Klokkenluider: Facebook staat illegale activiteit bewust toe in groepen

Klokkenluider: Facebook staat illegale activiteit bewust toe in groepen

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Een nieuwe klokkenluider brengt aan het licht dat Facebook veel minder onderneemt in de strijd tegen misinformatie dan het zelf beweert. Facebook laat illegale activiteiten doorgaan in geheime groepen en hooggeplaatste figuren worden toegestaan om de regels van het platform te schenden.

Facebook-klokkenluider

Er is een nieuwe klokkenluider die onthutsende informatie onthult over Facebook. Hij maakt deel uit van het zogenaamde Integrity-team en sprak met The Washington Post over een schijnbeeld dat Facebook opwerkt in de strijd tegen misinformatie op het platform.

Volgens hem creëert Facebook tegenover zijn aandeelhouders een onjuist beeld over de manier waarop het nepnieuws en haatzaaiers aanpakt. Hij heeft al een klacht ingediend tegen Facebook bij de Securities and Exchange Commission (SEC). Dat is in de VS een toezichthouder voor bedrijven. Volgens de klokkenluider worden investeerders van Facebook misleid omtrent "gevaarlijk en crimineel gedrag op zijn platformen, inclusief Instagram, WhatsApp en Messenger."

Klokkenluider: Facebook staat illegale activiteit bewust toe in groepen

'Storm in een glas water'

Facebook ziet illegaal gedrag door de vingers in geheime groepen en daarnaast kunnen hooggeplaatste mensen de regels van het platform probleemloos aan hun laars lappen. Topmensen onder Facebook, waaronder CEO Mark Zuckerberg, zijn van deze problemen op de hoogte, maar ondernemen niets. Facebook vreest voor zijn inkomsten als het de content op zijn platformen echt zou monitoren.

De klokkenluider blikt ook terug naar het verleden, want Facebook kreeg eerder al veel kritiek over het nepnieuws en de radicale content op het platform. Toen in 2016 bleek dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen waren beïnvloed door foutieve informatie die massaal op Facebook werd gedeeld, werden de feiten door topmensen van het bedrijf afgedaan als een "storm in een glas water". Een van Facebooks topmensen zei: "We printen geld in de kelder. Alles zal goed komen." Toch heeft het schandaal Facebook ook flink wat geld gekost.

Gerelateerde artikelen

Facebooks reactie

"Als bedrijf hebben we er zowel commercieel als moreel belang bij om zoveel mogelijk mensen een positieve ervaring te geven op Facebook", zegt Facebook-woordvoerder Erin McPike in een reactie. Verder noemt ze het "gevaarlijk" dat The Washinton Post het hele verhaal op de verklaring van één bron baseert.

Eerder deze maand trad een andere klokkenluider, Frances Haugen, naar voor met onthullingen over Facebook. Er wordt verwacht dat het bedrijf deze week een nieuwe naam zal voorstellen, om zichzelf beter te kunnen profileren bij beleggers.

Facebook

Facebook

Facebook is een Amerikaanse online sociale-mediadienst dat onderdeel is van Meta. Facebook voor Android geeft je bijna alle desktop-mogelijkheden op je smartpho ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk