MediaTek Dimensity 1200 officieel: krachtige processor voor flagships

MediaTek Dimensity 1200 officieel: krachtige processor voor flagships

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

MediaTek heeft zijn krachtigste chipset voor 2021 voorgesteld. De MediaTek Dimensity 1200 moet gebruikt worden in high-end telefoons. Hij werkt met een 6 nm architectuur en 5G-verbinding.

MediaTek Dimensity 1200

Huawei stelde eind vorig jaar de Kirin 9000 voor, Qualcomm kwam met zijn Snapdragon 888 en Samsung heeft ondertussen ook alle details onthuld van de Exynos 2100 uit de S21-reeks. Tijd voor MediaTek om zijn high-end processor voor te stellen: de Dimensity 1200.

De nieuwe chipset van MediaTek werkt niet volgens een 5 nm architectuur, maar hij is daarentegen gemaakt met een 6 nm bakproces. net als de andere high-end processor gebruikt MediaTek een zogenaamde prime core, ofwel één processorkern die op een hogere kloksnelheid draait om de zwaarste taken op je telefoon uit te voeren. Het gaat nog steeds om de Cortex-A78 die werkt op 3,0 Ghz. De chipmaker maakt dus net als Samsung geen gebruik van Arm's nieuwere Cortex-X1. Verder werken drie Cortex-A78-kernen op 2,6 Ghz en vier Cortex-A55-kernen werken met een snelheid van 2,0 Ghz.

MediaTek Dimensity 1200 officieel: krachtige processor voor flagships

Prestatiewinst en gpu

MediaTek belooft een prestatiewinst van 25 procent vergeleken met zijn Dimensity 1000 Plus-processor en op het gebied van energie-efficiëntie zou de chip 22 procent beter presteren. Al is het erg twijfelachtig of de DImensity 1200 dezelfde prestatiewinst kan tonen op het vlak van de gpu, want hij gebruikt nog steeds dezelfde Mali-G77 als bij de voorgaande generatie. Concurrenten als Qualcomm en Samsung legde dit jaar juist sterk de nadruk op gpu-verbeteringen, dus het valt af te wachten hoe goed de Dimensity 1200 het ervan afbrengt.

MediaTek Dimensity 1200 officieel: krachtige processor voor flagships

MediaTek biedt verder ondersteuning voort schermen met een 168 Hz verversingssnelheid en de nieuwe Image Signal processor (ISP) kan camerasensors aan tot een totaal van 200 MP. Er is nog niets bekend over de prestaties op het vlak van kunstmatige intelligentie, ofwel de NPU, maar we weten we dat de theoretische downloadsnelheid van MediaTeks 5G-modem lager ligt vergeleken met de concurrentie. De Dimensity 1200 heeft een downloadsnelheid van 4,7 Gbps vergeleken met 7,5 Gbps bij de Snapdragon 888.

Gerelateerde artikelen

Fabrikanten als Xiaomi, OPPO en Realme gaan geven aan dat ze gebruik zullen maken van de Dimensity 1200. We gaan de eerste telefoons met deze chip vermoedelijk zien in het einde van maart of begin april.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk