Meeste scholieren gebruiken nog altijd smartphone op de fiets

Meeste scholieren gebruiken nog altijd smartphone op de fiets

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Uit onderzoek van Interpolis is gebleken dat twee op de drie middelbare scholieren nog altijd hun smartphone op de fiets gebruiken. Een grote meerderheid vindt dat ook normaal.

Smartphoneverbod op de fiets

Vanaf 1 juli 2019 is het verboden om elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers vast te houden tijdens het fietsen. Handsfree bellen en muziek luisteren is wel toegestaan. Je mag je telefoon of ander mobiel elektronisch apparaat tijdens het fietsen wel gebruiken als deze in een houder zit. Bijvoorbeeld als je navigatiesysteem vraagt een alternatieve route te accepteren. Alleen als je stilstaat mag je je telefoon of ander mobiel elektronisch apparaat vasthouden en gebruiken. Fietsers in overtreding kunnen een bekeuring van 95 euro krijgen.

Scholieren gebruiken toch hun telefoon op de fiets

Verzekeraar Interpolis en marktonderzoeksbureau Motivaction hebben onder 880 scholieren een onderzoek uitgevoerd omtrent het gebruik van de telefoon op de fiets. Dat meldt NU.nl. Uit dit onderzoek is gebleken dat 64 procent nog altijd de telefoon vastheeft op de fiets. Daarmee riskeren ze dus een boete van 95 euro.

De scholieren die zich hier schuldig aan maken, hebben ook aangegeven waarom ze dit noodzakelijk achten:

  1. Om berichten te lezen - 47 procent
  2. Om berichten te versturen - 35 procent
  3. Om foto's te maken - 39 procent
  4. Om muziek uit te kiezen - 39 procent
  5. Om iets op te zoeken - 35 procent

Verwachtingen

Daarnaast geeft zo'n 80 procent van de scholieren aan dat ze het geen probleem vinden om een telefoon te gebruiken op de fiets. 80 procent verwacht dat anderen het ook normaal vinden om dat te doen. Iets minder dan de helft van de ondervraagden denkt veilig te kunnen fietsen met de telefoon in de hand. Maar liefst 99 procent van de scholieren denkt dat anderen ook hun smartphone vasthouden tijdens het fiets. De wetswijziging en uitgebreide campagne daaromheen heeft weinig uitgehaald.

Wat vinden jullie van deze uitkomst? Gebruiken jullie de telefoon wel eens tijdens het fietsen? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

Even afstappen als je je telefoon wilt gebruiken is altijd beter

Even afstappen als je je telefoon wilt gebruiken is altijd beter

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk