Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Note 10 Lite

 • Realme X2 Pro

 • Samsung Galaxy S20 Ultra

 • Moto G8 Plus

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

LG Nexus 4 krijgt SlimPort en Miracast, maar wat zijn dat?

· 02 november 2012

Smartphones en tablets beginnen steeds krachtiger te worden en mensen die een filmpje kijken op hun mobiele apparaat zijn al lang geen uitzondering meer. Steeds populairder wordt ook het bekijken vanaf de smartphone of tablet direct op de TV. Dit kan op verschillende manieren en de afgelopen maandag aangekondigde LG Nexus 4 heeft ondersteuning voor twee relatief nieuwe standaarden. De SlimPort is daar de meest onbekende van, maar ook Miracast is bij het grote publiek nog niet bekend. Voor ons reden om eens te kijken wat er nieuw is aan deze functies.

Miracast

Laten we eerst eens kijken naar Miracast, een functie die nieuw is voor Android 4.2. Verschillende fabrikanten, bijvoorbeeld HTC, Samsung en Sony, hebben recentelijk een nieuwe techniek toegevoegd aan hun toestellen. Deze techniek zorgt er voor dat je draadloos beelden vanaf je smartphone naar je TV kunt sturen. Uiteraard was dit al een tijdje mogelijk, maar zat er altijd vertraging in de beelden: eerst werden de beelden (gedeeltelijk) naar de TV gestuurd, waarna ze op de TV af te spelen waren. Met de nieuwe draadloze techniek van de bovengenoemde fabrikanten wordt het mogelijk om met amper vertraging beelden weer te geven op televisies. Alle Androidfabrikanten die met een draadloze oplossing zijn gekomen voor het weergeven van beelden en geluid op de TV, hebben een eigen kastje uitgebracht. Dit kastje verbind je dan via een HDMI-kabel met de TV, omdat er amper televisies zijn die deze manier van beelden weergeven zelf ondersteunen. Samsung en Sony maken in ieder geval gebruik van Miracast, een nieuwe industrie-standaard. Het weergeven van beelden via Miracast gaat via een zogenaamde WiFi-direct-verbinding er wordt dus gebruik gemaakt van WiFi. De apparaten hoeven echter niet op hetzelfde netwerk te zitten. Interessant is nu dat Android standaard ondersteuning gaat bieden voor Miracast. Dat houdt in dat in de toekomst veel van de Androidtoestellen de nieuwe manier van draadloos beelden weergeven zullen gaan ondersteunen.

SlimPort

Voor wat betreft bedrade oplossing voor het weergeven van beelden op televisies of andere schermen waren er tot nu toe twee oplossingen die in Androidapparaten gebruikt worden. De meest voor de hand liggende is HDMI. Alle moderne televisies zijn tegenwoordig voorzien van minimaal één HDMI-poort. Er zijn dan ook verschillende Androidsmartphones en -tablets die voorzien zijn van een HDMI-uitgang. Meestal gaat het dan om een mini-HDMI-poortje dat via een HDMI-kabel kan worden verbonden met de HDMI-poort op de TV.

MHL

Op smartphones is ruimte essentieel. Het inbouwen van een extra aansluiting, kan er voor zorgen dat het toestel dikker moet worden en in een tijd van steeds dunner wordende smartphones is dat natuurlijk voor fabrikanten erg lastig. Een oplossing komt daarom in de vorm van MHL (Mobile High-Definition Link). Een MHL-poort is een hybride oplossing: de fabrikant hoeft geen extra poort toe te voegen, maar MHL wordt in de USB-aansluiting, die op alle Androidtoestellen toch al aanwezig is, gebouwd. Wanneer je dan een film op je televisie wilt kijken, sluit je een MHL-adapter aan. Deze is te verbinden met een HDMI-kabel en een USB-oplader. Overigens zijn er ook een aantal televisies en monitoren die een ingebouwde MHL-poort hebben. Je kunt dan rechtstreeks je smartphone aansluiten op de TV die dan je smartphone van stroom voorziet. Interessant detail van MHL is dat er twee verschillende versies van MHL op de markt lijken te zijn, te weten een 5-pins-versie en een 11-pins-versie. Deze laatste dook ineens op in de Galaxy S III. Het regende daarom klachten bij Samsung: het leek er op dat dat het bedrijf er bewust voor had gekozen om een niet-standaard uitvoering van MHL te kiezen zodat er dure kabels van het eigen merk aangeschaft zouden moeten worden. De 11-pins-versie van de Galaxy S III bleek echter een interessante nieuwe functie te hebben: de MHL-adapter voor de Galaxy S III ondersteunt ook USB-On-the-Go. Dit houdt in dat er ook USB-accessoires kunnen worden gebruikt tijdens het afspelen van videobeelden via de MHL-adapter. Dit is erg handig voor wanneer je bijvoorbeeld jouw smartphone of tablet als PC wilt laten fungeren: je kunt beelden op de monitor weergeven, maar ook een muis en toetsenbord aansluiten. Ook voor het gamen zou het goed kunnen werken: je kunt een controller via USB aansluiten terwijl je de game weergeeft op de televisie.

SlimPort

De zogenaamde SlimPort biedt een alternatief voor MHL. Het principe van SlimPort is hetzelfde als dat van MHL: er hoeft geen extra poort in de smartphone of tablet te worden gebouwd. Net als bij MHL worden ook bij SlimPort namelijk de beelden via de USB-aansluiting verstuurd. Wat wel interessant is, is dat SlimPort een aantal verschillende manieren van output ondersteunt. Je kunt bijvoorbeeld de Nexus 4, die is voorzien van een SlimPort-aansluiting, verbinden via HDMI, DVI, VGA en DisplayPort. Die laatste aansluiting is de nieuwste van het rijtje en wordt in steeds meer monitoren en televisies gebouwd.  Het voordeel van het gebruik van een SlimPort in combinatie met een DisplayPort-aansluiting is dat de monitor of televisie zorgt voor de stroom van de smartphone, vergelijkbaar met hoe de TV zorgt voor de stroom wanneer er een MHL-MHL-verbinding wordt opgezet. Wanneer er een andere aansluiting wordt gebruikt in combinatie met de SlimPort-aansluiting, zul je net als bij MHL een externe lader moeten gebruiken bij lang gebruik. De makers van de SlimPort, Analogix, geven overigens aan dat het weergeven van beelden via de SlimPort minder stroom gebruikt dan wanneer je het scherm van de smartphone of tablet zelf gebruikt. Een lader zou dus volgens Analogix niet nodig hoeven zijn. Welke van de twee, MHL en SlimPort, nu beter is, is niet zomaar te zeggen. Eén van de voordelen van SlimPort die gegeven wordt door Analogix, is dat de SlimPort ook beelden kan versturen naar een VGA-poort. Handig voor mensen die met hun tablet of smartphone een presentatie willen geven in bedrijven die slechts een VGA-aansluiting hebben op hun beamers. Er zijn echter ook MHL-naar-VGA-adapters op de markt. Vergeleken met de 11-pins-MHL-poort lijkt de SlimPort wel een nadeel te hebben: de SlimPort ondersteunt voor zover ik heb kunnen vinden geen USB-data-overdracht wanneer er videobeelden worden verstuurd.

Beschikbaarheid

Verschillende smartphones die op dit moment verkrijgbaar zijn, ondersteunen Miracast al. Toestellen die ondersteuning bieden voor WiFi Direct, zullen naar alle waarschijnlijkheid ook Miracast gaan ondersteunen wanneer ze geüpdatet zijn naar Android 4.2. Uiteindelijk zou Miracast de meest ideale oplossing kunnen bieden: geen kabels meer en geen verloopstekkers of rare kastjes aan de TV. Dat laatste zal nog een tijdje afwachten zijn tot de meeste televisies Miracast ondersteunen. Tot die tijd wordt het gebruik van de beschikbare TV-adapters nog noodzakelijk. Voor zover wij weten is de LG Nexus 4 het eerste Androidapparaat dat de SlimPort ondersteunt. Accessoires die gebruik maken van de SlimPort zijn daarom nog niet op de markt, op de SlimPort-naar-HDMI-kabel na. Bronnen: Analogix, Wikipedia (MHL), Wikipedia (Miracast) 

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (20)
Bezig met laden van reacties...