Inloggen zonder wachtwoord is de norm in 2023: zo werkt het

Inloggen zonder wachtwoord is de norm in 2023: zo werkt het

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google, Apple en Microsoft gaan in 2023 een belangrijk alternatief voor wachtwoorden introduceren. In de plaats gebruik je een telefoon als sleutel om in te loggen en dat werkt veiliger dan een wachtwoord dankzij de FIDO-industriestandaard.

Inloggen zonder wachtwoord

Een sterk wachtwoord kiezen is noodzakelijk, maar het kan soms een hele klus zijn om al je, wachtwoorden te beheren en al helemaal als je geen wachtwoordbeheerder gebruikt. Microsoft, Apple en Google slaan de handen in elkaar om vanaf 2023 een internetervaring zonder wachtwoorden mogelijk te maken, dat maken de de bedrijven bekend.

In de plaats van het wachtwoord zal je telefoon de sleutel worden tot je accounts. Je neemt je telefoon erbij om even te bevestigen dat jij het bent met een pincode, de vingerafdrukscanner of patroon. Je wisselt zo een cryptografische token met een app, website of een andere digitale dienst. Het werkt allemaal met een industriestandaard genaamd 'FIDO'.

"Het zal bijvoorbeeld mogelijk zijn om met behulp van je Apple-apparaat in te loggen in de Chrome-browser die draait op Microsoft Windows", stelt Microsoft vice president voor beveiliging Vasu Jakkal in een reactie tegen The Verge. Ook als je de allereerste keer op een website inlogt is een wachtwoord niet langer noodzakelijk.

Hackers en phishing

Het zal veel internetgebruikers heel wat kopzorgen besparen, maar de functie zorgt niet alleen voor meer gebruiksgemak: het moet inloggen ook veiliger maken. Hackers moeten een apparaat al fysiek in handen krijgen om in te loggen en anderzijds maakt ook phishing geen kans meer. Je kent de bekende methode voor misleiding wel: gebruikers naar een nepwebsite begeleiden waar ze kunnen inloggen, om dan met hun wachtwoord en gegevens aan de haal te gaan.

Gerelateerde artikelen

Uiteraard is er ook een oplossing voor wanneer je telefoon is gestolen of wanneer je hem kwijt bent. In dat geval kunnen kwaadwillenden nog steeds niet met je accounts aan de haal gaan, omdat ze je pincode, patroon of vingerafdruk nodig hebben om in te loggen. Anderzijds kan je de sleutel van een oude telefoon overdragen naar een nieuw toestel via Google Cloud, verduidelijkt Google.

De drie techbedrijven maken nog niet concreet bekend wanneer het inloggen zonder wachtwoord met de FIDO-standaard er komt. Wel weten we dat het ergens in 2023 zal zijn. Wat denk jij van het systeem? Ben je tevreden dat wachtwoorden plaatsmaken voor de FIDO-standaard? Laat het ons weten in de reacties.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Apple, Google en Microsoft? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk