Kun je een telefoon met waterschade terug tot leven wekken?

Waterdicht
Het is me wat, zo’n waterdichte telefoon. Normaal zijn dat van die dichtgetimmerde, robuuste ondingen met stootbanden, maar niet bij Sony. De slanke Xperia Z lijkt op een ‘normale’ smartphone. Ik durf hem zelfs ‘mooi’ te noemen. Alleen de speciale afdekklepjes en de aanwezigheid van slechts één knop verraden het bijzondere karakter van deze telefoon.
Zoals het een reviewer betaamt, had ik de Xperia Z smartphone al verschillende keren op zijn waterdichte kwaliteiten getest. Ondergedompeld in een visbokaal, in de afwasbak, en meegenomen onder de douche. De Z overleefde het iedere keer opnieuw. En telkens met verbaasde reacties van omstaanders tot gevolg. De Xperia Z is dan ook prima demomateriaal: op café indruk maken op de vrienden met hun iPhones en andere niet-waterdichte telefoons. Heerlijk.
Pindakaas
Al dat showen met de Z verliep enkele maanden lang zonder problemen. Tot vorige week. Na een korte duik in een emmer water - bewust, want ik wilde de demo voor de zoveelste keer geven - gaf de smartphone een uurtje later geen kik meer. Ik hoopte nog dat de batterij gewoon leeg was gelopen, en dat een oplaadbeurt de Z weer tot leven zou wekken.
Helaas, pindakaas. Er bleek meer aan de hand.
Snel even de klepjes gecontroleerd, en jawel: één detector - een watergevoelig stripje dat achter ieder klepje zit - bleek verkleurd van wit naar roze. Fuck! Nochtans was ik er zeker van dat ik die klepjes allemaal had aangeduwd vooraleer de Z te water te laten. Zo berekend was ik wel. Blijkbaar was dat ene klepje dan toch niet hard genoeg aangeduwd. De druppels achter de cameralens en de led-flitser lieten er ook al geen twijfel over bestaan: de Z had watergemaakt tot diep in zijn binnenste. Slik. Was dit dan het einde van mijn Z?
Klep dicht!
Volgens Sony moet de Xperia Z het tot op een diepte van 1 meter een dertigtal minuten kunnen uithouden. Dat is overeenkomstig de IPX7 classificatie. Bij mij bedroeg de diepte amper 30 centimeter en duurde het minder dan 1 minuut. Toch maar even mijn verbazing geuit op Twitter - zo gaat dat tegenwoordig - in de hoop dat Sony zou reageren. Dat gebeurde niet (echt). Ook mijn mailtje naar de supportdienst van Sony Mobile bleef tot op heden onbeantwoord.
Ik begrijp dat wel, hoor. Sony kan aan zo’n stommiteit natuurlijk niet veel doen. Die klepjes zijn immers de verantwoordelijkheid van de gebruiker. En Sony geeft via diverse schermwaarschuwingen - zoals tijdens het afkoppelen van de lader - aan dat je de klepjes moet controleren.
Het zou me ook verbazen dat je in zo’n geval aanspraak zou kunnen maken op enige garantie, al kan ik me wel voorstellen dat sommigen verwachten dat waterschade net wél onder de garantie valt voor een ‘waterdichte’ telefoon.
De truc met de rijst
Het Nieuws dat ik met een verzopen Z zat, verspreidde zich snel. Een andere reviewer van de Xperia Z, de Belg Herman Maes, adviseerde mij om de telefoon in rijst te leggen. De rijst zou het vocht langzaam maar zeker uit de telefoon trekken, wat de kans op herstel vergroot. Klinkt goed, en omdat ik toch geen andere opties meer had waagde ik mijn kans.
En warempel. Na ongeveer een week tussen de rijstkorrels te hebben gelegen, kwam de Xperia plots weer tot leven. Hoera! Er was wel wat ‘collateral damage’. Een grote vlek onder het scherm was mijn deel, en ook de cameralens vertoonde nogal troebele beelden. Of dat nog achtergebleven vocht is, of permanente schade zullen de volgende dagen en weken moeten uitwijzen. Ik gun de Z daarom nog wat extra hersteltijd in een bedje van rijst, in de hoop dat hij 100 procent herstelt.
Moraal van dit verhaal? Er bestaan verschillende gradaties van waterdichtheid. En de truc met de rijst werkt wel degelijk, echter zonder keiharde garanties op perfect herstel. Het was trouwens basmati-rijst.
Plaats reactie
0 reacties