Huawei
Terwijl het merendeel van de telefoonfabrikanten in het eerste kwartaal van 2019 kampten met een forse omzetdaling, zag Huawei juist een toename van 50%. De Chinese technologiegigant leverde in het eerste kwartaal in totaal 59,1 miljoen toestellen, waarmee het 19% van de gehele smartphonemarkt in handen heeft. Huawei’s diverse telefoonaanbod heeft hier voornamelijk voor gezorgd, aangezien zijn budget- en middensegmenttelefoons het best zijn verkocht. Ondanks de indrukwekkende cijfers staat Huawei vooralsnog op de tweede plaats achter marktleider Samsung.
Samsung
Zelfs met een daling van 8,1% in het eerste kwartaal van 2019, verkocht Samsung 71,9 miljoen toestellen en bezit het nog steeds een marktaandeel van 23,1%. Ongeacht de daling ten opzichte van vorig jaar zegt Samsung dat de verkoop van zijn Galaxy S10 het dit kwartaal erg goed doet. Deze week deelde het Koreaanse bedrijf nog zijn winstrapport, welke liet zien dat Samsung een winst had van 6.2 biljoen won (4,7 miljard euro) in het eerste kwartaal, wat 60% minder is dan vorig jaar. Samsung verwacht echter in de loop van het jaar een sterkere verkoop te zien, met de release van de 5G-variant van de Galaxy S10 en de Galaxy Fold. De Galaxy S10 5G is momenteel verkrijgbaar in zijn thuisland Zuid-Korea en zal binnenkort ook in de Verenigde Staten aankomen met pre-orders die al beschikbaar zijn via Verizon.
Samsung Galaxy S10 5G
Apple staat op de derde plaats met een marktaandeel van 11,7%, door de verkoop van in totaal 36,4 miljoen toestellen in het eerste kwartaal. Dit betekent een enorme daling van 30,2% in vergelijking tot het eerste kwartaal van 2018. Ondanks prijsverlagingen en handelsovereenkomsten in China lukt het Apple niet om de dalende verkoop van de iPhone een halt toe te roepen. 2019 kan voor Apple nog veel vervelender worden, vanwege concurrentie die 5G-compatibele telefoons gaan verkopen en experimenteren met innovatieve apparaten als een vouwbare telefoon.
Oorzaak
De voortdurende afname in de telefoonverkoop lijkt vrij makkelijk te verklaren. Het ziet ernaar uit dat het tegenwoordig steeds moeilijker wordt voor telefoonfabrikanten die zich voornamelijk op de premiummarkt richten. In dit segment lukt het veel bedrijven niet om een telefoon neer te zetten die zich dermate onderscheidt dat hij de verkoopdaling kan verminderen. Gecombineerd met constant stijgende prijzen resulteert dit erin dat consumenten vermoedelijk langer blijven vasthouden aan hun oude smartphone of een nieuwe kopen in een betaalbaarder segment.
Huawei P Smart Plus (2019)
De cijfers geven dan ook aan dat telefoons uit de budget- en middenklasse het erg goed doen. Deze verkopen met name goed vanwege de goede prestaties die je voor een lage prijs krijgt. Dit is dan ook waar Huawei geen last heeft van een omzetverlies dat andere merken wel kennen. Dat is ook de reden waarom we nu zien dat Samsung meer aandacht schenkt aan dit deel van de markt met zijn vernieuwde Galaxy A-reeks.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Eerder kocht je een nieuwe telefoon met de wetenschap dat je een sneller toestel kreeg. Nu is dat verschil niet groot meer. Heb je een twee jaar oud toestel. Grote kans dat we ook al een redelijke camera in zat. Het is dat mijn U11 het niet meer deed. Anders had ik er ook langer mee gedaan.
Denk dat ik ook maar eens iets van Huawei ga uitproberen (Mediapad m5 10.8) aangezien Samsung weer flink de mist in gaat met de Tab S5E (WI-FI productie fout).
Zoals met alles, het nieuwtje is er af. De meerderheid stuurt alleen chat berichtje met dat ding.
Kan dus gerust 5 jaar mee want updates interesseert ze niet.
Wat moet je ook met een telefoon met 10 Gb werkgeheugen? En 7 cameras.
Ach ja de tijd dat achterover viel van de toegenomen performance of nieuwe functionaliteit ligt achter ons. Er wordt gesleuteld aan vouwbare modellen en geëxperimenteerd met telefoons die als werkstation dienst kunnen doen en in afwachting van de doorontwikkeling van dit soort initiatieven, is de markt verzadigd. Ik ben zelf met een Nokia aan de slag gegaan en dat bevalt tot nu toe uitstekend, maar de echte doorstoten van Nokia blijft uit. Ze verdienen nog geen knikker in deze markt.
Toch moet ik onderkennen dat de premium toestellen net even wat beter zijn, maar je houdt uiteindelijk aardig van geld op zak als je niet voor premium gaat.
Doet BBK het niet slecht als je alleen dus al vivo en oppo bij elkaar optelt staan ze 3e. Wat zou de lijst zijn als als ook Oneplus word meegenomen en Honor bij Huawei etc.
Uiteindelijk bepaald de consument de prijs. Heb nu een oneplus 5t, maar nu oneplus ook met de premium merken mee wil doen, zal het voor mij hierna geen oneplus meer worden.