‘Intel verloor miljarden bij uitstap modemmarkt wegens Qualcomm’

‘Intel verloor miljarden bij uitstap modemmarkt wegens Qualcomm’

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Qualcomm vs. Intel

In juli kwam er abrupt een einde aan Intels modemdivisie voor smartphones. Intel had contracten op touw gezet met Apple, voor de ontwikkeling van 5G-modems voor smartphones. Na rechtszaken, die gericht waren op een patentgevecht tussen Apple en Qualcomm, kwamen de partijen plots tot een besluit: ze sloten een nieuwe deal voor 4G en 5G-modems. Voor Intel kwam de handelsdeal te laat, er was immers veel geld geïnvesteerd in de ontwikkeling van 5G-modems. Intel besloot de ontwikkeling van 5G-modemchips stil te leggen, waarna Apple besloot de modemtak over te nemen.

Qualcomm Snapdragon

Qualcomm levert veel chipsets en modems voor smartphones

Met de overname in juli is een bedrag van ongeveer een miljard dollar gemoeid gegaan - terwijl Intel er nog velen miljarden dollar verlies op heeft geleden. Het bedrijf nam duizenden mensen aan, heeft twee bedrijven overgenomen en moest apparatuur aanschaffen om chips te fabriceren. Apple zal in de toekomst zijn eigen modemchips kunnen fabriceren, onder andere met de 2200 medewerkers die het wel heeft overgenomen. Zoals eerder aangegeven, was de deal tussen Qualcomm en Apple één van de redenen voor de overname; volgens Intel, werd het daarnaast op een oneerlijke wijze uit de markt geprijsd.

Oneerlijke concurrentie

Dat heeft enerzijds te maken met de deal, maar anderzijds met de wijze waarop Qualcomm andere spelers op de markt buiten spel zet. Dat zou te maken hebben met de manier, waarop Qualcomm de prijzen op de markt artificieel weet te beïnvloeden. Volgens Intel zet de chipfabrikant in op licenties, die vereist zijn voor de afname van modems. Bij de afname van modems, zijn fabrikanten verplicht er licenties voor af te nemen. Wordt er tevens gebruikgemaakt van modems van andere fabrikanten? Dan stijgen de royalty's behorende tot de licenties volgens Intel naar de ‘kostprijs’ van een modemchip.

Intel 5G-modemchip

Intels eerste 5G-chip, was eerder al eens op de foto verschenen

In Amerika is er eerder al een vonnis geveild met betrekking tot de licentiepraktijken van Qualcomm. In de brief haalt Intel de uitspraak van de Federal Trade Commission nogmaals aan. Volgens de chipfabrikant, mag de FTC trots zijn op het winnen van de zaak tegen Qualcomm. In januari volgt er een zaak, die Qualcomm heeft aangespannen bij het ‘Circuit Court of Appeals’. Volgens de fabrikant, is de zaak niet zo zwart-wit als Intel het heeft voorgeschoteld. Het zou immers de enigste speler zijn die de chips aan kan bieden tegen een relatief goede prijs, die ook nog eens ‘goed genoeg presteren’.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk