedrag van 2,9 miljard dollar. De overname past in de strategie van Lenovo: het bedrijf nam eerder de IBM-divisie Think over en boekte veel succes met zijn Thinkpad-laptops. Het is voor Lenovo dé manier om in ieder geval in de Verenigde Staten voet aan de grond te krijgen op de smartphone-markt, waar Lenovo nu vooral groot is in Azië.

Lenovo heeft aangegeven vooralsnog geen grote veranderingen door te voeren en smartphones te blijven produceren. Hoe de plannen er over een aantal jaren uitzien is niet bekend, maar Motorola zal in ieder geval als merk blijven bestaan. De focus zal volgens het bedrijf blijven liggen op de pure Android-ervaring en op snelle softwareupdates, iets waar Motorola het afgelopen jaar hoge ogen mee heeft gegooid. De belangrijkste topmensen van Motorola Mobility, naast Woodside ook Punit Soni, hebben de afgelopen tijd het bedrijf echter wel verlaten. Daarbij deed de laatste nog wel de oproep aan zijn voormalig Android-team om 'vast te houden aan de missie'.

Bron: Motorola Blog

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk