Motorola openhartig over foldables: 'de Mate X van Huawei is te fragiel'

Motorola openhartig over foldables: 'de Mate X van Huawei is te fragiel'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Vouwbare Motorola

Eén van de belangrijkste topics op het Mobile World Congress dit jaar waren de eerste vouwbare telefoons die we met de Galaxy Fold en de Huawei Mate X kort te zien kregen. Toch voelde het soms eerder aan als een race tussen Samsung en Huawei die gestreden werd, meer dan een concrete lancering. Als je als pers in contact wilde komen met de foldables moest je bijna hemel en aarde ervoor verzetten.

Het is dus wachten op meer concrete informatie en een lanceringsdatum van de toestellen. Toch lijkt het erop dat Samsung en Huawei nadat ze alvast de show konden stelen, niet de enige zullen zijn die binnenkort een vouwbaar toestel lanceren. Ook Motorola heeft aan bevestigd aan Engadget dat hun foldable niet later dan de concurrentie op de markt komt.

Huawei Mate X

De Huawei Mate X vouwt met het scherm naar de buitenkant

Fragiel

Alleen is het in de tussentijd wel stil gebleven rond het toestel van Motorola. Zo raakte enkel vorig jaar tijdens de zomer bekend dat de telefoon mogelijk vernoemd zal worden naar de legendarische Motorola RAZR. Toen doken ook onderstaande renders op als onderdeel van een patent. Motorola breekt nu de stilte.

Motorola openhartig over foldables: 'de Mate X van Huawei is te fragiel'

Renders van de vouwbare Motorola die eerder zijn opgedoken

Dan Dery, Motorola's vice president of global product, vertelde aan Engadget dat het design van Samsung en Huawei "de mooiste en puurste " benaderingen zijn, maar hij voegt eraan toe dat omwille van de fragiliteit van zo'n schermen, Motorola voor een andere benadering heeft gekozen. Ook Dim stelde in zijn hands-on met de Mare X onlangs vast dat vouwbare schermen erg breekbaar aanvoelen.

Motorola vouwbaar scherm

Het design van de vouwbare Motorola doet denken aan een fliptelefoon

Fliptelefoon

"We hebben testen uitgevoerd met een plastic OLED-toestel met een laagje plastic op het scherm", stelt Dery onrechtstreeks verwijzend naar het design van de Huawei Mate X. "Het feit dat je het aanraakt met je nagels zorgt voor krassen. Het heeft een korte levensduur en het begint te verslijten vanaf de moment dat je het uit de verpakking haalt. Maar het is mooi, de eerste dag is het mooi."

Dan Dery hint precies naar het design dat we eerder te zien kregen in een patent, een design dat schijnbaar geïnspireerd is op de Motorola RAZR-fliptelefoon. Hij vertelt aan Engadget dat zo'n toestel duurzamer is en dat het bedrijf geen voorstander is van een scherm dat naar buiten vouwt. Toch onderzoekt Motorola blijkbaar nog andere designs, namelijk een vouwbare telefoon met één groot scherm dat tot twee maal vouwt in de vorm van de letter 'Z' waardoor slechts een derde van het scherm wordt blootgesteld als je hem dichtvouwt.

Foto van de Samsung Galaxy Fold De Galaxy Fold vouwt langs de binnenkant en heeft een tweede kleiner scherm

Heilige graag van foldables

Dat laatstgenoemde, een scherm dat twee keer vouwt in een 'Z', beschouwt Dery als de "heilige graal" wat betreft vouwbare toestellen. Al stelt Dery dat niet alleen Motorola naar zo'n concept kijkt, maar ook "een aantal Chinese fabrikanten", aldus de man, inclusief twee bekende bedrijven die niet noodzakelijk heel actief waren op het Mobile World Congress.

Don Dery noemt daarbij geen namen, maar hij zou het weleens kunnen hebben over OPPO en Xiaomi die geen al te grote aankondigingen maakten op MWC, maar die wel tot de vijf grootste fabrikanten ter wereld behoren. Van OPPO weten we dat het waarschijnlijk aan een vouwbaar toestel werkt en hetzelfde geldt voor Xiaomi. Dery stelt dat we het Z-vormig design nog niet in de eerste foldable van het merk hoeven te verwachten, omdat het technisch nog niet op punt staat.

Foto van vermoedelijke Xiaomi vouwbare telefoon

Een foto van een vouwbare Xiaomi-telefoon die onlangs werd gelekt

Naar welk design van vouwbare telefoons kijk jij op het eerste gezicht uit? Is het de Mate X die naar buiten vouwt, de Galaxy Fold met twee schermen, de fliptelefoon van Motorola of de telefoon die in een 'Z-vorm' vouwt zoals hier omschreven wordt? Leg het ons uit in de reacties onderaan dit artikel.

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk