Huawei's kunstmatige intelligentie voltooit 'Unfinished Symphony' van Schubert

Huawei's kunstmatige intelligentie voltooit 'Unfinished Symphony' van Schubert
In Londen heeft het English Session Orchestra de 'Unfinished Symphony' van Schubert ten gehore gebracht. Bijzonder aan deze uitvoering was dat de ontbrekende stukken door gebruik van kunstmatige intelligentie zijn gemaakt.

Achtste symfonie van Schubert

De klassieke componist Schubert is 200 jaar geleden aan een symfonie begonnen en heeft deze nooit afgemaakt. Dit werk staat bekend als de 'Unfinished Symphony', en veel muziekliefhebbers debatteren al jaren over waarom dit werk nooit afgemaakt is en hoe het tweede deel van de symfonie door Schubert gecomponeerd zou zijn.

Huawei heeft getracht deze symfonie in samenwerking met een componist af te maken in de stijl van Schubert door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie. De componist in kwestie is Lucas Cantor, die al twee Emmy's gewonnen heeft voor componeren van een nummer voor de film 'Hunger Games'.

Huawei heeft een Mate 20 Pro met een speciaal programma voorzien van melodieën en schema's die typerend zijn voor Schubert en de 'Unfinished Symphony'. De kunstmatige intelligentie heeft daarop een aantal melodieën voorgesteld die zouden passen in de onafgemaakte symfonie. Het was de taak van de componist om de juiste stukken daaruit te kiezen en ze van een arrangement te voorzien, zodat het English Session Orchestra deze ten uitvoer kon brengen.

Huawei Schubert

Lucas Cantor (tweede van rechts) tijdens de Q&A op het podium

In een gesprek met Androidworld zegt Lucas Cantor dat het werken met de Huawei Mate 20 Pro hem goed beviel. Hij vergeleek het met een partner die nooit moe werd en suggesties voor mogelijke melodieën bleef geven. Cantor ziet de steeds beter wordende kunstmatige intelligentie niet als gevaar voor de creatieve sector waarin hij actief is. "De luisteraar ervaart de emoties in de muziek omdat hij deze zelf maakt, daar heeft een componist of een computer geen invloed op", zegt Lucas Cantor in het gesprek. Hij kijkt uit naar een volgende samenwerking met kunstmatige intelligentie. Momenteel werkt hij aan een muziekstuk dat gemaakt wordt op basis van het geluid van ijs op de Noordpool. Door middel van een krachtige computer wordt de beweging van het ijs in kaart gebracht en omgezet in muziek.

Huawei's kunstmatige intelligentie

De Chinese producent die momenteel onder vuur ligt vanwege vermeende spionagepraktijken wil met dit soort acties de kracht van zijn NPU's (Neural Processing Units) in de Kirin 980-chipset laten zien. Eerder bracht het bedrijf de app StorySign uit waarmee een kinderboek voor dove kinderen samen met de ouders gelezen kan worden. Kunstmatige intelligentie zet de woorden in het boek om in gebarentaal en deze vertaling is vervolgens voor alle Android-telefoons beschikbaar gemaakt in de app.

StorySign App

StorySign-app van Huawei helpt dove kinderen met lezen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties