Apple gaat in 2023 het installeren apps buiten de App Store toestaan. Dat doet het bedrijf als gevolg van een nieuwe Europese wet. De Digital Markets Act verplicht Apple om applicatiewinkels van derden toe te staan op iOS. Het bedrijf gaat de wijziging mogelijk aankondigen met iOS 17.
Sideloaden op iPhones
Android geeft gebruikers traditioneel meer vrijheid met zijn software en apps vergeleken met iOS. Het sideloaden van apps – ofwel het installen buiten de Google Play Store – is de normaalste zaak van de wereld. Apple gaat in 2023 ook het sideloaden van apps ondersteunen op iPhones, dat melden bronnen van Bloomberg.
Dat nieuws is een logisch gevolg van de Digital Markets Act (DMA): een nieuwe Europese wet die het onder andere voor besturingssystemen verplicht maakt om applicatiewinkels van derden te ondersteunen. Die verplichting geldt voor alle lidstaten van de Europese Unie, maar het kan bedrijven ook aanzetten om datzelfde beleid te volgen buiten de EU. Apple zal mogelijk volgend jaar met iOS 17 de wijziging doorvoeren en zo is het ruim op tijd voor het ingaan van de wet in 2024.
Veiligheidsoverweging
Apple heeft altijd verklaard dat zijn iPhones het sideloaden uit veiligheidsoverwegingen niet ondersteunen. Door apps uit andere bronnen te installeren, loop je namelijk het risico om malware op je telefoon binnen te halen. Apple-CEO Tim Cook zei daar vorig jaar nog het volgende over in een interview:
“Het zou de beveiliging van iPhones vernietigen samen met veel van de privacyinitiatieven die we in de App Store hebben gebouwd. Er zijn nu privacylabels en er is transparantie over de manier waarop apps de gebruiker kunnen volgen”
Tim Cook
Critici stellen dat er meer aan de hand is dan alleen veiligheidsoverwegingen. Apple zou vooral bezorgd zijn om inkomsten mis te lopen uit betaalde apps en abonnementen. Toch is het bedrijf volgens Bloomberg wel een systeem aan het verkennen waarmee het toch de veiligheid kan waarborgen voor apps van derden. Apple zou namelijk bepaalde vereisten willen stellen voor applicatiewinkels.
En iMessage dan?
En dan is er ook nog weinig duidelijkheid over de toekomst van iMessage. De DMA verplicht ontwikkelaars van berichtendiensten om hun apps onderling compatibel te maken. Je zal dus in 2024 bijvoorbeeld via Telegram een bericht kunnen sturen naar een gebruiker op iMessage. Toch is het geen geheim dat Apple zijn iMessage dienst het liefste ziet als een gesloten ecosysteem.
Als laatste raakte recent bekend dat alle nieuwe telefoons met een usb-c-poort moeten komen vanaf 24 december 2024. Apple heeft al bevestigd dat het de Europese wetswijziging zal gehoorzamen.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Pfffff, dat werd wel eens tijd!!!!
(Ook al heb ik geen iPhone(
Wat is er zo bijzonder aan imessage? Je kunt er alleen apple mensen mee bereiken, dus elke apple eigenaar heeft ook whatsapp.
Iemand ervaring mee?