Italië voert onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik van Google rond Android Auto

Italië voert onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik van Google rond Android Auto

Machtsmisbruik Google

Google bezit niet alleen de populairste browser, maar is ook marktleider in zoekmachines en met Android voor telefoons. Die sterke positie die Google inneemt, heeft het bedrijf al wel vaker problemen opgeleverd en nu volgt een onderzoek naar machtsmisbruik rond Android Auto in Italië. Google zou zijn dominante positie misbruikt hebben tegenover de ontwikkelaars van 'Enel X Recharge', dat is een Italiaanse app waarmee gebruikers gemakkelijk kunnen ontdekken of er al dan niet oplaadpalen voor elektrische auto's in de buurt zijn.

Het is logisch dat zo'n app geïntegreerd zou worden in Googles Android Auto-interface, maar dat heeft het bedrijf van CEO Sundar Pichaï geweigerd, dat weet CNBC. De Italiaanse regulators stellen dat Google op die manier de populariteit van zijn Google Maps-app, die hetzelfde kan, een extra duwtje in de rug geeft ten koste van 'Enel X Recharge'.

Beelden van de nieuwe functies in Android Auto

Android Auto kreeg recent een vernieuwde interface op infotainment systemen met onder andere een appdrawer

Veelvuldig veroordeeld

"Android Auto is gebouwd met veiligheid in het achterhoofd", dat verklaart een woordvoerder van Google aan CNBC. "Door zoveel mogelijk afleiding te vermijden, kan de app veilig gebruikt worden tijdens het rijden. We houden rekening met de klacht en werken nauw samen met de autoriteit om hun bezorgdheden te verhelpen."

Google Assistent in auto

Recent raakte bekend dat Android Auto voor telefoons vervangen wordt door het nieuwe 'Assistent voor auto's'

Eerder dit jaar werd Google in Europa verplicht om Android-gebruikers zelf een zoekmachine of een browser uit te laten kiezen. Vorig jaar werd Google al veroordeeld voor een recordboete van 4,34 miljard euro wegens machtsmisbruik, omdat het fabrikanten verplicht om apps van Google vooraf te installeren op hun telefoons. In 2017 moest Google dan weer 2,42 miljard euro ophoesten vanwege de dominante positie van Google Shopping in de zoekresultaten.

Android Auto - Google Maps, Media & Messaging
Android Auto is Googles speciale besturingssysteem voor in je auto.  Het systeem werd door Google in 2014 aangekondigd en in 2015 gelanceerd ..

Meer info

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties