Lenovo Tab P11 Pro (2nd Gen) review: sterke tablet mist liefde

Lenovo Tab P11 Pro (2nd Gen) review: sterke tablet mist liefde

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Lenovo heeft een nieuwe versie uitgebracht van zijn Tab P11 Pro. De tweede generatie van deze midrange tablet komt met een nieuw scherm, krachtigere specificaties en extra softwarefuncties. Is dit een Android-tablet die een grote doelgroep bereikt? Ontdek het in deze review.

Lenovo Tab P11 Pro (2nd Gen)

De Lenovo Tab P11 Pro is een tablet uit het hoge middensegment, die erg in de smaak is gevallen op de redactie. Lenovo maakte een goede mix tussen premium-materialen, de prestaties en productieve mogelijkheden met software en accessoires. Je leest er alles over in onze uitgebreide review.

De Tab P11 Pro is in augustus van 2020 aangekondigd en Lenovo brengt er nu een tweede generatie van uit, die op behoorlijk veel punten verschilt. Lenovo kiest voor andere materialen, krachtigere prestaties en het levert ook een stylus bij zijn tablet, zonder je een apart accessoirepakket. Is de Lenovo Tab P11 Pro (2nd Gen) een nog betere deal geworden?

Specificaties

- Lees verder onder de specificaties -

Lenovo Tab P11 Pro Lenovo Tab P11 Pro Gen 2
Behuizing: Aluminium frame en achterkant Plastic frame en achterkant
Afmetingen en gewicht: 264,3 x 171,4 x 6,9 mm 263,7 x 166,7 x 6,8 mm
Scherm: 11,5 inch OLED (QHD+ 2560 x 1600 pixels), 60 Hz, Dolby Vision, 500 nits 11,2 inch OLED (QHD+ 2560 x 1536 pixels), 120 Hz, Dolby Vision, 600 nits
Processor: Qualcomm Snapdragon 730G Mediatek Kompanio 1300T
Werkgeheugen: 4 GB / 6 GB  8 GB
Opslaggeheugen: 128 GB 256 GB
Camera's achter: 13 MP hoofdcamera, 5 MP groothoekcamera 13 MP hoofdcamera
Camera's voor: 8 MP selfiecamera, 8 Mp ToF-camera 8 MP selfiecamera
Accu: 8600mAh, 20 watt snelladen 8.200 mAh
Androidversie: Android 10 Android 12
Extra's: Vier speakers, 3,5 mm audiojack,  vingerafdrukscanner aan de zijkant geavanceerde gezichtsherkenning, beschikbaar met toetsenbordcover en stylus Stylus, Vier JBL-speakers, beschikbaar met toetsenbordcover
Kleuren: Slate Grey Storm Grey
Adviesprijs: Vanaf 549 euro,  629 euro met toetsenbordcover en stylus Vanaf 499 euro met stylus, 598 euro met toetsenbordcover

Design niet zonder minpunten

De tweede generatie van de Lenovo Tab P11 Pro lijkt heel erg op zijn voorganger en ook als je hem in de hand neemt, voelt hij erg hetzelfde aan. En dat is absoluut een goed teken, want als je de bovenstaande specificatietabel bekijkt, kan je zien dat Lenovo voor deze nieuwe tablet een plastic behuizing heeft gekozen in plaats van een tablet die volledig met aluminium is afgewerkt.

Het plastic voelt dus met andere woorden niet goedkoop aan en de Tab P11 Pro (2nd Gen) straalt kwaliteit uit en hij voelt solide aan. Het materiaal doet een beetje denken aan de fraaie plastic achterzijde van de Galaxy S-serie.

De Lenovo Tab P11 Pro (2nd Gen) is verder iets kleiner geworden dan zijn voorganger, maar die paar millimeters verschil zijn verwaarloosbaar. Het is daarnaast opvallend de schermranden van deze tweede generatie ietwat zijn toegenomen, want dat is het omgekeerde van wat we normaal in de industrie zien. Gelukkig kan je niet zeggen dat de Tab P11 Pro (2nd Gen) er ouderwets uitziet.

Lenovo Tab P11 Pro (2nd Gen) review: sterke tablet mist liefde

Prima geluid, geen vingerafdrukscanner

Lenovo heeft ook de audiojack voor tablets geschrapt en dat is dan weer wel een fenomeen dat we vaker tegenkomen. De tablet heeft opnieuw vier speakers gekregen die dit keer door JBL zijn geoptimaliseerd. Het geluid van deze speakers is prima dankzij deze stereo-opstelling, maar het heeft ons ook niet van onze stoel geblazen als we vergelijken met andere tablets.

Onderaan zitten de zogenaamde POGO-pinnen waarmee je de tablet verbindt met zijn optionele toetsenbordcover. Het is verder opvallend dat Lenovo de vingerafdrukscanner aan de bovenzijde schrapt, want er is ook geen vingerafdrukscanner onder het scherm in de plaats gekomen.

Lenovo Tab P11 Pro (2nd Gen) review: sterke tablet mist liefde

Dat is toch wel een belangrijke beveiligingsoptie die ontbreekt en zeker omdat de tablet ook niet beschikt over een geavanceerde vorm van gezichtsherkenning. Een optie die bovendien wel aanwezig was bij zijn voorganger in de vorm van een dubbele camera aan de voorzijde. De Tab P11 Pro (2nd Gen) ondersteunt wel degelijk gezichtsherkenning, maar die werkt alleen via een 8 MP selfiecamera. Dat is niet ideaal.

Precison Pen 3

De Lenovo Tab ¨P11 Pro (2nd Gen) komt dit keer standaard met zijn Precison Pen 3-stylus . Dat is een pen die 4069 drukniveaus ondersteunt. Je kan hem magnetisch aan de achterzijde van de tablet bevestigen en op die manier kan hij ook draadloos opladen. Dat werkt meestal goed, alleen heeft de tablet wel meerdere delen op de behuizing die magnetisch zijn, en daarom kan het soms iets lastiger zijn om de pen op zijn plek te krijgen dan je zou willen.

Lenovo Tab P11 Pro (2nd Gen) review: sterke tablet mist liefde

Scherm zet stapjes voorwaarts

Het scherm van de Lenovo Tab P11 Pro (2nd Gen) is met zijn 11,2 inch exact 0,3 inch kleiner geworden dan zijn voorganger en het verschil in grootte is dus niet waar het om draait. Belangrijker is dat Lenovo heeft gekozen voor een 120Hz-paneel, waardoor animaties er vloeiender uitzien.

Het is ook erg het vermelden waard dat de piekhelderheid van de Lenovo Tab P11 Pro (2nd Gen) 100 nits hoger ligt. De prachtige kleuren komen veel beter op zijn recht en de tablet kan voortaan ook beter buiten worden gebruikt, wanneer er zonlicht op het scherm valt.

De kleuren zijn net als bij de eerste generatie erg fraai op het OLED-scherm. Deze nieuwe tablet ondersteunt dit keer ook HDR10+-content van streamingdiensten en dat wil zeggen dat de kleurcontrasten dan extra goed zijn. Dat is ook niet onbelangrijk voor tablets, want de kans is groter dat je eerder je tablet erbij pakt om naar een film of serie te kijken dan je telefoon. Het scherm is er in zijn geheel op vooruit gegaan.

Lenovo Tab P11 Pro (2nd Gen) review: sterke tablet mist liefde

Krachtigere prestaties en multitasking

Een van de kritiekpunten die we in onze review van de originele Tab P11 Pro hebben geuit, was de chipset. De Snapdragon 730 is een goede middenklasser, maar gebruikers konden van die chipset gewoon niet de beste prestaties verwachten. De tablet is niet opgewassen tegen de meest veeleisende games.

Dit keer in de 2nd Gen uitgerust met een Mediatek Kompanio 1300T die een stuk sneller en ook energie-efficiënter is. De Kompanio 1300T valt niet onder de noemer 'high-end', maar de hogere kloksnelheid in combinatie met 8 GB aan werkgeheugen, maakt absoluut een verschil. De meeste games met knappe graphics werken vlot op het apparaat. De tablet voelt sneller aan en hij is ook beter geschikt over multitasken. Die verbeterde prestaties passen ook beter bij het zakelijke design van de Tab P11 Pro 2nd Gen en zijn handige toetsenbordaccessoire.

Lenovo Tab P11 Pro (2nd Gen) review: sterke tablet mist liefde

Goede accuduur, snelladen niet verbeterd

De accuduur blijft bij de tweede generatie van de Tab P11 Gen 2 ontzettend goed, ook al heeft de tablet aan batterijcapaciteit ingeleverd. De 8.600 mAh accu is verruild voor een 8.200 mAh exemplaar. De tablet kan ongeveer 8 uur gebruikt worden met het scherm aan, vergeleken met 9 à 10 uur bij zijn voorganger. Een lichte achteruitgang kan je dus stellen.

En jammer genoeg heeft de nieuwe versie ook geen verbeterde snellader. Hij blijft gebundeld met een 20W exemplaar en dat is toch een beetje jammer gezien we nu 2,5 jaar na de lancering zijn van de eerste generatie. Concurrenten als de Samsung Galaxy Tab S8, of zelfs de goedkopere Xiaomi Pad 5, doen dat beter.

Prima camera's

Aan de achterzijde heeft de Lenovo Tab P11 Pro (2nd Gen) nog steeds een 13 MP camera en aan de voorzijde, maar zowel op de voor- als achterzijde is er een lens weggelaten. Er is nog wel een 8 MP selfiecamera, maar dus geen Time of Flight (ToF)-camera voor geavanceerde gezichtsherkenning. Op de achterkant is de matige 5 MP groothoekcamera niet meer van de partij. Van een tablet verwacht je geen spectaculaire fotografieprestaties, maar de 13 MP hoofdcamera kan een behoorlijke foto maken. Dat geldt ook voor de selfiecamera die goed genoeg is voor tijdens videovergaderingen.

Twee foto's van de hoofdcamera en een selfie

De software moet echt beter

De Lenovo Tab ¨P11 Pro Gen 2 is met Android 12 op de markt gekomen en daarom wacht de tablet nog op de broodnodige verbeteringen die komen met versie Android 13. Google heeft in zijn laatste grote Android-update heel wat verbeteringen aangekondigd voor tablets. Lenovo maakte al bekend dat deze update in het eerste kwartaal van 2023 beschikbaar zal zijn voor gebruikers.

Het is met Android 13 bijvoorbeeld veel makkelijker om tot vier apps naast elkaar te gebruiken in gesplitst scherm en verder is ook de taakbalk een meerwaarde. Dankzij de taakbalk heb je altijd toegang tot je belangrijkste apps en je kan zelfs met één druk op de knop meerdere apps tegelijk in een gesplitst scherm openen. Bovendien is de interface van Android ook beter aangepast aan grotere schermen. Je leest alles over de functie van Android 13 in dit artikel en we hebben de voordelen van deze functies ook ondervonden in onze review met de Samsung Galaxy Z Fold 4.

Entertainment Space

Entertainment Space

Tegenvallend updatebeleid

Maar in tussentijd moeten gebruikers van de Tab P11 Pro (2nd Gen) dus noodgedwongen verder met Android 12. Het is erg jammer dat Lenovo er niet is in geslaagd om de update eerder uit te rollen, ook omdat Lenovo al van bij de vroeger previews Googles partner was. Android 12L - de voorloper van de Android 13-software werd exclusief getest op een Lenovo P12 Pro-tablet. Na Android 13-update brengt Lenovo nog één grote update uit voor zijn Tab P11 Pro (2nd Gen) en daarna is het afgelopen. Dat moet toch echt beter kunnen en zeker in een tijd waarin de Android-software voor tablets eindelijk in korte tijd veel vooruitgang boekt.

Entertainmentruimte en Kids Space

Hoewel we dus geduldig moeten wachten op Android 13, heeft de tablet wel enkele andere trucs. In Entertainments Space van Google worden films, series, e-books, podcasts en luisterboeken allemaal samengebracht. Het concept lijkt op Google TV, maar dus voor meer soorten van media. Entertainment Space is makkelijk te vinden op de Tab P11 Pro (2nd Gen), want je hoeft alleen naar rechts te vegen op het startscherm. Hoewel Entertainment Space een leuke interface heeft, mis je wel content van populaire apps als Netflix en Spotify.

En voor kinderen is er de Kids Space-app. Daar kunnen ze kennis maken met games, boeken en YouTube-video's die geschikt zijn voor hun leeftijd. Ouders kunnen de schermtijd van hun kinderen beperken dankzij Google Family Link.

Kids Space

Kids Space

Lenovo Freestyle is geen meerwaarde

Op de tablet ontdekte ik een app genaamd Lenovo Freestyle, die de tablet moet laten samenwerken met een Windows-pc of -laptop. Dat klinkt goed en we schrijven regelmatig op Androidworld over zulke apps. Alleen was het in de praktijk veel minder mooi als het klinkt.

Het enige wat Freestyle doet, is je tablet inzetten als een extra scherm voor je pc. En daarmee is ook alles gezegd. Je kan niet eens de positie van je tablet ten opzichte van je monitor instellen, de interface en tekst lijken piepklein op het scherm van de P11 Pro (2nd Gen). Kortom: het is niets om over naar huis te schrijven. Geen wonder dat de app een 2,2 beoordeling heeft in de Microsoft Store.

De Windows 11-interface via Lenovo Freestyle

De Windows 11-interface via Lenovo Freestyle

Werkmodus in combinatie met toetsenbord

De Werkmodus zit gelukkig iets beter in elkaar. Het is de typische desktopmodus voor tablets, vergelijkbaar met Samsung DeX. Apps worden weergegeven in vensters en onderaan verschijnt een taakbalk waarmee je tussen apps kan wisselen. De Werkmodus doet het goed met bepaalde apps, maar je kan zien dat Android-apps niet zijn gemaakt om in vensters te worden geopend. Soms loopt het verkleinen van vensters dus mis.

Zodra de tablet zijn verbeteringen van Android 13 heeft gehad, kunnen ze de functies van de Werkmodus prima vervangen. De Tab P11 Pro (2nd Gen) start de desktopmodus automatisch wanneer zijn POGO-aansluiting verbinding maakt met het toetsenbordaccessoire, maar je kan dat wel uitschakelen in de instellingen.

Productieve stylusapps

Een aspect waar we echt lovend over waren bij de review van de Galaxy tTab S8-tablets zijn de verschillende tekentools. Er zijn notitie-apps die voor de S Pen zijn geoptimaliseerd, een toegankelijke tekenapp en een professionele app voor artiesten.

Op de Lenovo Tab P11 Pro (2nd Gen) vinden gebruikers geen weelde van tekenapps. Zij moeten het doen met Microsoft OneNote en Lenovo Instant Memo. Er is dus met andere woorden geen echte tekenapp voorgeïnstalleerd op deze tablet. Dat kan echt wel beter en zeker nu de Precision Pen 3 voor het eerst standaard wordt meegeleverd met de tablet.

Instant Memo en de penhulpmiddelen

Instant Memo en de penhulpmiddelen

Toch worden we wel enthousiaster van de penhulpmiddelen en Instant Memo. Zodra je de stylus aan de achterkant verwijdert, verschijnt er een overlay op het scherm met je recente notities. Je kan van daar makkelijk een nieuwe notitie openen en gewoon beginnen schrijven.

Maar er is nog meer, want je kan ook via de tools van Instant Memo meteen een screenshot maken. Je gebruikt dan de pen om precies het gebied te selecteren dat je wil vastleggen. Ten slotte is er ook een vergrootglasfunctie, een soort laserpointerfunctie en een knop waarmee je onmiddellijk de camera van de tablet kan gebruiken om een document te scannen. Het toont aan dat Lenovo de stylus toevoegt aan de tablet met productiviteit in het achterhoofd en niet zo zeer omwille van de creatieve functies.

Conclusie

De Lenovo Tab P11 Pro (2nd gen) heeft een beter scherm gekregen, een krachtigere processor en hij wordt nu met een stylus meegeleverd. Anderzijds genoeg zijn er ook punten waar de tablet minder goed scoort. De accu is nog steeds goed, maar ze gaat minder lang mee, de camera is niet verbeterd, er is geen vingerafdrukscanner en zo zijn er nog meer punten.

Maar op dit moment is de software het minst mooie verhaal van de Tab P11 Pro (2nd Gen). De meeste van de voorgeïnstalleerde apps zijn vrij summier en verder heeft deze tablet echt behoefte aan zijn Android 13-update. Zodra die binnen is, heeft dat een goede invloed op de gebruikservaring. Het is alleen jammer dat deze nieuwe tablet daarna nog maat één versie-update mag verwachten. Het apparaat mist een beetje liefde en zorg aan de kant van Lenovo.

Gerelateerde artikelen

Zodra hij Android 13 heeft, is de Tab P11 Pro (2nd Gen) een goede keuze voor wie een betaalbare tablet zoekt die goed presteert. De stylus heeft handige notitiefuncties, hij heeft mooi scherm en een goed geluid en ook de stylus heeft handige hulpmiddelen die goed in de software zijn geïntegreerd. Neem daar het toetsenbordaccessoire bij en je krijgt een tablet waar je werk op kan verrichten, maar die je ook helpt om te ontspannen.

  • Prachtig OLED-scherm
  • Verbeterde prestaties
  • Matige softwarefuncties en updatebeleid
  • Geen vingerafdrukscanner
Bekijk meer specificaties

Lenovo Tab P11 Pro (2nd Gen) kopen

De Lenovo Tab P11 Pro (Gen 2) is vanaf 499 euro te koop in de kleuren Oat en Storm Grey.

Lenovo Tab P11 Pro (2nd Gen) kopen
Lenovo Tab P11 Pro (2nd Gen) kopen
Lenovo Tab P11 Pro (2nd Gen) kopen

Lenovo Tab P11 Pro (2nd Gen) kopen

Lenovo heeft een nieuwe versie uitgebracht van zijn Tab P11 Pro. De tweede generatie van deze midrange tablet komt met een nieuw scherm, krachtigere specificaties en extra softwarefuncties

Vanaf 499 euro

Winkelen op:

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk