Léandro werkte aan OxygenOS 11: "Ik waarschuwde voor grote gelijkenissen met Samsung" [Exclusief]

Léandro werkte aan OxygenOS 11: "Ik waarschuwde voor grote gelijkenissen met Samsung" [Exclusief]

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

OnePlus OxygenOS 11

Een jaar geleden zag de Jonge Nederlander Léandro Tijink zijn kans. Hij nam deel aan een internationale ontwerpwedstrijd van OnePlus met als hoofdprijs om samen met de ontwikkelaars aan de nieuwe softwareversie te mogen werken. Tijink won de wedstrijd en vertelde later in een interview met Androidworld dat 70 procent van zijn ontwerpen in OxygenOS 10 verschenen.

Ondertussen hield hij al die tijd nauw contact met het designteam van OnePlus en hij kon dus ook zijn rechtstreeks feedback geven over OxygenOS 11. Tijink werkte ook zelf mee aan de donkere modus. Wat opvalt is dat OnePlus dit keer een heel andere designrichting is uitgegaan met zijn software, en dit keer focust die meer op een handig gebruik met één hand. Al kreeg het Chinese merk ook de kritiek dat OxygenOS 11 veel gelijkenissen vertoont met de One UI-software van Samsung. Dat komt door de grote titels en witruimten in de interface die meteen aan Samsungs software doen denken.

Léandro Tijink werkte samen met de OnePlus-ontwikkelaars aan OxygenOS 11. Hij studeerde vorig jaar af als software-ontwikkelaar en heeft ook zijn eigen bedrijf 'Rovota'

"Wie heeft het in zijn hoofd gehaald om dit te bedenken", dat was de eerste reactie van Leandro Tijink toen hij de concepten van OxygenOS 11 zag passeren. "Ik merkte meteen de gelijkenissen met One UI op. Alsof ze de Samsung-schil hebben gemixt met iOS van Apple of ColorOS van OPPO. Het was in ieder geval duidelijk dat One UI dit keer als inspiratiebron heeft gediend.

Beter een goede kopie?

AW: Wel Léandro, je hebt een zegswijze die luidt: "Beter een goede kopie dan een een slecht origineel".

"Ja ik ken de uitspraak, maar of het echt van toepassing is voor dit geval dat weet ik nog zomaar niet. Je hebt wel grotere titels bovenaan in de apps en de instellingen, maar in feite staat er wel minder tekst op je scherm, want bijna de helft wordt ingenomen door de titels en witruimte. Ik mis gewoon informatie op mijn telefoon, en dat is jammer.

Anderzijds als je een map opent, dan verschijnt de inhoud van die map niet op de plaats waar de map zich bevindt, maar wel helemaal onderaan het scherm. Ik heb die feedback doorgegeven en kreeg als reactie van de ontwerpers dat het nieuwe ontwerp meer 'immersive' is. Soms zijn de verklaringen die ik terugkrijg eerder vaag naar mijn mening."

OnePlus' interace met grote titels

AW: Je hebt dus wel feedback gedeeld met de ontwikkelaars. Heeft dat iets opgeleverd?

"Ja, normaal zou alles nog extremer zijn geweest, zeg maar de de grootte van de titels. Ik heb doorgegeven dat titels die te groot zijn nu eenmaal probleem geeft, bijvoorbeeld als je met verschillende talen werkt, want dan worden delen van zo'n titel halverwege afgebroken. OnePlus wilde ook overal in de interface rechts onderaan een ronde knop tonen [vergelijkbaar met de knop onderaan in apps als Google Agenda en Gmail, nvdr.], maar dat werkte ook niet in elke app even goed. Dat idee is dus geschrapt. Daarnaast wilde OnePlus stoppen met de aanpasbare accentkleur, maar dat is er gelukkig toch ingebleven. Ook de Shelf zou een reeks designveranderingen krijgen, maar daar kon ik me echt niet in vinden."

Léandro Tijink toont ons een reeks oude concepten van de OxygenOS 11 interface. Op de beelden zien we dat titels inderdaad eerst nog een grotere lettergrootte zouden krijgen dan bij de stabiele versie die we vandaag zien. De ontwerpen die we konden bekijken, zijn helaas vertrouwelijk en kunnen niet worden gepubliceerd.

Léandro werkte aan OxygenOS 11: "Ik waarschuwde voor grote gelijkenissen met Samsung" [Exclusief]

Samsung introduceerde met One UI als eerste een uiterlijk met grote titels dat voor gebruik in één hand is geoptimaliseerd

AW: OnePlus verklaart zelf dat de nieuwe interface moet helpen zodat telefoons beter te gebruiken zijn in één hand. Schermen worden ook al maar groter.

"Dat is inderdaad de uitleg die ze eraan geven, maar ik weet niet of ze er daadwerkelijk wel zoveel onderzoek naar hebben gedaan. Ze hebben me wel een aantal dingen getoond, maar ik weet niet of het daadwerkelijk wel zo doordacht is als ze willen laten uitschijnen. Neem nu de instellingen van de telefoon. Als je daar een menuutje opent, is one-handed-UI alweer verdwenen.

Léandro werkte aan OxygenOS 11: "Ik waarschuwde voor grote gelijkenissen met Samsung" [Exclusief]

Ik heb wel gehoord dat deze nieuwe designtaal vooral tot stand is gekomen door feedback vanuit India. Daar vonden ze dat de teksten op het scherm veelal te klein zijn. India is een belangrijke afzetmarkt voor smartphonefabrikanten en die feedback weegt dus hard door, en uiteindelijk hebben ze een Amerikaans bedrijf de concepten laten maken van de nieuwe interface. De ontwikkeling heeft daarbij ook vertraging opgelopen, want de ontwerpen zouden normaal in april klaar zijn en in juli was dat nog niet het geval."

'Niet meer uniek'

AW: Bij de ontwikkeling van OxygenOS 11 heeft OnePlus veel van jouw ontwerpen overgenomen. Had het ook niet voordeliger geweest als het bedrijf gewoon aan die designrichting had verder gewerkt?

"Ik moet eerlijk gezegd zeggen dat het best een let down was toen ik zag dat er volledig is afgeweken van die designrichting. Daarnaast had het inderdaad voordeliger geweest om verder te bouwen aan het design van OxygenOS 10 en uiteindelijk waren er dan ook minder inconsistenties geweest."

AW: Het idee van OxygenOS was altijd dat het sterk leek op een kale Android-schil, maar dan met een aantal eigen accenten en verbeteringen die OnePlus zelf toevoegt.

"Zo zag ik het ook. OnePlus was altijd één van de fabrikanten die een schil aanbood die relatief dicht bij het origineel bleef. Als je op die manier één van de weinigen bent, dan ben je in feite een beetje uniek. Met de nieuwe schil volgens ze eigenlijk gewoon de rest van de fabrikanten en zijn ze een stuk minder uniek. Ik sta in ieder geval niet achter die keuze.

Léandro werkte aan OxygenOS 11: "Ik waarschuwde voor grote gelijkenissen met Samsung" [Exclusief]

Ik heb OnePlus ook in februari al gewaarschuwd voor die gelijkenissen met One UI en dat het kritiek zou opleveren. Ze zeiden toen dat ze de interface nog gewoon konden terugdraaien als de gebruikers hem niet konden smaken, maar zo makkelijk is dat natuurlijk niet. Nu verwacht ik dat er nog meer verbeteringen komen en dat ze misschien een aantal dingen weer zullen weergeven op de manier zoals we ze vroeger gewend waren, maar ik verwacht niet dat ze alles gaan terugdraaien."

AW: Is dit dan niet de stabiele versie van OxygenOS 11?

"In feite wordt de huidige schil wel een 'stabiele versie' genoemd, maar er zijn toch nog wat veranderingen onderweg. Er komt bijvoorbeeld een vernieuwde camera-app in de stijl van de nieuwe interface."

AW: Werk jij momenteel aan die interface?

"Nee, ik deel de laatste tijd wat minder eigen ontwerpen, omdat het voor mij wat moeilijk is om me volledig te motiveren voor iets waar ik niet volledig achter sta.

Ik heb nog wel de donkere modus gemaakt van de huidige interface en die was in zo'n vijf weken tijd. Al had het ook in een week gekund. Voor de donkere modus hebben ze mijn ontwerpen wel overgenomen, alleen hebben ze wel gekozen voor een iets donkerdere achtergrondkleur. Ik wilde gaan voor een lichter grijs dat meer aansluit bij de donkere modus van de Google-apps."

Léandro werkte aan OxygenOS 11: "Ik waarschuwde voor grote gelijkenissen met Samsung" [Exclusief]

Zakelijke denkwijze

AW: Heb je soms het gevoel dat je soms niet te kritisch bent of de lat te hoog wil leggen?

"Ik hou me niet echt bezig met de vraag of ik de lat te hoog leg eerlijk gezegd. Ik wil dat alles goed gebeurt en als ik iets zie dat verbeterd kan worden, dan zeg ik het. Ook al is het maar één pixel die verkeerd staat. OnePlus kiest er ook zelf voor om mijn hulp te vragen en ze weten ook dat ik kritisch ben. Dan kunnen ze het krijgen ook (lacht). En ze kiezen zelf ook tenslotte het motto 'Never Settle'."

AW: Staat OnePlus nog op dezelfde manier open voor feedback als voorheen?

"Ja, ik heb een heel goed contact met de ontwerpers bij OnePlus, maar het is veelal het hogere management dat minder voor bepaalde feedback openstaat. Je hebt bij OnePlus mensen die veel meer zakelijk zijn ingesteld, en dat is ook ergens begrijpelijk, maar daar hebben de gebruikers niets aan."

Léandro werkte aan OxygenOS 11: "Ik waarschuwde voor grote gelijkenissen met Samsung" [Exclusief]

AW: OnePlus-oprichter Carl Pei vertelde ook vorig jaar in een interview dat OnePlus de voorbij jaren in de eerste plaats op het zakelijke heeft gefocust en wat minder op de uitbouwen van de community. Dat verklaart dus wel. Nu heeft Carl Pei trouwens recent het bedrijf verlaten. Was je daardoor verrast?

"Ik was eerder verrast dat nog niet iedereen bij OnePlus wist dat hij zou vertrekken. Ik weet dat Carl Pei altijd erg betrokken was bij elk aspect van het bedrijf, en dus ook bij de ontwikkeling en het design. Ik denk dat het dus wel een impact zal hebben op het bedrijf, al weet ik natuurlijk niet of die impact positief of negatief zal zijn. Hij zou nu iets nieuw willen starten. Ik ben heel benieuwd alvast."

AW: Carl Pei zal nooit settelen, en jij vast ook niet Léandro. Erg bedankt voor dit interview.

"Graag gedaan."

AW Hangout-podcast

Léandro Tijink zal deze week nog te zien zijn in een speciale editie van de AW Hangout-podcast. Daarin zal hij meer vertellen over de ontwikkeling van OxygenOS 11 en zijn visie van wat een goede gebruikersinterface is. Als je vragen hebt voor Léandro kan je die stellen in de reacties onderaan dit artikel. Je kan ook hier onze volledige review ontdekken van de OnePlus 8T en OxygenOS 11.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk