Samsung Samsung
Dit Zuid-Koreaanse bedrijf voert vrijwel altijd de boventoon tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Dit is dan ook de reden dat veel andere merken wachten met de aankondiging van een nieuw toestel en het MWC hiervoor overslaan. Samsung voert de boventoon, grotendeels door de grote verwachtingen die we elke keer weer hebben van het volgende toestel in de Samsung Galaxy S -serie en daarnaast ook omdat Samsung het meeste geld spendeert van alle smartphone-merken bij elkaar. Je ziet ze werkelijk overal.
De Samsungstand op de beursvloer is groot en er is altijd wel wat te beleven, wanneer je de eerste ochtend vroeg de beurs binnenkomt zie je al het personeel in de houding naast de tafels staan. Je kunt wel zien dat het bedrijf er een strak regime op na houdt wanneer je de stand oploopt. In 10 minuten tijd wordt er wel drie keer gevraagd of ze onze badge mogen scannen, je zou bijna denken dat ze er geld voor krijgen. Naast de toestellen kun je weer meedoen aan een VR-evenement en je kunt virtueel skiën. Samsung doet dat goed want er staan altijd lange rijen.Wat betreft de persconferentie kunnen we kort zijn, het was weer groots en meeslepend. Wat we van de Samsung Galaxy S9 vinden en verwachten kun je lezen in onze verschillende artikelen.
[readmore articles="192461"]
Notch Notch
Waar we sinds midden vorig jaar zagen dat veel merken het 18:9-schermformaat van de LG G6 overnamen en dit binnen een half jaar een standaard werd, zien we nog een tweede trend ontstaan. Essential Phone was de eerste met een 'notch'(inkeping) bovenaan het scherm kreeg, Apple kwam daarna met de iPhone X die ook eenzelfde soort inkeping in het scherm heeft.
Tijdens de afgelopen week in Barcelona is wel gebleken dat een scherm met een notch de nieuwe norm lijkt te gaan worden. Als eerste zagen we het Franse Wiko met de View 2 en View2 Pro met een dergelijk scherm op de proppen komen, daarna was het de beurt aan Asus met de Asus Zenfone 5 en Asus Zenfone 5 Pro. Later dit voorjaar zullen ze nog vergezeld worden door de Huawei P20 en de LG G7. Van deze beide toestellen kunnen we aan de hand van diverse lekken wel zeggen dat we er zeker van zijn dat deze een scherm met een notch zullen krijgen.
Asus ZenFone 5
Alles AI, maar dan ook alles
Kunstmatige intelligentie of 'AI' zoals we het ook wel noemen was het buzzwoord van het MWC 2018. Je kon geen stap zetten of er was wel iets of iemand die dit woord in de mond nam. Huawei nam eind vorig jaar het initiatief met de Kirin 970 in de Huawei Mate 10 Pro om kunstmatige intelligentie in een smartphone te stoppen en sindsdien zien we iedereen volgen. Het toppunt was wel de presentatie van ASUS waar werkelijk alles maar dan ook alles AI was.
Zoals je op de bovenstaande afbeelding kunt zien noemde de vrolijk meneer-met-het-gilletje werkelijk alles kunstmatige intelligentie. Op een gegeven moment werd het zelfs een beetje lachwekkend, zeker toen hij bij de beltoon met kunstmatige intelligentie aankwam. We hebben geleerd dat we niet aan de hand van een persconferentie mogen oordelen en we wachten dus het reviewexemplaar van de Asus Zenfone 5 af.
Nokia
Een merk dat weinig tot niets over kunstmatige intelligentie zei en zeker geen beeldscherm toonde met een notch was Nokia. Dit was vooraf wel de aankondiging waar we naar uitkeken want het was precies een jaar geleden dat het merk weer op de Europese markt begaf. In dat jaar is Nokia er in geslaagd om al een aardig marktaandeel(tje) te vergaren.
De toestellen die we in het (bloedhete) prachtige oude gebouw te zien kregen geven in ieder geval genoeg stof om over te praten. Waar iedereen dacht dat ze weer met de Nokia 3310 zouden gaan stunten bleek dat er een andere klassieker op opnieuw gelanceerd werd. De Nokia 8810 stal de show met zijn 4G-verbinding en apps voor Facebook en Twitter en dat voor maar €79.
Voor ons (en jullie) zijn de Nokia 6 (2018), Nokia 7 Plus en de Nokia 8 Sirocco echt van belang. Aan de reacties onder de artikelen te zien zijn de lezers van Androidworld vooral erg benieuwd naar de Nokia 7 Plus en vinden jullie de Nokia 8 te duur. Wouter Martens van HMD Global Benelux vertelde ons dat de Nokia 8 Sirocco vooral op de markt gezet is om te bewijzen dat het bedrijf ook een vlaggenschip kan maken. En onze eerst indruk is dat dat ook wel gelukt is. De eerste indrukken van het toestel zijn goed en vooral het gebogen scherm en de roestvrij metalen uni-body maken indruk.
Wat gebeurde er nog meer?
Natuurlijk was Sony ook aanwezig en die vonden het een goed idee om een persconferentie op maandagochtend om 8.30 te organiseren. De Sony Xperia XZ2 en Sony Xperia XZ2 Compact hebben inderdaad een verandering ondergaan wat betreft het uiterlijk. Net als Nokia kiezen ze niet voor een scherm met een inkeping maar voor een 'normaal' scherm met dunne randen. Ook hier wachten we met een definitief oordeel nadat we de review-toestellen hebben mogen ontvangen.
Ook mogen we Alcatel niet vergeten want die doen zeker ook mee. Dit merk richt zich vooral op het laag-segment van de markt. Dit segment is (weer) aantrekkelijk geworden door verschillende factoren. Zo zien heel veel consumenten dat ze niet altijd een duur vlaggenschip nodig hebben om alles te kunnen doen en de nieuwe wetgeving zorgt er ook voor dat mensen kritischer naar de aankoop van een toestel gaan kijken. Alcatel speelt daarop in door een leuke range aan toestellen neer te zetten onder de €250.
Het merk zal de concurrentie aan moeten gaan met onder andere Nokia en Wiko die ook sterke modellen in deze prijsklasse laten zien. Wanneer je interesse hebt in de ontwikkeling van de markt op smartphone-gebied zul je het middensegment en het laag-segment moeten volgen, daar vinden de echte man-tot-man gevechten plaats.
MWC, de organisatie
Als Androidworld komen we al bijna 10 jaar op deze beurs in de bijzondere stad Barcelona. Meer dan ooit hebben we genoten van de gastvrijheid en de goede organisatie. Overal stonden medewerkers met de bekende rode bodywarmers en een bord om je de weg te wijzen of de vragen te beantwoorden of het nu op het vliegveld was of op de beurs zelf.
Het is een onzekere tijd in de wereld en ook in Barcelona en dan ben je zeker op je hoede als er zoveel mensen uit welvaartslanden bij elkaar komen. Gelukkig hebben wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld, niet in de minste plaats door de grote aantallen bewapende politiemensen rondom het beursgebouw.
Binnen het beursgebouw (Fira) kwam het echte gevoel van veiligheid door de verschillende 'badmeesters' die in hoge stoelen met een megafoon de grote aantallen mensen die van hal naar hal liepen in de gaten hielden.
Video
Bedankt
Een trip naar het MWC is niet goedkoop, de lokale ondernemers profiteren fors van de grote aantallen mensen die naar de stad komen voor de beurs. Dat zie je terug in de prijzen die 200 tot 400 procent hoger liggen dan buiten deze periode. Daarom een extra dankwoord aan de sponsoren die ons deze keer hebben geholpen. Alcatel, Zyxel, Plantronics, Teufel en Mobiel.nl bedankt voor jullie support.