‘Microsoft werkt aan Android 11-update voor Surface Duo’

‘Microsoft werkt aan Android 11-update voor Surface Duo’

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Microsoft Surface Duo

Het Surface-evenement in oktober 2019 bood enerzijds ruimte voor de lancering van laptops binnen het Surface-segment. Anderzijds bood Microsoft een eerste kijkje op de Surface Duo, een vouwbare Android-telefoon van Microsoft. Of, om het nog iets nadrukkelijker te notuleren, de eerste telefoon van Microsoft met het Android-besturingssysteem. In de maanden die volgden, bracht Microsoft meer details naar buiten, onder andere over de ontwikkeling van apps voor de Surface Duo. Microsoft zet met de Surface Duo immers in op het (op)vouwbare concept met twee losse schermdelen.

Microsoft Surface Duo-demo

Microsoft liet zien hoe de Surface Duo werkt met apps zoals Google Maps

Microsoft liet zien dat de ontwikkeling van apps voor de Surface Duo de nodige problemen oplevert, zo verdween de onderste taakbalk van de Google Maps deels in het scharnier van de Surface Duo. Er was dus nog voldoende om aan te werken; het is onbekend in hoeverre Microsoft zulke problemen op heeft kunnen lossen voor de (bekendste) Android-apps. Softwareontwikkeling houdt echter niet op bij apps, Microsoft zal ook de Android-versies zelf moeten optimaliseren voor de twee schermen. Volgens geruchten zou Microsoft al zijn begonnen aan de ontwikkeling van Android 11, hoewel daar bij de lancering niks van zichtbaar zou zijn: hij komt immers uit de doos met Android 10.

Android 11-bèta

Bij de lancering van de opvouwbare telefoon draait de Surface Duo nog op Android 10, Microsoft zal op een later moment een OTA-update aanbieden om het toestel te updaten naar Android 11. Gezien Android 11 pas op het einde van het derde kwartaal beschikbaar komt en Microsoft de Surface Duo vermoedelijk voor het einde van juli lanceert, is dit geen gekke gedachte. Uiteraard kan Microsoft kopers van de Duo verrassen met een bètaversie van Android 11. Vooralsnog werkt Microsoft vooral aan het optimaliseren van zijn Edge en Outlook-apps, zodat ze vloeiend werken na de lancering.

Beelden van de telefoon

Microsofts Surface Duo bestaat uit twee losse schermen die dichtklappen

Hoewel we daar dus nog op moeten wachten, is de Surface Duo een minder-ver-van-je-bed-show: er zijn recentelijk veel specificaties van de Surface Duo uitgelekt. Het toestel zou een Snapdragon 855-chipset bevatten met 6 GB-werkgeheugen en 256 GB-opslaggeheugen. Microsoft zou geen 5G op de Surface Duo aanbieden, omdat de opvouwbare telefoon daar geen ruimte voor biedt. De schermen op de voorzijde van de Duo meten 5,6-inch per stuk, met een resolutie van 1.800 x 1.350 pixels. Aan de schermzijde van de Surface Duo vinden we zijn 11 MP-selfiecamera. Of er andere camera’s op de telefoon aanwezig zijn, is onbekend.

Beschikbaarheid

Toen Microsoft de Surface Duo introduceerde liet de softwaregigant weten de opvouwbare telefoon in het vierde kwartaal te willen lanceren, vlak voor de feestdagen. Inmiddels lijkt Microsoft van deze lanceringsdata te zijn afgestapt en zou de Surface Duo in juli gepresenteerd worden. Zac Bowden liet via Twitter weten dat Microsoft de Surface Duo wil lanceren ‘voordat Samsung de Fold 2 lanceert’ - vermoedelijk verschijnt de Samsung Galaxy Fold 2, tezamen met de Note 20-serie, op 5 augustus. Of Microsoft deze planning vast kan houden en wat de Surface Duo gaat kosten, is nog onbekend.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk