Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • OnePlus Nord N10 5G

 • OnePlus Nord N100

 • POCO X3

 • Google Pixel 5

 • Google Pixel 4a

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Jelly Bean (Android 4.1) officieel geïntroduceerd: sneller en Google now

· 27 juni 2012

De geruchten rondom Google I/O doen al tijdje de ronde, maar nu is het dan eindelijk zover. In de keynote-speech van vanavond is de nieuwe Androidversie officieel aangekondigd en zal versienummer 4.1 meekrijgen en de bijbehorende naam Jelly Bean. De update brengt onder meer grote snelheidsverbeteringen en ook een nieuwe dienst: Google now.

Over Android

Dit jaar is een succesjaar voor Android. Inmiddels zijn er meer dan 400 miljoen Androidapparaten geactiveerd, 300 miljoen meer dan in mei 2011 tijdens Google I/O 2011. Dat zijn apparaten die allemaal de Google Play Store draaien. Daarnaast zijn er ook nog toestellen die geleverd worden zonder Play Store, zoals veel Chinese tablets. Per dag worden er 1 miljoen apparaten geactiveerd. Inmiddels zijn er meer dan 20 miljard applicaties gedownload uit de Google Play Store en elke maand komen daar meer dan 1 miljard applicaties bij. Overigens worden inmiddels meer dan 50% van de inkomsten gegenereerd door in-app-aankopen.

Geruchten

De versie van Android die Google aan heeft gekondigd heet Jelly Bean, de opvolger van Ice Cream Sandwich (Android 4.0). Waar Ice Cream Sandwich nog een hele grote update was qua uiterlijk, maar vooral achter de schermen, brengt Jelly Bean vooral veel verfijningen met zich mee. We hebben al wel verschillende geruchten langs zien komen over Google Assistant, een mogelijke concurrent voor Apples Siri. Daarnaast is het goed mogelijk dat Google in Jelly Bean de standaardwebbrowser gaat vervangen door de mobiele versie van Google Chrome.

Verbeteringen Android 4.1

Jelly Bean bevat verbeteringen op het gebied van prestaties. Deze werden gemaakt in het supergeheime 'Project Butter'. De verbeteringen zorgen onder meer dat de processor, grafische chip én het scherm onafhankelijk van elkaar werken. Hierdoor krijg je een veel vloeiender uiterlijk en gebruikerservaring. Tijdens de keynote werd een demonstratie gedaan met een hogesnelheidscamera die twee apparaten (Google Nexii) laat zien met op de ene Ice Cream Sandwich en op de andere Jelly Bean. Tijdens deze demonstratie werd duidelijk dat Jelly Bean een heel stuk sneller werkt dan Ice Cream Sandwich. Het plaatsen van widgets is een stuk intuïtiever geworden. Icoontjes zullen, wanneer ze in de weg staan, automatisch verplaatst worden bij het plaatsen van een widget. Daarnaast is het nu mogelijk om widgets te verwijderen door ze 'weg te gooien'. De galerij- en foto-app heeft een relatief grote update gekregen waarmee het mogelijk is om door de slepen ('swipen') te bekijken welke foto's je hebt gemaakt. Daarbij worden filmpjes direct afgespeeld.

Tekstinvoer

Ook op het gebied van tekstinvoer is er veel veranderd. De tekstvoorspelling is een stuk preciezer geworden en, het belangrijkste, spraakherkenning werkt nu ook offline. Bij een demonstratie op het podium blijkt dat er goed te werken. Helaas zal pas op een later tijdstip ook ondersteuning voor Nederlands worden toegevoegd. Voor blinden en slechtzienden zijn er ook belangrijke verbeteringen gedaan. Standaard zullen Androidtoestellen brailleterminals als in- en output gaan ondersteunen.

Notificaties

Eén van de belangrijkste functies van Android wordt geboden door notificaties. Bij Android 4.1 zul je meer informatie kunnen vinden in jouw notificaties. Je kunt bijvoorbeeld ook direct mensen terugbellen als je een gemist gesprek hebt, maar je kunt ook grote previews van foto's bekijken, bijvoorbeeld als deze gedeeld zijn op Google+.

Zoeken en Google now

Google heeft vorige maand Knowledge Graph geïntroduceerd. Deze biedt automatisch antwoorden op vragen die via Google worden gesteld. Deze zoekfunctie is nu ook geïntegreerd in Android. Google now bied je bijvoorbeeld real-time-reisinformatie. Niet alleen als je in de auto zit, maar ook in het openbaar vervoer. Deze nieuwe dienst is volledig geïntegreerd met Google Lokaal en je agenda. Wanneer je een afspraak hebt, zal Google now je bijvoorbeeld vertellen wanneer je weg moet gaan om op tijd te komen en welke bus je moet hebben. Google now laat je precies zien wat je moet zien op dat moment. Deze informatie wordt op kaarten (cards) weergegeven. Voorbeelden die werden gegeven tijdens de aankondiging zijn: verkeersinformatie, reisinformatie voor het openbaar vervoer, het antwoord op de vraag wie de president van Japan is, maar ook de laatste sportresultaten. Deze worden automatisch samengesteld op basis van eerdere zoekopdrachten.

Platform Development Kit

Google biedt vanaf de volgende release van Android toegang tot gedeeltes van nieuwe Androidversies aan hardwarepartners, drie maanden voor de officiële release. Het gaat dan niet om de echte uiteindelijke release, maar wel genoeg zodat ontwikkelaars bij fabrikanten hun toestellen kunnen voorbereiden op de uiteindelijke update. Dit kan er voor zorgen dat toekomstige Androidupdates veel sneller beschikbaar zullen zijn.

Updates van apps en Google Play

Voor gebruikers is er ook een heel erg handige update aan de Google Play Store: slimme appupdates. Momenteel moet een applicatie bij een update volledig opnieuw worden gedownload. Gelukkig zal het spoedig mogelijk worden om alleen het nieuwe gedeelte te downloaden. Dit zorgt voor zo'n 2/3 minder datagebruik bij updates. De Google Play Store krijgt overigens ook magazines, je kunt dan een abonnement nemen op een digitaal tijdschrift via Google Play. Deze dienst zal waarschijnlijk, net als Google Play Books, Movies en Music, ook niet direct beschikbaar zijn in Nederland. Google biedt ook nieuwe widgets voor de Google Play Store, waarin je aanbevelingen krijgt voor apps en games.

Google Maps en Currents

Google Maps krijgt ondersteuning voor het opslaan van de kaart van een volledige stad. Daarnaast is het mogelijk om gebouwen van binnen te bekijken door middel van de ingebouwde gyroscoop en accelerometers, waardoor het lijkt alsof je echt op een bepaalde plaats bent.

Beschikbaarheid

Android 4.1 is niet direct beschikbaar voor download, sterker nog, voor de meeste toestellen zal dit nog even duren, omdat de fabrikanten de software zal moeten aanpassen. Wel zal er voor ontwikkelaars binnenkort de zogenaamde SDK (Software Development Kit) beschikbaar zijn, zodat ze hiermee aan de slag kunnen. De eerste toestellen die officieel geüpdatet worden, zullen toestellen uit de Nexus-serie zijn zoals bijvoorbeeld de Galaxy Nexus. Op de nieuw geïntroduceerde ASUS Nexus 7 zal Android 4.1 voorgeïnstalleerd staan. De Samsung Galaxy Nexus zal vanaf midden juli worden geüpdatet naar Android 4.1 door middel van een over-the-air (OTA)-update.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (54)
Bezig met laden van reacties...