Onderzoekers: "Huawei stort in na verstrijken van voorraad chipsets"

Onderzoekers: "Huawei stort in na verstrijken van voorraad chipsets"
De smartphonemarkt zal dit jaar met 11 procent krimpen, dat is beter dan eerst verwacht met de coronacrisis. Marktonderzoekers voorspellen wel moeilijke tijden voor Huawei.

Krimpende smartphonemarkt

Smartphones gaan vandaag een stuk langer mee, en we zien dan ook al jarenlang hoe de de verkoop van telefoons daalt. Dat is een normale trend, maar tegelijk is al langer duidelijk dat de uitbraak van het coronavirus een extra grote impact heeft op de verkoop van smartphones. Wereldwijd stellen mensen een aankoop liever uit of ze zitten noodgedwongen thuis in een quarantaine.

Eerder werd dus voorspeld dat de markt dit jaar met 10 tot 47 procent kan krimpen, afhankelijk of we afstevenen op een gunstig, neutraal of ongunstig scenario. Het marktanalysebedrijf Strategy Analysis gaat nu uit van een gunstig scenario en verwacht dat de verkoop dit jaar krimpt met 11 procent in vergelijking met vorig jaar. Dat meldt Gizchina.

[readmore articles="206942"]

Beelden van de grafieken

Strategy Analysis voorspelt een gunstig scenario voor de verkoop van smartphones

Volgens de onderzoekers zal Samsung het jaar eindigen als marktleider met een wereldwijd marktaandeel van 21 procent. Apple bekleed de tweede plaats met een aandeel van 15,3 procent, gevolgd door Huawei dat daalt naar de derde plaats met 15,1 procent.

Huawei-crisis

Het onderzoeksbureau wijdt verder uit over Huawei's problemen door de sancties in de Verenigde Staten waardoor het niet langer eigen Kirin-chips mag produceren. Daarnaast verhindert de VS ook andere bedrijven om chipsets met Huawei te verhandelen. Chipmaker MediaTek vroeg al om toestemming aan de VS, maar wacht nog op een reactie.

[readmore articles="208811"]

In het geval dat Huawei geen leverancier vindt voor nieuwe chipsets verwacht Strategy Analysis dat het marktaandeel van Huawei in 2021 zal instorten tot slechts 4,3 procent zodra de voorraad van Kirin-processors is geslonken. Andere Chinese fabrikanten zoals OPPO, Xiaomi en Vivo zullen dan in de eerste plaats profiteren van die wending. Houd er wel rekening mee dat er in die tijd nog veel kan veranderen, en het gaat dus slechts om een hypothese.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Lees meer