Microsoft Surface Duo: zo gaan apps de twee schermen gebruiken

Microsoft Surface Duo: zo gaan apps de twee schermen gebruiken

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Microsoft Surface Duo-apps

Microsoft verraste vriend en vijand met de lancering van een Android-telefoon, de Surface Duo. Het apparaat pakt uit met twee schermen die de productiviteit van de telefoon moet verhogen. Volgens Microsoft moet de Surface Duo het beste combineren van Microsoft-productiviteitstoepassingen, Android-apps en en een Surface-apparaat.

Het bedrijf gaat nu ontwikkelaars apps laten maken voor de telefoon aan de hand van een emulator voor de Surface Duo. Zo'n emulator geeft een realistische weergave van de software en zo zien ontwikkelaars hoe hun apps er op de twee schermen zullen uitzien. Het bedrijf komt met een reeks richtlijnen voor de ontwikkelaars die ons meer inzicht geven over de manier waarop de twee schermen gebruikt zullen worden.

Beelden van de telefoon

Verschillende schermmodi

De eerste mogelijkheid is 'Extended Canvas' waarbij eenzelfde app simpelweg op de twee schermen wordt uitgebreid. Een andere mogelijkheid is 'Master - Detail' waarbij de belangrijkste zaken op het ene scherm worden getoond en de details op het andere. Stel je bijvoorbeeld voor dat in Google Foto's de foto op het ene scherm wordt getoond en op het andere zie je het nieuwe infomenu met de locatie waar de foto genomen is en deelopties.

Scherm uitbreiden regels

Sommige apps zullen kunnen werken met de 'Two Page' die op elk scherm een documentpagina toont. Die weergave zou bij een e-reader-app kunnen werken. Daarnaast is er 'Dual View' dat twee totaal verschillende app-activiteiten weergeeft naast elkaar. Als laatste is er 'Companion Pane' dat doet denken aan 'Master - Detail'. De belangrijkste activiteiten worden op het ene scherm getoond en het andere komt met begeleidende functionaliteiten zoals extra virtuele knoppen. Zo'n functie zou ook in games handig zijn.

Beelden van de telefoon

Regels voor scherm uitbreiden

Microsoft komt ook met meer algemene regels voor appontwikkelaars wat het uitbreiden van de schermruimte over de twee schermen betreft. Standaard wordt een app voorlopig altijd weergegeven op slechts één scherm zoals bij een traditionele telefoon, en ook wanneer een app het volledige scherm gebruikt, zoals een game, gebeurt dat op één paneel.

undefined

undefined

Het is vervolgens aan de gebruiker om optioneel aan te geven om de app uit te breiden naar het tweede scherm. Zo'n regel klinkt logisch, want als apps de mogelijkheid hebben om standaard de twee schermen te gebruiken, zullen gebruikers in zo'n gevallen nooit twee apps naast elkaar kunnen draaien. Volgens Microsoft komen er binnenkort nog meer aanbevelingen voor ontwikkelaars afhankelijk van de eerste feedback die het bedrijf krijgt.

Beschikbaarheid

De Surface Duo zal in 2020 op de markt komen, maar een prijs en concrete verschijningsdatum is nog niet bekend. Recent schreven we in een opiniestuk over het potentieel van het apparaat. Verder maakte Microsoft ook bekend dat de telefoon mogelijk zal werken op een nieuwere chipset dan wat eerder werd aangekondigd. Kijk jij uit naar de Surface Duo? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Beelden van de telefoon

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk