Huawei zonder Google: zo kijkt een Nederlandse appontwikkelaar ernaar

Huawei zonder Google: zo kijkt een Nederlandse appontwikkelaar ernaar

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Huawei Mobile Services

Huawei staat voor de grote uitdaging om een compleet nieuw ecosysteem uit de grond te stampen dat gebaseerd is op Android, maar tegelijk werkt zonder de Google-apps en diensten. Het bedrijf lanceerde de HMS Core, dat is een pakket aan tools voor ontwikkelaars dat ze helpt om hun apps te laten werken op een telefoon met enkel Huawei Mobile Services. Voorlopig werkt enkel de Mate 30 Pro van het bedrijf zonder Google-diensten, maar daar komt binnenkort verandering in.

Androidworld kon al volop testen welke apps alvast werken op een telefoon met enkel HMS en hoe de gebruikerservaring is, nog voor de software voor een breder publiek werd gelanceerd. HMS intrigeert ons als technologiefanaten, maar er is nog werk voor de boeg en de AppGallery mist een reeks essentiële apps. Toch keken we ernaar uit om HMS eens vanuit een compleet ander perspectief te kijken, dat van de appontwikkelaar.

iOS en Android

"Ik denk dat elk platform, of het nu Android of iOS is, zijn moeilijke kantjes heeft", zegt Job Guldemeester, Android-ontwikkelaar voor 9292. "Bij de ontwikkeling van onze nieuwe app merkten we dat sommige functies sneller klaar waren bij ons in vergelijking het iOS-team, maar dingen zoals het maken van animaties werken dan weer net iets eenvoudiger op iOS."

Beelden van de app

Android-ontwikkelaar Job Guldemeester poseert met de nieuwe 9292-app

9292 koos ervoor om zijn nieuwe app als eerste voor Android te lanceren en zodra alle gebruikers ermee aan de slag kunnen is iOS aan de beurt. "Als je een Android-app maakt, vraag je je de hele tijd af: 'Voor welke telefoon die ik niet ken, zou dit problemen kunnen geven?'", grapt Guldemeester. "Gelukkig krijg je na een tijdje of je nu voor iOS of Android ontwikkelt wel een soort van voelsprieten voor dat soort van problemen.'"

Al jarenlang zijn Android en iOS de enige belangrijke mobiele platformen, maar met de komst van HMS komt daar verandering in. Huawei Mobile Services werkt dan wel met Android-apps, maar dingen zoals locatie, vlot inloggen, ingebouwde kaartgegevens, advertenties en kunstmatige intelligentie werken niet op Huawei-telefoons zonder Google-diensten als deze apps niet zijn aangepast aan de ontwikkelaarskits van de HMS Core. Naast het maken van een app voor Android, moeten ontwikkelaars in principe nog een extra inspanning leveren om hun apps ook op toekomstige Huawei-telefoons te laten werken.

Beeld van HMS

Met HMS heeft Huawei vergelijkbaar met Apple en Google zelf ook meer controle over software

Basisfunctionaliteiten leveren

"We zijn er nog niet uit over wat we gaan doen met Huawei Mobile Services", geeft Guldemeester toe. "Op dit moment kijken we nog een beetje hoe het gaat lopen. We moeten even technisch voor ons bepalen of het de moeite is om onze app met HMS te laten functioneren. Op dit moment is er met de Mate 30 Pro maar één Huawei-telefoon die nog zonder de Google-diensten werkt. Wat wel voor ons een prioriteit is, is dat de basisfunctionaliteiten van onze app werken op alle toestellen. Wij zijn niet alleen onafhankelijk op het gebied van openbaar vervoer, maar ook wat platformen betreft", aldus de Android-ontwikkelaar.

In januari raakte bekend dat de 9292-app in de AppGallery beschikbaar is, maar het blijkt slechts om de oude versie van de app te gaan. Androidworld stelde ook vast dat de app een foutmelding geeft op de Huawei Mate 30 Pro omdat Google Play Services niet op de telefoon werkt en de locatiebepaling werkt nog niet. Al werken alle basisfuncties zoals het bepalen van OV-routes wel, zoals Guldemeester aangeeft.

Beelden van de apps

De oude 9292-app gaf een foutmelding op de Huawei Mate 30 Pro, maar ze bleef nadien wel grotendeels functioneren

Ondersteuning voor ontwikkelaars

Huawei heeft 9292 benaderd met de vraag om de app toe te voegen aan de AppGallery en daar is het bedrijf op ingegaan. Volgens 9292 gaf Huawei daar voor alle duidelijkheid geen financiële compensatie voor. "Huawei biedt wel technische ondersteuning voor ontwikkelaars die apps willen uitbrengen en het bedrijf houdt ons op de hoogte van nieuwe functies die er voor HMS zitten aan te komen", dat zegt Guldemeester.

Huawei zonder Google: zo kijkt een Nederlandse appontwikkelaar ernaar

Huawei wil appontwikkelaars naar eigen zeggen meer laten verdienen met apps dan wat nu mogelijk is

"Een voorbeeld daarvan zijn de appbundels van de Play Store die we gebruiken bij onze nieuwe Android-app. Op dit moment is daar geen HMS-alternatief voor, maar daar komt wel verandering in. Die updates zijn wel fijn om te horen wel en dat helpt ons wel bij onze besluitvorming over HMS", aldus de ontwikkelaar.

Apps mét en zonder HMS filteren

Hoewel de 9292-app en veel andere Android-apps in principe werken op telefoons met alleen HMS, zorgen apps met foutmeldingen en functies die ontbreken niet meteen voor de beste gebruikerservaring. Als je een app uit de AppGallery downloadt, moet die gewoon werken voor de gebruiker. Volgens 9292 overweegt Huawei een manier om dat probleem op te lossen.

"Ik heb begrepen dat Huawei een oplossing overweegt", zegt Marco Langendam, reizigersrelatie-specialist bij 9292. "Als aanbieder van een app zal je kunnen aangeven dat je app niet is aangepast aan HMS en als je dan op een Huawei-telefoon zonder Google-diensten die app opzoekt in de AppGallery, krijg je ze ook niet langer te zien. Zo krijg je dus altijd een goedwerkende app", stelt Langendam. Of Huawei dat idee ook gaat doorvoeren, is nog niet bekend. Mogelijk wacht het bedrijf tot er meer apps zijn die wel zijn aangepast aan HMS.

Ontwikkelaars verleiden

De belangrijkste prioriteit voor Huawei op dit moment is om ontwikkelaars ervan te overtuigen om apps in de AppGallery te plaatsen en ze liefst ook met de tools van HMS Core aan te passen. Het bedrijf wil dat doen door grotere omzetmarges aan ontwikkelaars te beloven. Google en Apple slokken op dit moment 30 procent van de omzet uit apps op en het overige deel is voor de ontwikkelaar. Op telefoons met HMS is die marge voor Huawei 15 procent. Daarnaast zou reclame op Huawei-telefoons meer opleveren door nieuwe technieken en het zou ontwikkelaars ook slechts enkele uren kosten om hun Android-apps aan te passen.

Beelden van de app

De nieuwe 9292-app

Over dat laatste spraken we Guldemeester aan die voorzichtig, maar sceptisch, reageerde. "Als ontwikkelaar is het leuk om zulke dingen te horen, maar toch willen we de impact liever zelf even bekijken. Vaak gaat het dan om generieke oplossingen en dat is niet altijd voldoende. We willen dus zelf kijken wat het voor ons kost om een HMS-app aan te bieden", geeft hij aan.

Andere prioriteiten

9292 maakt verder duidelijk dat het bedrijf op het gebied van ontwikkeling ook nog andere prioriteiten heeft, zoals zijn splinternieuwe app voor Android of iOS lanceren bijvoorbeeld. "Het is natuurlijk niet zo dat we enkel op Huawei overschakelen. Wie weet wat Samsung binnenkort gaat doen of wat iemand gaat roepen over Samsung en wat daar dan de gevolgen van zijn. Onafhankelijkheid is voor ons belangrijk, maar we maken ook een kostenafweging", legt de Android-ontwikkelaar uit.

Huawei zonder Google: zo kijkt een Nederlandse appontwikkelaar ernaar

De verschillende Software Development Kits (SDK's) van HMS Core

"De vraag is hoe groot het gaat worden en hoeveel marktaandeel ze te pakken krijgen", aldus Marco Langendam. "Ik ben erg benieuwd, want als je kijkt naar wat je zelf op je toestel hebt draaien, dat werkt nu goed. Huawei pakt bijvoorbeeld wel uit met een erg goede camera, maar ben je dan geneigd om al je apps die goed werken te laten vallen voor die heel goede camera?", stelt hij luidop de vraag.

Quick Apps al alternatief?

Huawei gaf aan Androidworld een reactie op de vraag hoe het ontwikkelaars kan overtuigen om apps voor HMS te ontwikkelen. Het zijn wel vaker de kleinere en lokale lokale ontwikkelaars -anders dan een gigant zoals bijvoorbeeld Facebook - die eerst een grote kosten-batenanalyse moeten maken alvorens zo'n beslissing valt.

"Wij ondersteunen ontwikkelaars tijdens het ontwikkelingsproces met informatie en technische ondersteuning," zegt Jurgen Thysmans, woordvoerder voor Huawei België. "Naast gewone apps voor de AppGallery zullen ze ook los daarvan Quick Apps kunnen aanbieden. Dat zijn meer afgeslankte versies van de klassieke apps die in veel minder tijd voor HMS kunnen worden ontwikkeld. Die apps kunnen dan worden geladen vanuit de browser wanneer je ze nodig hebt. We zien de industrie steeds meer evolueren naar dergelijke oplossingen." Huawei stelde de Quick Apps in januari voor. Ze zijn in feite het Huawei's alternatief voor de Android Instant Apps,

Quick apps

Deze tabel van Huawei moet het verschil aantonen tussen een gewone app en een Quick App

HMS en Windows Phone

9292 had vroeger ook een Windows Phone-app en vaak wordt er naar dat platform verwezen met de stelling dat er slechts twee succesvolle mobiele besturingssystemen naast elkaar kunnen bestaan. Wij stelden Guldemeester de vraag of die stelling klopt. "Als ontwikkelaar wil je je met zulke dingen liever niet te veel bezig houden", geeft hij toe. "Ik vind het ergens wel fijn om met één platform te werken. Dat geeft een vorm van zekerheid en het zorgt ervoor dat je gemakkelijk een standaard kan aanhouden. Op het moment dat je veel verschillende platformen krijgt, dan kan de kwaliteit van apps gaan variëren. Je hebt dan als ontwikkelaar ook veel meer werk."

Huawei zonder Google: zo kijkt een Nederlandse appontwikkelaar ernaar

Huawei gaf de aftrap met de HMS Core voor ontwikkelaars op zijn Developer Conference in Londen

In de praktijk zagen we ook dat met Windows Phone bepaalde apps niet langer updates kregen en dat Microsoft-gebruikers met oude versies aan de slag gingen. Het grote verschil tussen HMS en Windows Phone is wel dat Huawei de tweede grootste fabrikant van smartphones ter wereld is, en dat is een positie waar Microsoft met zijn Lumia-toestellen nooit in de buurt kwam. In welke mate dat voor Huawei een rol gaat spelen, valt af te wachten.

Voor een blik achter de schermen van de nieuwe 9292-app en zijn nieuwe functies kan je hier terecht. Je kan hier ook ons voorlopig oordeel over HMS lezen en hier lees je over onze ervaringen met de Huawei Mate 30 Pro. Wat denk jij van de houding van de app-ontwikkelaar ten opzichte van HMS? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

9292 reisplanner OV + e-ticket

9292 reisplanner OV + e-ticket

9292 bestaat dit jaar 30 jaar en is expert in reisinformatie. Het bedrijf staat voor betrouwbare en actuele reisinformatie voor de reizigers in heel Nederland en vla ..

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk