Column: nieuwe iPhone SE 2020 zet de smartphonewereld op zijn kop

Column: nieuwe iPhone SE 2020 zet de smartphonewereld op zijn kop

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

iPhone SE 2020

Apple heeft de iPhone SE 2020 onthuld. Deze telefoon volgt de uit 2017 stammende iPhone 8 op met verbeteringen in de processor en camera en koop je vanaf 489 euro. Ik keek naar het uiterlijk van de telefoon en nam de schermgrootte in mij op en dit resulteerde direct in een tweet met mijn ongezouten mening: "Maar eerlijk, wie wil er nu nog een telefoon met een scherm van 4,7 inch en een hopeloos verouderd design?" Nadat ik nogal wat reacties op mijn uitlokkende tweet kreeg, doordrong de nuance eindelijk mijn hersenmassa binnen.

Afbeelding van de iPhone SE 2020

iPhone SE 2020

Reacties op mijn tweet

Uit de reacties bleek namelijk dat veel mensen niks geven om grote schermranden en juist het compacte formaat en een aantal functies van de nieuwe iPhone SE erg interessant vinden:

"Ik loop altijd met de nieuwste iPhones rond, maar stiekem mis ik Touch ID en lijkt een kleiner formaatje me heerlijk. Het design vind ik prima, die bezels boeien me niet zo. Dat deze nu ook fatsoenlijke scherpte-diepte foto’s maakt én dual-sim is, maakt hem mega interessant!"

"Ik... ik hoef geen iPad formaat foon tegen mijn oor."

"Ik wil het formaat en uiterlijk van een HTC Magic, met de specs van vandaag de dag."

"Mensen die gewoon een goede smartphone willen maar niet om de laatste nieuwste features geven en dat is zowat het grootste deel van de bevolking."

"Buiten het verouderde design ken ik veel mensen die helemaal niet zo'n fan zijn van de grote telefoons. Sterker nog: mensen lijken maar weinig tegen schermranden te hebben. Behalve de technologie-liefhebbers."

Tweet over iPhone SE 2020Mijn ongenuanceerde tweet uit 2020

Android-alternatief

Blijkbaar ben ik dus een tech-liefhebber die kleine bezels belangrijk vindt. Dat klopt. Daarentegen ben ik geen fan van telefoons die qua scherm richting de 7 inch gaan en waren mijn favoriete telefoons van 2019 toch wel de Samsung Galaxy S10e (5,8 inch), de Samsung Galaxy Note 10 (6,3 inch) en de Pixel 4 XL (6,3 inch).

Toegegeven, dit zijn alsnog grote telefoons vergeleken bij het 4,7 inch Retina-scherm van de iPhone SE 2020 maar momenteel heb je op de Android-markt geen compacte telefoon met vergelijkbare mogelijkheden. zoek maar eens op Bol.com naar Android-telefoons met een schermgrootte rond de 4,7 inch. Dit zijn allemaal budgettelefoons.

Afbeelding van de iPhone SE 2020

Interessante telefoon voor heel veel mensen

Volgens iCulture is de nieuwe betaalbare 4,7-inch iPhone een goede deal voor een groot publiek: "De iPhone SE 2020 is officieel aangekondigd en is vanwege de betaalbare prijs een interessant model voor heel veel mensen", begint iCulture in zijn aankondigingsartikel."

iCulture heeft daarnaast in een poll om de mening van zijn lezers gevraagd en hieruit blijkt dat 27% van de stemmers al jaren op deze telefoon zit te wachten en dat 29% aangeeft dat veel mensen in hun omgeving dit toestel wel zouden willen aanschaffen. Daarnaast had 16% van de stemmers liever een (nog) kleiner model gezien?

Poll iPhone SE 2020

Concurrentie krabt zich achter de oren

MKBHD merkt terecht op dat we nu leven in een wereld waar een gloednieuwe iPhone elke telefoon die OnePlus dit jaar heeft uitgebracht, op het gebied van prijs ondermijnt. Alle uitvoeringen van de SE gaan onder het goedkoopste OnePlus 8-model door. Uiteraard is dit een hele makkelijke vergelijking omdat de telefoons nogal verschillen van elkaar, zowel qua uiterlijk als specificaties.

- 4,7-inch Retina-display, hetzelfde scherm als de iPhone 8
- Hetzelfde design als de iPhone 8 met glazen achterkant, geschikt voor draadloos opladen
- Nieuwe snelle A13-chip, dezelfde chip als in de 2019 iPhones
- Verbeterde, enkele camera
- Thuisknop met Touch ID
- Drie kleuren: zwart, wit en rood

- 64 GB: 489 euro
- 128 GB: 539 euro
- 256 GB: 659 euro

Tweet over iPhone Xs

Mijn ongenuanceerde tweet uit 2018

Toch is het opvallend om te zien dat Apple nu weer voor een compacte en betaalbare iPhone gaat, terwijl het bedrijf in 2018 nog astronomische bedragen voor de iPhone Xs-serie vroeg en daarmee een trend in de smartphonewereld zette. Deze astronomische bedragen zien we namelijk ook steeds vaker in het hogere segment Android-telefoons. Dat komt mede door Qualcomms Snapdragon 865 die geleverd wordt met Qualcomms X55-modem voor 5G en daardoor een stuk duurder wordt. Veel fabrikanten zouden volgens geruchten hierdoor ook voor de goedkopere Snapdragon 765 gaan.

Maar misschien zet Apple, met het uitbrengen van deze betaalbare iPhone SE 2020, wederom een trend. Een trend waarbij de focus ligt op goede, betaalbare en compacte telefoons. Ik denk dan aan de Xperia XZ Compact-serie van Sony die met bijna dezelfde specificaties als de Xperia XZ kwam, alleen dan kleiner en goedkoper. Ook Google heeft dit met zijn Pixel 3a-serie gedaan.

Terug naar de tekentafel

Misschien krabt de concurrentie zich wel achter de oren en instrueren zij nu hun R&D-afdeling terug naar de tekentafel te gaan om ook een goede, betaalbare en compacte Android-telefoon te ontwerpen.

Het middensegment is namelijk de plek waar fabrikanten het meeste op kunnen verdienen, voornamelijk door er heel veel telefoons weg te zetten. In dit segment kunnen zij, net als Apple, ook betaalbare, compacte telefoons maken met bovengemiddeld goede specificaties. Alleen moet de wil er wel zijn en die is er misschien nu wel. Dankzij Apple.

De dikke schermranden nemen we dan maar voor lief.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk