Android 12 en Material You: Googles meest geraffineerde Android-ontwerp ooit

Android 12 en Material You: Googles meest geraffineerde Android-ontwerp ooit

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Na de lancering van Material Themes met de komst van Android 9.0 Pie, staat Android 12 aan het beginpunt van een geheel nieuw tijdperk voor het Android-design, genaamd Material You. Google wil dat Android vanaf deze nieuwste versie volledig om de gebruiker draait en daarnaast wil Google zijn ecosysteem aanpassen op het nieuwe ontwerp. Dit nieuwe ontwerp en bijbehorende mogelijkheden zijn te bekijken in Android 12 en in dit artikel nemen we alles met je door.

Material You in Android 12

Het standaard thema Material Design met interfacerichtlijnen zagen we voor het eerst in Android 5.0 Lollipop in 2014. Toentertijd ging het om de introductie van Material Design: een flinke wijziging van het voorgaande Holo-ontwerp, dat sinds het ontstaan van Android werd gebruikt. Material You wordt weliswaar gezien als een aangepaste versie van de Material Design-ontwerptaal, maar moet duidelijk een andere snaar raken bij de gebruiker. Google sprak in zijn openingskeynote van de I/O-ontwikkelaarsconferentie over het 'uiten van individualisme'.

Android 12 en Material You: Googles meest geraffineerde Android-ontwerp ooit

"Emotie is essentieel en schoonheid is persoonlijk", vervolgde Matías Duarte, Vice President of Design bij Google, de openingspresentatie. Met de komst van Android 12 en Material You moeten vormen je 'gevoel' volgen, in plaats van andersom, aldus de topman. Material You maakt het mogelijk om je eigen stijl in het besturingssysteem te verwerken door zogenoemde 'Material Pallets' aan te maken. Daarbij is het volgens Google ook de bedoeling dat het ontwerp op je Android-telefoon, ook zichtbaar is op andere apparaten in jouw slimme huis - zoals een Google Nest Hub.

Android 12 en Material You: Googles meest geraffineerde Android-ontwerp ooit

Vormgeving in Android 12

Gebruiker staat in controle

Naast kleuren, moet Material You vooral ook toegankelijker zijn, door kleuren, formaten en het contrast van UI-elementen. Gebruikers kunnen zulke instellingen zelf aanpassen, waardoor het besturingssysteem bij de gebruiker past, in plaats van de gebruiker bij het besturingssysteem. Het nieuwe ontwerp toont vooral ook een nieuwe route van Google: veel UI-elementen krijgen een afgeronde look en feel.

Een voordeel van de designveranderingen is, zo zegt Duarte, dat de zoekgigant de details van apparaten met de pixels op het scherm kan 'gelijkstellen', wat moet leiden tot een meer uniform design door het ecosysteem van Google-apparaten.

Android 12 en Material You: Googles meest geraffineerde Android-ontwerp ooit

Wijzigingen in Android 12

Tot zover Googles visie op Material You: wat is het effect daarvan op Android 12? Zoals afgelopen zaterdag al naar buiten kwam, krijgt het hele besturingssysteem een visuele 'overhaul'. Het vergrendelingsscherm toont voortaan bijvoorbeeld een grote klok als er geen notificaties zijn. Verder is het notificatiepaneel in Android 12 vanaf de grond af aan opnieuw opgebouwd, met grotere (afgeronde) knoppen in de snelle instellingen. Ook is Android 12 uitgerust met een functie om kleuren uit je achtergrond te kunnen gebruiken voor UI-elementen.

Gerelateerde artikelen

Dat geldt niet alleen voor het notificatiepaneel of de instellingen, maar ook voor het volumebeheer van je telefoon en de widgets op het thuisscherm. Over de widgets op het thuisscherm gesproken: met de komst van Android 12, komen verschillende nieuwe widgets beschikbaar met een unieke vormgeving. Tijdens de I/O-presentatie toonde Google twee widgets. Of er op termijn meer widgets beschikbaar komen met hetzelfde nieuwe ontwerp, is nog niet bekend.

Android 12 en Material You: Googles meest geraffineerde Android-ontwerp ooit

Een andere wijziging van het ontwerp die Google stilzwijgend heeft aangekondigd, is de komst van nieuwe apps. Zo toonde de zoekgigant onder andere een vernieuwde rekenmachine-app. Verwacht wordt dat het nieuwe Material You-thema op korte termijn terechtkomt in alle standaard Google-apps voor Android. Op welke termijn dat gaat gebeuren, is nog niet bekend.

Welke apparaten krijgen als eerste Material You?

Googles Pixeltelefoons zullen er met Android 12 in de herfst het eerste gebruik van kunnen maken. Material You zal volgend jaar naar meer Google-producten worden uitgerold. Als je niet kunt wachten tot de herfst om Material You te bekijken, dan kan je de bèta van Android 12 op je Pixel proberen en die bèta komt ook naar deze telefoons.

Aankondigingen over Android 12

Voor meer informatie over Android 12 kun je altijd op onze speciale Android 12-pagina terecht. We passen deze pagina regelmatig aan met nieuwe geruchten, nieuws, video's, tips, beschikbaarheid en meer dus is het handig om de pagina aan je favorieten toe te voegen. Zo heb je het laatste Android 12-nieuws altijd bij de hand.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Android 12? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk