Dit is waarom LG, Nokia en Google de Snapdragon 865 links laten liggen

Dit is waarom LG, Nokia en Google de Snapdragon 865 links laten liggen

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Snapdragon 865

Elk jaar presenteert Qualcomm een nieuwe versie van zijn krachtigste Snapdragon-processor en in december leerden we al alle details van deze chipset. Naar goede gewoonte rusten de meeste fabrikanten hun krachtigste telefoons uit met de nieuwe chipset, met uitzondering van Huawei en Samsung die naar hun eigen Kirin- en Exynos-processors grijpen, maar dit jaar bedanken wel meer fabrikanten voor de Snapdragon 865.

Nokia presenteerde bijvoorbeeld zijn Nokia 8.3, maar het liet daarvoor de krachtigste chipset links liggen, en dat is nog ergens begrijpelijk gezien het feit dat we geen echte opvolger kregen voor het Nokia 9 PureView, maar er doen ook hardnekkige geruchten de ronde dat we hetzelfde mogen verwachten van de Google Pixel 5 en de LG G9 ThinQ. Google en LG breken dus met een jarenlange traditie om de krachtigste telefoons aan te bieden die de concurrentie aangaan met de vlaggenschepen zoals de Galaxy S- en Note-telefoons en de Huawei P- en Mate-reeks.


Snapdragon 865

Dure chipset

De verklaring daarvoor ligt bij de Snapdragon 865 zelf. Fabrikanten moeten de chipset voor het eerst verplicht nemen samen met Qualcomms X55-modem voor 5G. Die bundel maakt dat de prijs voor de twee componenten veel hoger ligt in vergelijking met wat fabrikanten gewend waren van de Snapdragon 855 of de voorgaande generaties. Zo'n hogere prijs willen de merken in kwestie liever niet doorrekenen naar de de consument, uit vrees dat het potentiële kopers afschrikt en daarnaast is 5G-internet nog niet voor alle markten even relevant.

Google, Nokia en LG zetten dus liever een stapje terug en ze kiezen in dat geval voor de Snapdragon 765, dat is een chipset voor telefoons uit de hogere middenklasse. Die processor is niet alleen voordeliger, maar hij komt eveneens met een geïntegreerde 5G-oplossing, wat hem ook nog eens compacter maakt in vergelijking met de Snapdragon 865. Het lijkt er ook op dat Qualcomm die verschuiving had voorzien, want de Snapdragon 765 werd naast de Snapdragon 865 gelanceerd met een grote portie aandacht.

Dit is waarom LG, Nokia en Google de Snapdragon 865 links laten liggen

Twee modellen

In ruil krijg je wel minder brute kracht voorgeschoteld, maar dat probleem kunnen fabrikanten opvangen door de Snapdragon 865 alsnog te gebruiken in een tweede model van hun telefoon. Mogelijk verschijnt de chipset alsnog in de Pixel 5 XL van Google voor gebruikers die wel behoefte hebben aan de beste specificaties. Al is het niet duidelijk of LG ook die weg op gaat met een tweede variant van zijn G9 ThinQ.

Dit is waarom LG, Nokia en Google de Snapdragon 865 links laten liggen

Toch zien we tegelijk dat bepaalde fabrikanten er wel in slagen om de krachtigste chipset van Qualcomm in hun budgetvlaggenschepen te introduceren, en dan hebben we het onder meer over Xiaomi's Mi 10, de Redmi K30 Pro en toestellen van Realme. Die fabrikanten staan er ook al langer om bekend dat ze steeds uitpakken met krachtige specificaties voor een toegankelijke prijs, al zullen we mogelijk bij sommige toestellen een iets hoger prijskaartje mogen verwachten in vergelijking met vorig jaar.

Wil jij steeds de meest krachtige specificaties in je telefoon en welke aanpak van fabrikanten spreekt jou het meeste aan: kiezen voor de Snapdragon 765 of de prijs lichtjes verhogen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk