KPN ziet voorlopig af van roamingkosten in Verenigd Koninkrijk

KPN ziet voorlopig af van roamingkosten in Verenigd Koninkrijk

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Per 1 januari 2021 verloopt de transitieperiode: Europese wetgeving die eerder voor Britten gold, geldt vanaf dat moment niet meer. Onder deze wetgeving viel de ‘Roam like at home’-wetgeving van de Europese Unie, waardoor roamingkosten verdwenen. KPN zegt voorlopig geen roamingkosten te rekenen voor klanten die het VK bezoeken.

‘Roam like at home’

2017 was een ‘magisch’ jaar voor Europeanen die op bezoek gingen in andere Europese landen: voor het eerst werden er geen kosten in rekening gebracht voor het gebruik van mobiele data of het gebruik van belminuten en sms’jes uit telecomabonnementen. Het akkoord dat vanaf juni 2017 voor alle Europese telecomproviders gold, genaamd ‘Roam like at home’, is vanaf 1 januari ongelding in het Verenigd Koninkrijk. Op dat moment verloopt de zogenoemde transitieperiode.

Gerelateerde artikelen

In principe verliet het Verenigd Koninkrijk op 1 januari 2020 de Europese Unie: in 2018 was daarvoor de Brexit ingezet. Om tijd te winnen voor het opstellen van een handelsakkoord werd besloten een transitieperiode in te zetten. Wetgeving, zoals over roamingtarieven voor telecomproviders, bleven in deze periode actief. Gezien de transitieperiode op 1 januari 2021 verloopt, zouden providers hun klanten andere roamingtarieven kunnen aanrekenen: KPN zegt alvast dit ‘voorlopig’ niet te doen.

Geen (extra) kosten

Daarmee blijft het gebruiken van je mobiele bundels in het Verenigd Koninkrijk voorlopig gratis voor klanten van KPN. “Voorlopig verandert er niks voor onze klanten. Wij blijven 'Roam Like (at) Home' toepassen in het Verenigd Koninkrijk, net zoals we dat ook toepassen in EU-landen”, aldus een woordvoerder van KPN. Mocht je na 1 januari dus mobiele data, belminuten of sms’jes gebruiken in het Verenigd Koninkrijk, dan zitten daar geen kosten aan verbonden.

KPN ziet voorlopig af van roamingkosten in Verenigd Koninkrijk

KPN is niet de eerste Europese provider die heeft besloten de Roam like at home-wetgeving vast te houden voor klanten die afreizen naar het Verenigd Koninkrijk. In België is eveneens besloten geen (extra) kosten door te rekenen. Providers in het Verenigd Koninkrijk hebben eveneens toegezegd geen kosten door te rekenen voor hun klanten die naar Europa toe reizen: ze houden dus vast aan de Roam like at home-wetgeving.

Andere providers

KPN zegt zich voorlopig vast te houden aan de bestaande voorwaarden, mede omdat het afspraken heeft lopen tot na 1 januari van het aanstaande jaar. Andere telecomproviders houden zich stil: het is onbekend of zij eveneens het Roam like at home-protocol vasthouden, of dat ze in samenwerking met Britse providers tot een nieuwe regeling moeten komen. Tegenover NU.nl hebben T-Mobile en VodafoneZiggo gezegd te onderzoeken wat de ‘gevolgen zijn’ voor hun klanten.

Gerelateerde artikelen

Belangrijk om te beseffen is dat het alsnog mogelijk is dat KPN op een latere datum besluit om kosten aan te rekenen, hoewel het eveneens mogelijk is dat het VK en de Europese Unie een deal uitwerken om de Roam like at home-wetgeving aan te houden. Ben jij vaak in het Verenigd Koninkrijk te vinden? Wat zou jij ervan vinden als je weer zou moeten betalen voor roaming? Laat het ons weten in de reacties onderaan het artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk