Instagram wil gezichtsscan inzetten om spam te voorkomen

Instagram wil gezichtsscan inzetten om spam te voorkomen

Instagram werkt aan een nieuw gebruikersauthenticatiesysteem. Met dit systeem wil het bedrijf je gezicht scannen alvorens je een account kan aanmaken of een bericht kan posten. Deze ‘functie’ moet spambots op het socialmediaplatform verminderen.

Software en privacy

Een social media-consultant uit Groot-Brittannië, Matt Navarra, komt met het nieuws dat er een accountregistratie in Instagram komt. Hierin moet de gebruiker van een desbetreffend socialmedia-account een video van zichzelf maken. In deze video zou je je gezicht een aantal keer voor de camera moeten draaien, algoritmes van Instagram kunnen vervolgens checken of jij de juiste persoon bent en of je überhaupt een persoon bent.

De video’s en de gezichtsherkenning zouden in een afgesloten systeem verwerkt worden en binnen dertig dagen verwijderd moeten worden. De video’s worden dus bijvoorbeeld niet op Instagram geplaatst en zijn niet zichtbaar voor andere gebruikers van het socialmediaplatform, zo wordt gemeld.

Meta

Voor de gezichtsherkenningssoftware maakt Instagram gebruik van de technologie en de algoritmes die al langer gebruikt worden door het moederbedrijf Meta. Instagram zelf maakte overigens ook al eerder gebruik van de software. Het Face Regognition-system kon ervoor zorgen dat mensen in foto’s werden getagd, dat je foto’s kon vinden waarin je voorkwam of dat men een berichtje kreeg als iemand een foto plaatste waar jij op bleek te staan.

Zo'n twee weken geleden kwam Meta met het nieuws dat het met deze automatische gezichtsherkenning zou stoppen. Een dag later kwam het bedrijf echter met de mededeling de software nog wel in de metaverse te willen gebruiken. Het bedrijf zou met de nieuwe authenticatie in Instagram de software nu dus alsnog willen blijven gebruiken, zij het met een andere functie.

Gaat het werken en wanneer komt het?

Dit soort gezichtsherkenningssystemen werken met algoritmes. Deze algoritmes kijken naar de kenmerken van een gezicht en delen deze op in verschillende delen. Doordat Instagram je waarschijnlijk gaat vragen om een video van je gezicht te plaatsten, zou het voor onder andere spambots moeilijker moeten zijn de software te omzeilen middels bijvoorbeeld een foto. Omdat je je gezicht zou moeten draaien laat je immers meerdere delen van je gezicht zien.

Verschillende instanties en experts stellen overigens dat de gezichtsherkenning van bijvoorbeeld Meta de privacy van mensen zou kunnen schenden en dat regels voor het gebruik van de software vaak niet duidelijk zijn. Meer hierover lees je in dit artikel. Op dit moment heeft Instagram de authenticatie nog niet aangezet, het bedrijf zal er naar verluidt nog hard aan werken.

Wat vind jij van dit nieuws? Laat het ons weten in de comments onder dit artikel.

Instagram
Instagram is een gratis, leuke en eenvoudige manier om prachtige foto's op je Androidtoestel te maken en te delen. Kies uit een van de verschillende, prachtige ..

Meer info

Instagram wil gezichtsscan inzetten om spam te voorkomen
Lees meer over:
Instagram Facebook Meta

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties