Meta bevestigt dat het Europa niet zal verlaten

Meta bevestigt dat het Europa niet zal verlaten

Een aantal dagen geleden dreigde Meta om Facebook en Instagram niet langer in EU-landen aan te bieden. Dit zou gebeuren als de Europese Commissie haar strengere regels voor gegevensbescherming voorstelt. Nu meldt Meta expliciet dat ze geen plannen hebben om Europa te verlaten en er gewoon zullen blijven opereren.

Strengere regels

Eerder deze week dreigde Meta dat ze niet meer in Europa zouden opereren als de Europese Commissie strengere regels voor gegevensbescherming zou voorstellen. Die zogenaamde 'Data Act' zou ervoor zorgen dat de gegevens van Europeanen op Europese servers verwerkt zouden moeten worden. In een rapport aan de Amerikaanse Securities and Exchange Commissie schreef Meta dat ze dreigen om Instagram en Facebook weg te halen uit EU-landen als deze regels er komen.

Geen plan om te vertrekken

Deze dinsdag deelde het bedrijf echter een officiële blogpost waarin ze melden dat ze geen enkel plan hebben om Facebook en Instagram uit Europa weg te halen. Onzekerheid over de vervanging van de oude trans-Atlantische privacyovereenkomst tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie werd genoemd als reden voor een mogelijke terugtrekking uit Europa. Die overeenkomsten regelden de gegevensuitwisseling tussen de Verenigde Staten van Amerika en de Europese Unie (en Zwitserland). Beide overeenkomsten zijn vernietigd door het Europese Hof van Justitie vanwege de angst om de gegevens van EU-burgers op Amerikaanse servers te verwerken.

“Meta wil of “dreigt” Europa niet te verlaten, en elke berichtgeving die suggereert dat we dat wel doen, is gewoon niet waar. Net als 70 andere bedrijven in de EU en de VS stellen we een bedrijfsrisico vast als gevolg van onzekerheid over internationale gegevensoverdrachten.”

- Meta in de aankondiging

Het is niet de eerste keer dat Meta dreigt de Europese markt te verlaten. Deze keer noemt het bedrijf echter expliciet Facebook en Instagram.

Rechtszaken tegen Meta

In de afgelopen jaren heeft meta te maken gehad met een aantal rechtszaken op de Europese markt. Deze rechtszaken dwongen het bedrijf miljarden dollars uit te geven om ze te schikken. Onlangs dwong de Franse dataregulator CNIL Meta om 68 miljoen dollar aan boetes te betalen voor schendingen van de privacywetgeving. De CNIL zegt dat Meta, naast Google, gebruikers in Frankrijk heeft beperkt in het weigeren van cookie-trackingtechnologie.

Het vertrek van Facebook en Instagram uit Europa kan gebruikers zorgen baren, maar Europese wetgevers lijken de stap te verwelkomen. "Ik kan bevestigen dat het leven heel goed is zonder Facebook en dat we heel goed zouden leven zonder Facebook", zei de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire. "Digitale reuzen moeten begrijpen dat het Europese continent zich zal verzetten en zijn onafhankelijkheid zal bevestigen." voegde hij toe.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Meta? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

Lees meer over:
Instagram Facebook Meta

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties