‘Huawei zal niet van Entity List verdwijnen onder president Biden’

‘Huawei zal niet van Entity List verdwijnen onder president Biden’

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Gehoopt werd dat president Biden de sancties tegen het Chinese Huawei zou verlichten door het bedrijf van de Entity List te halen. Een eerste reactie van de staatssecretaris van handel is weinig hoopvol gestemd – Gina Raimando “ziet geen reden” om Huawei van de Entity List te laten verwijderen.

Sancties tegen Huawei

President Trump nam in 2019 het besluit om Huawei op de Entity List te plaatsen, waardoor partijen uit de VS geen handel meer mogen drijven met de Chinese hardwaregigant. Voor Huawei hadden de maatregelen ingevoerd door de Trumpregering ernstige gevolgen – zo besloot het eind 2020 om zijn dochteronderneming, Honor, van de hand te doen. Verder denkt het bedrijf na over de verkoop van zijn high-end telefoonreeksen en wordt Huawei vrijwel wereldwijd geweerd uit 5G-netwerken.

‘Huawei zal niet van Entity List verdwijnen onder president Biden’

Honor werd verkocht door Huawei en introduceerde laatst zijn eerste eigen telefoon, de View40.

Met het aantreden van president Joe Biden werd gehoopt op verlichting, zodat Huawei zijn diensten aan kan blijven bieden – zowel aan consumenten, als aan telecompartijen die afhankelijk zijn van de diensten van Huawei voor het onderhoud van hun netwerken. Hoewel de eerste weken van Biden in het teken staan van het schrappen van beslissingen van Trump, lijkt dit niet het geval te zijn met het besluit van de voormalige president over Huawei.

Toekomst van Huawei

Gina Raimando, de aangestelde staatssecretaris van Handel, liet in een reactie tegenover Bloomberg weten geen reden te zien om de entiteiten van de U.S. Entity List te verwijderen: “Ik heb momenteel geen reden om aan te nemen dat entiteiten op die lijsten er niet zouden moeten zijn”, liet Raimando weten. Ze liet verder weten dat ze uitkijkt naar een briefing over deze en andere entiteiten, op welk moment Raimando gebriefd zal worden over de opgelegde sancties is nog niet bekend.

‘Huawei zal niet van Entity List verdwijnen onder president Biden’

Vanuit het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken worden deze sancties tegen Chinese bedrijven gekenmerkt als onderdrukking, onderdrukking die volgens het Chinese ministerie moet stoppen: “We dringen er bij u op aan om de moedwillige onderdrukking tegen Chinese bedrijven te stoppen”.

Gerelateerde artikelen

Of Raimando uiteindelijk verlichting zal brengen voor bedrijven als Huawei, is nog onbekend. ZTE is eerder om veiligheidsredenen op de Entity List terecht gekomen, maar is er later vanaf gehaald. De situatie bij Huawei ligt, mede vanwege zijn 5G-netwerkapparatuur, echter wel iets gevoeliger.

Veel andere partijen

Onder het bewind van Trump kwamen steeds meer bedrijven terecht op de Amerikaanse Entity List, waaronder het Chinese DJI. Recent kwam Xiaomi eveneens onder verscherpt toezicht te staan: vlak voor het einde van de regeringstermijn van Trump kwam het bedrijf op de Militaire blacklist van de VS te staan. Xiaomi gaat in beroep tegen dit besluit; DJI kwam eerder ook op de blacklist te staan en verschoof later naar de Entity List. Of dit ook met Xiaomi zal gebeuren onder de nieuwe overheid, is onbekend.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk