Naar content
Trending apps
 • Google Meet

 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

 • Xiaomi Mi Note 10 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

KPN: snelle 4G-verbinding voor mobiel internet vanaf 4 februari in Nederland

· 16 januari 2013

Gisterenmiddag heeft KPN in een kleine persbijeenkomst de aftrap gegeven voor 4G in Nederland. Onder 4G vallen verschillende nieuwe technieken voor snel mobiel internet, waarvan we in Nederland LTE zullen gebruiken. In deze bijeenkomst heeft men ons meer verteld over hoe dit nieuwe netwerk het komende jaar in Nederland zal worden uitgerold en wat daarbij komt kijken. Daarnaast heeft KPN ook al bekend gemaakt welke abonnementen het bedrijf gaat voeren voor dit nieuwe 4G-netwerk.

Uitrol 4G-netwerk

Er is heel veel geld neergeteld door de diverse telecombedrijven om een licentie te bemachtigen die recht geeft op bepaalde 4G-frequenties, veel meer dan we (en vooral de regering) hadden verwacht. KPN heeft op dinsdag als eerste laten weten wat hun plannen zijn voor dit nieuwe netwerk en hoe ze het gaan uitrollen. LTE of 4G van KPN belooft ons tien keer sneller mobiel internet en tot drie keer beter bereik wanneer we dit vergelijken met 3G. Die snelheden worden onder meer bereikt door door verschillende bandbreedtes  door elkaar heen te gebruiken. KPN gaat de 800 Mhz-band gebruiken om een beter bereik te realiseren en de 1800 en 2400 MHz-banden gebruiken om de capaciteit te vergroten. Die capaciteit al vooral nodig zijn in gebieden waar veel mensen samenkomen, zoals op een stadion. Zo'n nieuw netwerk vergt enorme investeringen en ook heel veel inzet van materieel en mankracht. Omdat de KPN graag midden 2014 heel Nederland van 4G wil voorzien, is men nu al bezig om het netwerk te vernieuwen. Elke dag zullen er 250 mensen aan het werk zijn om op 4000 locaties ongeveer 11.000 antennes te vervangen of aan te passen. Elke week zullen er 60 locaties worden aangepast en in dit tempo zal men medio volgend jaar klaar zijn met het uitrollen. Bijkomend voordeel van deze operatie is dat ook het 3G-netwerk zal worden verbeterd, zodat ook de gebruikers hiervan kunnen meeprofiteren van deze verbeterslag van de KPN. De antennes die nu geplaatst worden, zullen zowel 2G-, 3G- als 4G-verkeer kunnen afhandelen.

Abonnementen

Zoals gezegd zal KPN per 4 februari gaan beginnen met het aanbieden van 4G en wel in de regio Amsterdam, omdat men daar begint met het uitrollen van het netwerk. Naast het merk KPN voor consumenten en zakelijk zal ook het merk Hi een 4G-abonnement gaan aanbieden. Voor het nieuwe 4G-netwerk heb je waarschijnlijk een andere telefoon nodig dan dat je nu gebruikt. Daarvoor heeft KPN alvast een aantal modellen geselecteerd die vanaf 4 februari te koop zullen zijn bij een 4G-abonnement. Tot nu toe zijn dat de Samsung Galaxy S III 4G en de Huawei Ascend P1 4G. We weten dan onder andere de Sony Xperia V en de Xperia Z geschikt zijn voor LTE. Deze abonnementen zien er als volgt uit.

Consumenten smartphone en laptop/tablet

Wanneer je een abonnement van 2 jaar afsluit met 100 belminuten voor €16 heb je de volgende keuze aan internetbundel.
 • 2500 MB, 25,0 Mbps voor € 25,00
 • 5000 MB, 50,0 Mbps voor € 35,00
Wanneer je bij dit dit bovenstaande abonnement een internetbundel afsluit van 2500MB en je kiest voor een Samsung Galaxy S III 4G, dan ben je €69,- per maand kwijt. KPN heeft een introductie-aanbod van €40,- per maand voor de eerste 8 maanden, na deze periode ga je het gewone abonnement van €69,- weer betalen. Er is ook een abonnement voor de laptop en tablet, daar heb je de keuze bij een looptijd van 2 jaar tussen;
 • 2500 MB, 25.0 Mbps, voor €35,00
 • 5000 MB, 50,0 Mbps, voor € 45,00
Hier krijg je wel een gratis dongle of WiFi-hotspot bij. Laatstgenoemde is interessant omdat je hier meerdere toestellen mee van internet kan voorzien. Er zijn ook zakelijke abonnementen, maar die laten we hier even achterwege. De prijzen van de internetbundels zijn behoorlijk hoog, maar lagen wel in de lijn der verwachtingen, zeker als we kijken naar de stijgende prijzen van 3G-abonnementen de laatste jaren. Om de maximaal haalbare 4G-snelheid te behalen, zul je het duurste abonnement aan moeten schaffen. Een begrijpelijke keuze van KPN, maar niet echt klantvriendelijk.

Snelheid

Bij de diverse bundels zie je dat KPN of 25,0 Mbps of 50,0 Mpbs als snelheid aangeeft. Deze cijfers geven de maximale snelheid aan die je bij desbetreffende bundel kunt halen, maar of je deze snelheden ooit daadwerkelijk zal bereiken is nog maar de vraag. Tijdens de presentatie gaf men al aan dat er gemiddeld respectievelijk 10 en 20 Mbps gehaald zal worden, momenteel is dit met 3G 2,0 Mbps.

4G wat doe je ermee?

Dan heb je een mooi 4G-toestel en een supersnel 4G-netwerk, maar wat doe je ermee? Voormalig schaatser en tegenwoordig eigenaar van Triple IT Ben van der Burg heeft tijdens de inleiding al wat suggesties gedaan. Zo zullen we heel goed mobiel televisie kunnen kijken en films kunnen streamen en zullen we deze uitzendingen ook in een hogere kwaliteit en vrijwel zonder bufferen kunnen bekijken. Daarnaast zal onder andere de gezondheidszorg veel baat hebben bij de hogere snelheden van 4G. De KPN heeft met de faculteit Diergeneeskunde al een proef gedaan waar de docent van afstand via een 4G-verbinding meekijkt wanneer studenten hun kennis in de praktijk brengen.

Met deze extra mogelijkheden zal het gebruik van data explosief stijgen. Men heeft berekend dat we in 2020 ongeveer 1GB aan data per dag gebruiken (momenteel gem. 15mb per dag), dat staat gelijk aan 2 uur streaming video of 200 liedjes beluisteren. In dat jaar zullen we door de snellere 4G-verbindingen ook meer en andere dingen doen met onze smartphone. Zo zullen we meer gebruik maken van cloud computing, zullen we altijd en overal beeldbellen in superieure kwaliteit en kunnen we altijd online gamen. Daarnaast zullen heel veel apparaten om ons heen verbonden zijn met het net en met onze smartphone en zullen we de hele dag informatie uitwisselen.

Video

http://youtu.be/xxMLkpVhlFQ

Conclusie

Door de komst van 3G-verbindingen voor mobiel internet zijn we onze telefoons heel anders gaan gebruiken, we doen tegenwoordig al bijna alles mobiel. Ook de komst van 4G zal vele veranderingen gaan brengen en alhoewel de prijzen nog hoog zijn zullen de providers er alles aan doen om ons alvast richting een 4G-toestel te praten zodat we over kunnen stappen naar het 4G-netwerk wanneer we er klaar voor zijn. De andere providers zullen op korte termijn hun abonnementsprijzen voor de nieuwe 4G-pakketten en hun uitrolplannen voor het netwerk bekend maken. Aangezien KPN duidelijk marktleider is in de mobiele markt, lijkt het waarschijnlijk dat de prijzen van andere providers vergelijkbaar zullen zijn met die van KPN. We kunnen van nieuwkomer Tele2 verwachten dat de prijzen iets lager zullen liggen, maar ook dat bedrijf zal de investeringen in het netwerk en de licenties terug moeten verdienen. Wanneer het bedrijf veel lager zou gaan zitten dan de concurrentie, zou dit tot een 'prijzenoorlog' kunnen leiden, waar geen van de telecombedrijven baat bij zal hebben.                  

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (40)
Bezig met laden van reacties...