KPN en T-Mobile zetten vandaag 5G aan

KPN en T-Mobile zetten vandaag 5G aan

5G in Nederland

5G is de vijfde generatie mobiele telecommunicatie en tevens de opvolger van het 4G-netwerk. De eerste frequentiebanden (700 MHz-band) voor het 5G-netwerk zijn inmiddels geveild en in 2022 vindt de tweede 5G-frequentieveiling plaats. Telecomaanbieders kunnen vervolgens er zelf voor kiezen wanneer zij 5G-abonnementen aanbieden. Vandaag zetten KPN en T-Mobile hun 5G-netwerken aan.

Hogere snelheden en reactietijd

KPN geeft aan dat op zijn 5G-netwerk de downloadsnelheid voor alle klanten met een 4G-toestel nu al gemiddeld 50% hoger is. Voor 5G-toestellen neemt ook de uploadsnelheid aanzienlijk toe. Ook de reactietijd is korter en zal de komende jaren nog verder omlaag gaan waardoor communicatie steeds meer realtime wordt. KPN geeft aan dat het vernieuwen van zijn mobiele netwerk in heel Nederland een mega-operatie is. Deze overgang zal naar verwachting in de tweede helft van volgend jaar afgerond zijn.

S20Ultra 5G KPN 4G++

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G KPN 4G++

Fold 5G KPN 4G++

Samsung Galaxy Fold 5G KPN 4G++

Volgens T-Mobile Nederland neemt 5G Nederland mee naar een toekomst van ongekende mogelijkheden. 5G maakt bijvoorbeeld Internet of Things mogelijk, waarbij apparaten en machines straks verbonden zijn met internet en onderling gegevens uitwisselen. Jouw wekker communiceert straks direct met je koffiemachine, zodat jouw verse kopje koffie iedere dag klaar staat.

Maar zoals we eerder hebben aangegeven kunnen we de allergrootste prestatiewinst pas verwachten in 2021 of 2022. Dan wordt namelijk de 3,5 Ghz band geveild. Deze band wordt nu nog gebruikt voor een afluisterstation van Defensie in Friesland.

T-Mobile 5G

Landelijke dekking

Emerce heeft de landelijke dekking van de drie grootste telecomproviders in kaart gebracht: "Voor nu biedt KPN 5G alleen in de Randstad en Eindhoven aan, pas volgend jaar is volledige dekking mogelijk. T-Mobile belooft ook pas eind dit jaar 90 procent van Nederland landelijk dekkend internet te bieden, de overige 10 procent wordt niet eerder dan in 2023 gerealiseerd. Alleen VodafoneZiggo claimt reeds landelijk dekkend 5G, maar dat is ook al niet wat het lijkt: het bestaande 4G-netwerk wordt gebruikt om 5G-technologie aan te bieden."

Wil je meer weten over 5G? Check dan zeker onderstaande artikelen:

- Zo werkt de 5G-veiling voor providers

- 5G-veiling leverde overheid 1,23 miljard op

- Waarom deze 5G-telefoons nog geen gebruik kunnen maken van 5G

- De beste telefoons met 5G-ondersteuning

- Zo check je of een bericht over 5G nepnieuws is

Hoe zit het met jullie snelheden op het vernieuwde netwerk van KPN en T-Mobile? Hebben jullie aan een Speedtestje gedaan? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

Bedankt voor de screenshots, Henk!

Speedtest door Ookla - Snelheidstest
Je Android-telefoon is zo snel als het netwerk waarmee hij verbinding maakt. Ontdek hoe snel internet overal ter wereld is met de gratis Speedtest Android-app en de ..

Meer info

Lees meer over:
Providers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer