LG G4 op de pijnbank: hoe presteert de Snapdragon 808-chipset?

LG G4 op de pijnbank: hoe presteert de Snapdragon 808-chipset?

Colin Baak

door Colin Baak

Laatst geüpdatet

Nu LG gisteren de G4 heeft gepresenteerd met als kloppend hart de Snapdragon 808-processor met zes rekenkernen en 3GB werkgeheugen willen we natuurlijk hoe deze combinatie presteert. PhoneArena heeft verschillende benchmarks gedaan met het toestel op het gebied van kracht, de videochip en de overall performance.

LG G4

Het duurt nog enkele weken voordat de LG G4 in de winkels zal liggen, maar waar er in eerste instantie nog werd gesproken over het gebruik van de Snapdragon 810-chipset, die we onder andere vinden in de nieuwe HTC One M9, is dat niet het geval. LG heeft besloten om gebruik te maken van de Snapdragon 808-processor. Deze processor bevat zes rekenkernen waarvan twee met de Cortex A57-architectuur en vier Cortex A53-kernen. Een Adreno 418-videochip zorgt voor de graphics bij deze processor en er is lppdr3-werkgeheugen aanwezig in het toestel, 3GB om precies te zijn. Andere specificaties bestaan uit en 5,5 inch Quad HD-display met een resolutie van 2560x1440 pixels, een 16 en 8 megapixel-camera, 32GB intern geheugen en een verwijderbare accu met een capaciteit van 3000mAh. 

Waarom er niet gekozen is voor de Snapdragon 810 wordt niet genoemd, maar het heeft waarschijnlijk te maken met de warmte-ontwikkeling waarover de laatste tijd nog al wat ophef is geweest. Deze Snapdragon wordt trouwens wel  gebruikt door LG in de G Flex 2. Dat terzijde is deze processor gewoonweg niet het topmodel van Qualcomm, maar we willen natuurlijk wel weten hoe deze processor en videochip presteren. 

Benchmarks

PhoneArena dacht hetzelfde en heeft de LG G4 dan ook onderworpen aan verschillende benchmarks en deze zijn ook vergeleken met de concurrentie, voorzien van de Snapdragon 810-chipset, de Exynos 7420, MediaTek MT6595 of HiSilicon Kirin 930 van Huawei. 

De website heeft dus verschillende benchmarks gedraaid op het gebied van processorkracht, maar ook op het gebied van gaming en 3D. De Vellamo Metal-benchmark laat zien dat de processor zelfs iets beter presteert dan de Snapdragon 810, maar nog een stuk onder de Exynos 7420 van Samsung staat. Waar de Snapdragon 810 en Exynos 7420-chipset beide vier Cortex A57-kernen hebben, heeft de Snapdragon 808 er dus maar twee, maar qua performance was daar dus weinig op aan te merken. De processors van MediaTek en Huawei presteerden in deze test een stuk minder dan de processor van de LG G4.

LG G4 - benchmarks

PhoneArena heeft ook de AnTuTu-benchmark gedraaid, waarbij er iets meer punten werden behaald door de G4 dan bij de Note 4 met de Snapdragon 805 aan boord. Wel moet de LG G4 verschillende toestellen en dus processoren (ruim) voor zich laten gaan. De MediaTek MT659, HiSilicon Kirin 930, Snapdragon 810 en Exynos 7420-chipsets presteerden allemaal beter bij deze benchmark.

Bij verschillende GFXBench-tests zit de Snapdragon 808 in de middenmoot, maar op dat gebied scoorde de Snapdragon 805 juist weer iets beter. De Snapdragon 810 die we vinden in onder andere de HTC One M9 en ook Samsungs Exynos 7420-chipset stonden weer boven aan het lijstje. Wel moet daarbij worden vermeld dat de One M9 natuurlijk 'maar' een 1080p-display, terwijl de LG G4 een hogere resolutie heeft. Beide tests zijn gedraaid als onscreen-variant wat ervoor zorgt dat de daadwerkelijke resolutie van de schermen wordt gebruikt en er dus geen éénduidige uitslag te zien is bij deze benchmarks. Daarvoor had PhoneArena even de offscreen-varianten van de benchmark moeten draaien. De Note 4 bevat echter ook een quad HD-display en Snapdragon-chipset en die scoorde in beide tests hoger dan de 808, waaruit we kunnen concluderen dat de nog krachtigere Snapdragon 810 ook beter zal presteren dan de Snapdragon 808 in een apparaat met een displayresolutie van 2560x1440 pixels.

Conclusie

De conclusie is dan ook dat de Snapdragon 808 zich aan de bovenkant van de midrange-smartphones mag positioneren qua performance waarbij LG duidelijk heeft gekozen voor een hogeresolutiescherm waardoor de prestaties op sommige gebieden wat minder zullen zijn. In de praktijk zul je hier weinig van merken bij het opstarten van apps of bij het multitasken, maar bij het spelen van grafisch zware games of het opnemen van 4K-video's kan het toestel het soms wat zwaarder hebben dan de concurrentie waar de Snapdragon 810 of Exynos 7420-chipset aan boord is.

Bron: PhoneArena

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk