Ook WhatApp-oprichter Jan Koum verlaat Facebook

Ook WhatApp-oprichter Jan Koum verlaat Facebook

Dimitry Vleugel

door Dimitry Vleugel

Laatst geüpdatet

WhatsApp

In 2004 begon Jan Koum samen met zijn zakenpartner Brian Acton met WhatsApp. Het doel was een messenger neer te zetten die zonder het vertonen van reclame zou kunnen bestaan. De ervaring van de gebruiker en zijn privacy stonden hoog bovenaan de prioriteitenlijst van beide heren. In 2014 kwam Facebook langs met een enorme zak met geld, deze 19 miljard dollar kon WhatsApp niet weigeren en het team ging met Facebook verder.

We kunnen wel zeggen dat WhatsApp de meest succesvolle app ooit is. Men zegt dat het maandelijks meer dan 1 miljard actieve gebruikers heeft en dat hadden Koum en Acton nooit van te voren kunnen bedenken. Bij de verkoop van WhatsApp was de voorwaarde dat Facebook geen advertenties in de app zou gaan plaatsen en de privacy van de gebruiker zou waarborgen.

Ruzie

In 2017 verliet Brian Acton Facebook om, naar wat later bleek, de app Signal te gaan besturen. In maart kwam hij nog in het nieuws toen hij openlijk de actie #deletefacebook steunde. Dat was op zijn zachtst gezegd een opmerkelijke actie van iemand die zijn bedrijf voor miljarden aan Facebook verkocht. Nu heeft ook Jan Koum aangekondigd dat hij Facebook gaat verlaten. Volgens eigen zeggen om iets anders te gaan doen maar de geruchten vertellen een ander verhaal. Zo zou Koum intern flink overhoop liggen met Facebook vanwege de plannen om de gebruikersdata van WhatsApp te delen met Facebook. Blijkbaar wil Zuckerberg zijn 19 miljard dollar gaan terugverdienen want dat is hem tot nu toe niet gelukt. Hij schafte zelf het abonnementensysteem af en onlangs werd er een zakelijke variant van WhatsApp in de markt gezet.

Toekomst

Met Koum verlaat de laatste van de oprichters van WhatsApp de kantoren van Facebook. Met zijn vertrek lijkt ook de laatste voorvechter van privacy vertrokken bij de social media-gigant. De overige werknemers mogen aan het eind van het jaar vertrekken, het een en ander is bij de overname door Facebook contractueel vastgelegd. Wat er nu gaat gebeuren weer niemand, maar het heeft zeker consequenties voor WhatsApp. Met het vertrek van de beide oprichters lijkt de weg open om de app commercieel uit te gaan buiten.

Bron: NOS

WhatsApp Business

WhatsApp Business

WhatsApp Business is de speciale app voor bedrijven waarmee ze via de messenger contact kunnen houden met klanten. ..
WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk