'Android 4.4 (KitKat) draait prima op Samsung Galaxy S III'

'Android 4.4 (KitKat) draait prima op Samsung Galaxy S III'

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Android 4.4 (KitKat)

Bij de sprong van Android 2.3 naar 4.0 voor smartphones, maakte Google Android een stuk zwaarder voor de grafische chip en processor van Androidtoestellen. Dat zorgde er voor dat veel telefoon geen update meer kregen van 2.3 (Gingerbread) naar 4.0 (Ice Cream Sandwich) of hoger. Sterker nog, er kwamen, zelfs na de lancering van Android 4.1 en 4.2 (Jelly Bean) nog budgettoestellen uit met Android 2.3.

Bij Android 4.4 (KitKat) heeft Google veel aandacht besteed aan onder andere het geheugengebruik in het besturingssysteem. Dit, samen met een heleboel andere veranderingen, zou Android weer uitermate geschikt moeten maken voor budgettoestellen met maar 512 MB aan werkgeheugen.

Samsung Galaxy S III

De Galaxy S III kwam in 2012 op de markt en was wereldwijd qua verkopen een enorm succes. Naast de normale uitvoering van de Galaxy S III, volgde er ook een LTE-versie (of 4G-versie). Deze telefoon heeft naast de 4G-ondersteuning nog een ander extraatje: hij heeft 2 GB aan werkgeheugen, terwijl de normale uitvoering 1 GB aan boord heeft.

Samsung (UK) liet vorige week weten dat dit verschil de reden is dat de normale Galaxy S III (I9300) geen update naar Android 4.4 krijgt, maar de 4G-versie (I9305) wel. Wanneer je weet dat Android 4.4 dus gemaakt is voor toestellen met minimaal 512 MB aan RAM, kun je vraagtekens zetten bij deze bewering. Het lijkt er op deze manier dus op dat Samsung's eigen aanpassingen, onder andere de interface TouchWiz, een stuk zwaarder is dan standaard Android en er voor zorgt dat er geen update naar Android 4.4 mogelijk is. Voor veel van onze lezers zou het geen probleem zijn om TouchWiz te laten vallen, maar vermoedelijk zal het overgrote gedeelte van de Galaxy S III-eigenaren niet ineens door middel van een update over willen stappen naar een standaard Android-ervaring, maar bij de vertrouwde Samsung-ervaring willen blijven. Zelfs als dit betekent dat men op Android 4.3 blijft steken.

Samsung Galaxy S III" src="https://forum.androidworld.nl/1c62884e3b/media/Galaxy%20S3_big.jpg" alt="Samsung Galaxy S III" width="460" height="548" />

Wel mogelijk?

Het klinkt dus logisch dat Samsung in verband met het beperkte werkgeheugen geen update wil brengen die afbreuk zou doen aan de TouchWiz-ervaring die Galaxy S III-eigenaren gewend zijn. Het lijkt er echter op dat ook TouchWiz met Android 4.4 prima zou kunnen draaien op de Galaxy S III. Ontwikkelaars hebben namelijk de Android 4.4-versie van de firmware van de Samsung Galaxy Note II, inclusief TouchWiz, werkend gekregen op de Galaxy S III.

De ontwikkelaar laat in een video (hieronder) op XDA Developers zien dat de Galaxy S III erg soepel draait op Android 4.4, maar daar heeft hij wel een kunstgreep voor uit moeten halen. De systeemsoftware is namelijk standaard te groot voor het systeemgeheugen. Dit is opslagruimte die losstaat van het werkgeheugen van een telefoon. Hij start daarom de systeemsoftware vanaf een SD-kaart. Ondanks dat een SD-kaart over het algemeen een stuk langzamer werkt dan het interne geheugen, blijkt KitKat mét TouchWiz uitstekend te draaien op de Galaxy S III (I9300). Wel werken een aantal hardwarefuncties nog niet, maar die hebben niet veel met het geheugen te maken. In deze video laat hij het werkgeheugengebruik zien.

Het beperkte systeemgeheugen is wel een probleem, maar dat zou mogelijk kunnen worden opgelost door een aantal TouchWiz-applicaties niet mee te leveren met de Galaxy S III. Het lijkt er op dat Samsung dit niet wil en geen mogelijkheden ziet om het systeemgeheugen te vergroten, eventueel door het andere gedeelte van de opslag, dat bijvoorbeeld gebruikt wordt voor de opslag van foto's, te verkleinen. Het is bij ons niet bekend of het systeemgeheugen op de LTE-versie van de Galaxy S III groter is dan bij de normale uitvoering, wanneer dat niet het geval is, lijkt ook dit argument tegen een update niet op te gaan.

Video

Wordt vervolgd

Wat werkgeheugen betreft lijkt de Galaxy S III prima te kunnen werken met Android 4.4 en TouchWiz. Of dat systeemgeheugen een bottleneck blijkt te zijn, is nog even afwachten. Het lijkt er in ieder geval op dat ontwikkelaars van niet-officiële systeemsoftware zonder al te veel problemen een KitKat-versie voor de S III zouden kunnen maken.

Samsung is het aan zijn gebruikers wel verplicht om precies aan te geven waarom er geen update naar Android 4.4 komt voor de Galaxy S III (I9300). Fabrikanten moeten aan Google beloven toestellen minimaal 18 maanden na lancering nog van grote nieuwe Androidupdates te voorzien, mits dit technisch mogelijk is. KitKat kwam binnen deze termijn na de lancering van de Galaxy S III uit en het beperkte werkgeheugen blijkt geen goed argument te zijn.

Bron: XDA Developers, via Cult of Android

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk