Meer liefde voor SD-kaart en USB-opslag in Android M [screenshots]

Meer liefde voor SD-kaart en USB-opslag in Android M [screenshots]

SD-kaart-gate

In Android 4.4 KitKat introduceerde Google een nieuwe aanpak voor SD-kaarten. Het bedrijf was zelf al jaren eerder afgestapt van uitbreidbaar geheugen voor Nexus-toestellen, maar leek ook andere fabrikanten te willen ontmoedigen een SD-kaartslot in hun apparaten op te nemen. Door veranderingen in Android 3.2 en Android 4.4 werden de mogelijkheden van SD-kaarten een stuk ingeperkt, maar verbeterden wel de veiligheid. Een tussenoplossing werd gevonden in Android 5.0 Lollipop: na deze update waren SD-kaarten weer een stuk nuttiger.

Lees meer: Android en SD-kaarten kunnen vanaf Lollipop weer beter met elkaar overweg

Met Android M voert Google wederom veranderingen door, waarbij het bedrijf geprobeerd heeft een goede balans te scheppen tussen veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. SD-kaarten en USB-schijven of USB-sticks kunnen op twee manieren worden gebruikt: als extra intern geheugen om naast foto's en video's ook apps op op te slaan en als draagbare opslag om foto's en video's op te verzamelen.

Draagbare opslag

Wanneer je de SD-kaart gebruikt als 'draagbare opslag', gebruik je deze eigenlijk op de klassieke manier. De SD-kaart, of USB-schijf, wordt zodanig geformatteerd dat deze uit te lezen is in andere smartphones, tablets of computers.

Het is in dit geval niet mogelijk om apps of games op te slaan op de kaart of schijf. Het formatteren van schijven en kaarten als 'draagbare opslag' is bedoeld voor opslag die door verschillende apparaten gebruikt moet worden, zoals een SD-kaart die in meerdere smartphones gebruikt wordt of een USB-schijf. Wanneer extra opslag in de vorm van bijvoorbeeld een USB-stick of SD-kaart wordt gedetecteerd, zul je een notificatie krijgen waarvanuit je de schijf kunt 'verkennen' met een basale filemanager.

Intern geheugen: Apps2SD 2.0

Lang, lang geleden ondersteunde Google Apps2SD, wat stond voor 'apps to SD card'. Het interne geheugen van smartphones was vaak beperkt tot een paar honderd MB en zat vaak al snel vol. Apps2SD was een handige toevoeging in Android 2.2 Froyo die het mogelijk maakte om (bepaalde) apps van het interne geheugen te verplaatsen naar de SD-kaart.

Wanneer je je SD-kaart in Android M instelt als 'intern geheugen' krijg je de Apps2SD-functie terug. Het is eigenlijk een soort van opvolger van de klassieke Apps2SD-functie met een aantal voordelen. Wanneer een app op een SD-kaart gezet wordt, wordt ook de data en cache van deze app op de SD-kaart opgeslagen. De hele SD-kaart wordt geëncrypteerd, wat inhoudt dat de apps en app-data veilig zijn en niet zomaar kunnen worden uitgelezen wanneer iemand de SD-kaart in een andere smartphone of computer stopt.

Als een SD-kaart of USB-schijf gebruikt wordt als intern geheugen, wordt deze volgens Google door de smartphone, tablet of televisie 'geadopteerd', omdat deze daarna geformatteerd moet worden voordat hij weer gebruikt kan worden in een ander apparaat. Dit is één van de twee redenen dat niet alle opslagapparaten kunnen gebruikt worden als intern geheugen. De andere is dat deze uitbreiding van het interne geheugen wel (bijna) altijd beschikbaar moet zijn, het is niet de bedoeling dat de helft van je apps ineens verdwenen zijn wanneer je tablet niet meer aangesloten is op een USB-schijf. Het is mogelijk om alle apps en gegevens in één keer over te zetten op de echte interne opslag van het apparaat.

Normaliter zijn alleen semi-permanente manieren voor opslag als SD-kaarten in smartphones en tablets te gebruiken als intern geheugen. USB-schijven zijn wel te gebruiken als draagbare opslag op deze draagbare apparaten, maar niet als extra intern geheugen. Op set-top-boxen en tv's met Android TV zal het wel mogelijk zijn om USB-schijven te 'adopteren' voor intern geheugen. Het is ook mogelijk om het extra interne geheugen te gebruiken voor de opslag van foto's en video's, maar deze kunnen alleen via de smartphone naar andere apparaten gestuurd worden, ze zijn niet direct uit te lezen door andere apparaten.

Beschikbaarheid

De nieuwe benadering voor SD-kaarten zit ingebouwd in Android M. Er zullen nog twee preview-versies van Android M worden vrijgegeven voor ontwikkelaars. Deze versies volgen eind juni en eind juli. In het derde kwartaal van 2015 zal de uiteindelijke versie van Android M uitgebracht worden, maar wanneer dat precies het geval zal zijn, is nog niet bekend.

Lees meer over:
Android M

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties