‘LastPass-wachtwoorden lagen voor het grijpen door beveiligingslek’

‘LastPass-wachtwoorden lagen voor het grijpen door beveiligingslek’

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

LastPass-plugin

Als je een wachtwoord manager in gebruik hebt, dan herken je het concept wel: je moet eerst een browser-plugin installeren om 'alle' functies te kunnen gebruiken. Via de plug-in vult de wachtwoordmanager je wachtwoord in. Door een beveiligingsmanager, is het een stuk makkelijker om verschillende wachtwoorden te gebruiken. Helaas zijn ook wachtwoordmanagers kwetsbaar, zo blijkt uit een rapport van Google Project Zero-onderzoeker Travis Ormandy. Volgens Ormandy, zit er een ernstig beveiligingslek in de browser-plugin – die inmiddels lijkt te zijn verholpen door LastPass.

LastPass beveiligingslek

Mocht de tweet niet goed laden, klik dan op deze link

Het lek heeft te maken met de manier waarop LastPass zijn wachtwoord 'serveerde' aan websites. In de praktijk was het voor malafide websites mogelijk om je wachtwoord 'aan te vragen'. Daarvoor was enkel vereist dat de websites zich voordeden als de vorige website, waar de plugin een wachtwoord had ingevuld. Volgens de onderzoeker, zouden malafide websites verder gebruikmaken van de Google Translate-service, om de vreemde URL’s te verbergen. Inmiddels is het beveiligingslek opgelost, volgens LastPass zou iedereen de update naar LastPass-plugin 4.33.0 hebben ontvangen.

Chrome (OS) en Opera

Het bedrijf heeft in een verklaring aangegeven, dat enkel Chrome (OS) en Opera getroffen zijn door de kwetsbaarheid; dat geldt dus ook voor alle gebruikers van Chrome OS. Mocht je LastPass gebruiken, dan is het aan te raden om het versienummer van de plugin te controleren. Staat deze momenteel al op 4.33.0, dan is er geen reden om je zorgen te maken. Volgens LastPass hoeven gebruikers zich ook maar weinig zorgen te maken. Gebruikers moesten allereerst een malafide website bezoeken – en dan een meerdere keren klikken, voordat websites daadwerkelijk toegang kregen tot het LastPass-wachtwoord.

LastPass

LastPass is zowel een gratis als een betaalde wachtwoordmanager

Ormandy heeft geen bewijzen voor misbruik van het lek. Het lek is daarnaast pas openbaar gemaakt, nadat LastPass met een update kwam. Bij het gebruik van een wachtwoordmanager, blijft het aan te raden om de website grondig te controleren. Wat vast blijft staan, is dat het leven met zo’n manager 'altijd' veiliger is dan het leven zonder een wachtwoordmanager, zelfs met zulke beveiligingslekken. In welke groep behoor jij: ben je een liefhebber, of een tegenstander van wachtwoordmanagers? Als je de eerste optie kiest, gebruik je ook een wachtwoordmanager? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel!

LastPass Password Manager

LastPass Password Manager

LastPass is een wachtwoord-beheer-app voor Android en zorgt voor een opslag van alle, gebruikte passwords. Deze worden veilig opgeslagen en kunnen gebruikt wordt in ..

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk