Je telefoon en adres uit Google zoekresultaten wissen: zo doe je dat

Je telefoon en adres uit Google zoekresultaten wissen: zo doe je dat

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google laat gebruikers toe om hun persoonlijke gegevens uit de zoekresultaten te laten verwijderen. Het gaat om data zoals je e-mailadres, telefoonnummer en thuisadres. We leggen je uit hoe je een aanvraag kan doen om deze informatie te schrappen in zoekresultaten.

Google-zoekresultaten

Heb je ooit als eens je eigen naam opgezocht in de zoekmachine van Google? In dat geval heb je misschien ontdekt dat er meer informatie over je online te vinden dan je misschien zou willen. Google maakt in een blogbericht dat je voortaan een verzoek kan indienen om persoonlijke informatie uit de zoekresultaten te verwijderen.

Je kan de volgende persoonlijke informatie uit de zoekresultaten laten verwijderen:

  • Contactgegevens, zoals adres, telefoonnummer of e-mailadres
  • Een door de overheid verstrekt identificatienummer
  • Bankrekening- of creditcardnummer
  • Handgeschreven handtekening en afbeeldingen van identiteitsbewijzen
  • Een beperkt, persoonlijk, medisch document
  • Vertrouwelijke inloggegevens

Mogelijk misverstand

Het wissen uit de zoekmachine gebeurt met een verwijderingsverzoek dat je via deze pagina kan indienen. Google controleert daarna of je aanvraag wel gegrond is en medewerkers onderzoeken of in de resultaten wel degelijk de bewuste gegevens te zien zijn. Het kan enkele dagen duren alvorens die controle door Google is gebeurd en het bedrijf waarschuwt ook voor een mogelijk misverstand bij gebruikers.

Het is namelijk zo dat gegevens die Google uit zijn zoekresultaten verwijdert, nog steeds te zien blijven op de websites waar de resultaten naar verwezen. En je kan de info ook nog steeds vinden via andere zoekmachines. Google raadt dus aan om ook rechtstreeks contact op te nemen met de websites die je gegevens delen.

Het formulier waarmee je aanvraagt om persoonlijke gegevens te wissen

Het formulier waarmee je aanvraagt om persoonlijke gegevens te wissen

Cookies weigeren en ongebruikte apps

Recent raakte ook bekend dat Google het makkelijker maakt om alle cookies te weigeren in zijn zoekmachine en in YouTube. Begin deze maand heeft het bedrijf ook onthult dat het Android-gebruikers wil beschermen tegen apps die al lang niet meer zijn bijgewerkt.

Google maakt het al langer mogelijk voor gebruikers om informatie in StreetView te laten verwijderen en je kan ook fout gegevens in Maps handmatig aanpassen. In dit artikel leggen we uit hoe dat werkt. Ga jij een verzoek indienen om persoonlijke gegevens te verwijderen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

De populairste artikelen over privacy

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk