Meta blijft gezichtsherkenning gebruiken voor de metaverse

Meta blijft gezichtsherkenning gebruiken voor de metaverse

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

Gisteren kwamen we nog met het nieuws dat Meta, het moederbedrijf van Facebook, besloot om te stoppen met de automatische gezichtsherkenningssoftware. Meta komt hier vandaag echter deels op terug. Het bedrijf meldt namelijk dat ze de software nog wel willen gaan inzetten voor de metaverse, de virtual reality-wereld waarin mensen elkaar kunnen ontmoeten en waarin diverse social media en games in samen moeten gaan komen.

Privacy en transparantie

Meta geeft tegenover Recode aan dat de software rondom gezichtsherkenning ‘’de potentie heeft om positieve gebruiksscenario’s in de toekomst mogelijk te maken’’. De technologie rondom de automatische gezichtsherkenning van Facebook, en dus van Meta, is daarentegen al jaren omstreden. Verschillende experts geven aan dat de software de privacy van mensen zou kunnen schenden. Vooral het ontbreken van duidelijke regels voor het gebruik van de software baart hen zorgen.

Gerelateerde artikelen

Dit laatste was voor Meta ook de belangrijkste reden om te stoppen met de software. Het bedrijf geeft nu echter aan wel duidelijke regels op te stellen. Ook geeft het bedrijf aan de privacy, transparantie en controle te behouden en de behoeftes van de gebruikers te zullen vervullen. Om dit te bereiken wil Meta de technologie rondom hun gezichtsherkenningssoftware en de algoritmes die zij hiervoor gebruiken openbaar maken. Het bedrijf zegt hier het volgende over: ‘’Voor alle toekomstige toepassingen van deze technologie zullen we blijven vertellen over hoe we het gebruiken en hoe mensen controle kunnen hebben over deze systemen en over hun data’’.

Voor de duidelijkheid, het bedrijf stopt wel met gebruikt van de automatische gezichtsherkenningssoftware op Facebook en Instagram. De meer dan één miljard gezichten in de database worden door het bedrijf verwijderd.

Uitgebreid artikel over gezichtsherkenningssoftware

In de aankomende week komt er een artikel online waarin we je in geuren en kleuren zullen uitleggen hoe gezichtsherkenningssoftware werkt en wat de voor- en nadelen hiervan zijn. Houdt onze website dus goed in de gaten.

Wat vind jij van deze beslissing van Meta om gezichtsherkenning alsnog in te zetten voor de metaverse? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk