Indiase overheid wil eigen concurrent voor Android ontwikkelen

Indiase overheid wil eigen concurrent voor Android ontwikkelen

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

In India heeft de overheid plannen om een eigen besturingssysteem voor telefoons uit te brengen. Momenteel voeren beleidsmakers gesprekken met lokale start-ups om de mogelijkheden te onderzoeken. Het besturingssysteem zal de concurrentie aangaan met Android en iOS.

Indiaas besturingssysteem

Als je een nieuwe smartphone koopt is de kans bijzonder groot dat hij ofwel met Android of iOS werkt. De besturingssystemen van Google en Apple hebben momenteel in de praktijk een soort van duopolie, en de Indiase overheid ziet een kans om met een eigen derde systeem de concurrentie aan te gaan.

Het was de Indiase minister van Electronica en IT Rajeev Chandrasekhar die erover vertelde bij The Economic Times. Momenteel werkt de overheid aan een beleid rond de ontwikkeling van een nieuwe besturingssysteem voor smartphones. Er zijn alvast gesprekken aan de gang met start-ups en academici.

'Ontzettend veel interesse'

"Er is geen derde [mobiel besturingssysteem, nvdr.]. Daarom hebben de Indiase overheid en het ministerie van Elektronica en Informatietechnologie ontzettend veel interesse om een nieuw besturingssysteem voor telefoons te maken. We bespreken het nu met mensen en werken aan een beleid", dat zegt minister Chandrasekhar.

Gerelateerde artikelen

In het verleden zijn er meer concurrenten voor Android en iOS geweest die de handdoek in de ring hebben gegooid. We denken onder meer aan BlackBerry 10, Windows Phone, Symbian en WebOS. Aan de andere kant is er vandaag nog steeds Huawei dat zijn marktaandeel met HarmonyOS wil uitbreiden.

Kan een nieuwkomer wel slagen?

Als een derde besturingssysteem wereldwijd succesvol wil zijn, dan is het belangrijk dat het een manier heeft om Android-apps te ondersteunen. Het is namelijk erg lastig om helemaal van nul te beginnen met een applicatiewinkel. Anderzijds zou India ook Google moeten kunnen overtuigen om zijn diensten aan te bieden op het systeem. Vanwege van de sancties die de VS oplegt mag Google zijn apps niet uitbrengen op HarmonyOS.

Gerelateerde artikelen

En als laatste zou het systeem ook beter zo geoptimaliseerd worden zodat het vlot werkt met lichte specificaties. Op die manier kan de prijs van telefoonmodellen laag blijven zodat ze goed verkopen op de lokale markt.

Wat denk jij, heeft een derde besturingssysteem de kans om een flink deel van het marktaandeel van Apple of Google te veroveren. Of is dat volgens jou onbegonnen werk? Vertel ons jouw mening in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk