KPN werkt samen met Huawei voor netwerkapparatuur, maar houdt stok achter de deur

KPN werkt samen met Huawei voor netwerkapparatuur, maar houdt stok achter de deur

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Netwerkapparatuur KPN

Huawei, de grootste fabrikant van netwerkapparatuur ter wereld, is al voor ruime tijd de kop van jut, nadat het merk beschuldigd werd door de Verenigde Staten voor spionage afkomstig van de Chinese overheid. Ook in Nederland moet de beslissing nog vallen of onze netwerkleveranciers mogen samenwerken met het omstreden merk, maar de gemoederen liepen onlangs nog hoog op in de Tweede Kamer.

In de aanloop naar de uitrol van een 5G-netwerk ligt het daarom gevoelig of providers al dan niet zullen samenwerken met de fabrikant. KPN heeft nu bekend gemaakt dat het zijn zogenaamd multi-vendor beleid verder zet. Dat wil zeggen dat de Nederlandse provider blijft samenwerken met een waaier van verschillende leveranciers, waaronder ook Huawei.

KPN winkel

Geen samenwerking voor 5G

Toch benadruk het merk in een mededeling op zijn website dat er wel beperkingen verbonden zijn aan de samenwerking met het Chinese merk. Zo spreekt de provider over een "voorlopige overeenkomst" die kan worden teruggedraaid als Nederland beslist om niet met Huawei in zee te gaan.

KPN gaat met Huawei werken onder meer voor de vernieuwing van het mobiele radio- en antenne-netwerk. De provider heeft beslist om daarentegen een westerse leverancier te kiezen voor de vernieuwing van zijn mobiele core-netwerk voor 5G, maar KPN heeft nog niet bevestigd om welke het precies gaat.

Op veilig spelen

De keuze om voor de aanleg van het 5G-netwerk een Westerse partner te kiezen, stelt het merk in staat om meteen aan de slag te gaan met de uitbouw van 5G, zonder dat het werk verstoort kan worden als Huawei uitgesloten zou worden door de overheid.

"Deze gecombineerde aanpak stelt KPN in staat om uitvoering te geven aan de behoefte aan een snelle modernisering van de mobiele netwerken naar 5G, waarbij ook rekening wordt gehouden met de veranderende inzichten ten aanzien van de bescherming van vitale infrastructuur", zo luidt de verklaring op de website van KPN. Eerder gaf T-Mobile, een grotere gebruiker van Huawei-apparatuur, al het startschot voor de uitbouw van 5G tegen 2020.

KPN logo

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk