‘MediaTek gaat strijd aan met Qualcomm om beste high-end chipset’

‘MediaTek gaat strijd aan met Qualcomm om beste high-end chipset’

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Over het algemeen wist Qualcomm de markt voor ‘high-end chipsets’ de afgelopen jaren te domineren met zijn Snapdragon 800-serie chipsets. MediaTek zou willen terugslaan en heeft de aanval op het marktaandeel van Qualcomm geopend. Het zou werken aan nieuwe 5nm-chips.

MediaTek Dimensity-chipsets

MediaTek was nooit een grote speler in het high-end segment, maar het Taiwanese bedrijf moest de afgelopen jaren zelfs flink inleveren in het midrange-segment; waar het eerder nog marktleider was. Qualcomm nam in beide markten de positie als topspeler in, onder andere door een uitbreiding van zijn bestaande portfolio van midrange-chipsets. MediaTek liet begin 2020 zien met zijn Dimensity-chipsets terug te willen slaan.

Gerelateerde artikelen

Het bedrijf lanceerde onder andere de Dimensity 800 en 1000-chipsets, met 5G-ondersteuning. Voor de Dimensity 1000-chipset gold dat het de concurrentie aan moest gaan met de Snapdragon 765G uit het Qualcomm-assortiment. Erg succesvol is het – in ieder geval op de Europese markt – niet voor ze geweest. Volgens de bekende geruchtenmaker Digital Chat Station is MediaTek nog niet uitgespeeld, de chipontwikkelaar zou zich voorbereiden op 2021.

Cortex A78 en 5nm-chips

Volgens de geruchtenmaker zou MediaTek werken aan twee chipsets in het high-end segment. Voor het chipontwerp heeft MediaTek de Cortex A78-rekenkernen van ARM uitgekozen. Vermoedelijk zal MediaTek deze snelle rekenkernen koppelen aan een onbekend aantal energiezuinige rekenkernen, zoals de ARM Cortex A55. Voor zowel de MT6839 en de MT6891 geldt dat ze gebaseerd zijn op een 5nm-productieprocedé; momenteel het snelste en zuinigste procedé voor zulke chipsets.

Binnen welk productportfolio de chipsets worden uitgebracht, is nog onbekend. Geruchten spreken over nieuwe Dimensity-chipsets, als opvolgers van de bestaande Dimensity 800 en 1000-chipsets. In de geruchten wordt deze link gemaakt vanwege de nieuwe technologie die MediaTek inzet voor zijn nieuwe chipsets, hoewel dat niet per se duidt op een correlatief verband.

Goedkopere chipsets

Onder welke naam MediaTek de chipset ook zal lanceren, zal niet veel uitmaken. Wat MediaTek met de chipsets kan behalen is dat er weer concurrentie is voor Qualcomm, wat ervoor kan zorgen dat de prijzen van telefoons weer gaan dalen. Qualcomm heeft, zeker in het high-end segment, heel veel macht en kan daardoor zelf de prijzen van een high-end chipsets bepalen. Met de Snapdragon 865-chipset heeft dat ertoe geleid dat de prijzen tot exorbitante hoogtes zijn gestegen.

‘MediaTek gaat strijd aan met Qualcomm om beste high-end chipset’

MediaTek zou de twee chipsets nog voor het einde van het jaar lanceren, vlak nadat Qualcomm zijn Snapdragon 875-chipset heeft aangekondigd tijdens de Snapdragon Summit. Wanneer MediaTek de chipsets precies zal uitbrengen en of er al klanten zijn die de chipsets willen gebruiken, is onbekend. Heb jij liever een Qualcomm of MediaTek-chipset in je telefoon, en waarom? Laat het ons weten in de reacties onderaan het artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk